Petra Pekovec
Blitva, koriander in rdeča pesa
Blitva je izjemno radodarna in lepa listnata zelenjava. Užitna je skozi vse leto, ker tudi prezimi in je na voljo že takoj v zgodnji pomladi. Ko je še mlada, jo z možem uživava izključno v solatah. Ko pa so listi malo večji, jih v ponvi skuham skupaj z drugo zelenjavo ter uporabim v testeninah, leči, tortiljah, rižu in kuskusu. Tudi stebla so zelo okusna, če jih dalj časa pražite na olju (podobno kot šparglje).
Za koriander sem prvič izvedela v receptu za piščančji curry. Najprej sva ga z možem kupovala, nato pa kar zasadila. In rastel je kot nor. Od takrat ga ne kupujeva več, niti ga ne sejeva. Vsako leto se zasadi kar sam. Je tudi privlačna rastlina za čebeljo pašo. Čebele ga v času cvetenja redno obletavajo. Mlade liste uporabim namesto peteršilja, nato pa počakam, da naredi semena. Ta dodajam različnim jedem. Ker zna biti okus celih semen (pre)močan, priporočam, da jih pred uporabo zdrobite v možnarju.
Rdeče pese kot otrok nisem marala, sedaj mi je njen okus izredno všeč. Iz korena naredim solato, večje liste pa skuham na enak način kot liste blitve. Na vrt jo z možem zasadiva toliko, kot nama dopušča prostor. Vsaka rastlina nama namreč ne naredi velikega korena. Mislim, da je pomembno, da ima med rastjo dovolj svetlobe in okoli nje ni plevela.