Primorska hiša z zgodovino

30. 4. 2011 | Besedilo: Sanja Kašaj, študentka Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani

arhitekturni dialog, primorska hiša, stara hiša, preureditev, prenova, terasa, zaprti prostori

Mlada družina je pravkar kupila sto let staro hišo, ki je bila že nekaj časa zapuščena, predvsem pa je nefunkcionalna. V pritličju so prostori precej zaprti. Pri vhodu z verande je zdaj dnevna soba, ki je od kuhinje ločena s predelno steno. Škoda je, da je veranda zaprta s steklom, saj to ne koristi niti osvetlitvi notranjosti niti odprtemu pogledu na okolico. Okna so le na južni fasadi, kar onemogoča dobro osvetlitev in razporeditev prostorov. Stopnišče je zdaj zaprto in ozko in nima stika z drugimi prostori, je le komunikacija med etažami. Glavni vhod nima predsobe, saj se več uporablja vhod z zaprte verande, v kateri zdaj odlagajo različne predmete.

V nadstropju sta dve sobi, od katerih je ena prehodna. V prehodni sobi si želijo urediti začasno otroško sobo, saj se bodo otroci pozneje preselili v zdaj še prazno mansardo, tu pa si bodo uredili delovni prostor. Spalnica ima dostop do balkona. V obstoječi situaciji je že urejena kopalnica. Na podstrešju je prostor za dve dodatni sobi.

Glavni koncept prenove je, da se pritličje odpre in stopnišče postane del dnevnega prostora ter s tem lep arhitekturni element. Tako se vzpostavi komunikacija med prostori, pritličje pa je bolj pregledno in predvsem navidezno večje. Svetloba laže prehaja v prostore in jih bolj enakomerno osvetljuje. Veranda se odpre v odprto teraso in tako postane del dvorišča.

Vrata v prehodno sobo v nadstropju se odstranijo, da je prostor bolj odprt. Otroška soba se pregradi bodisi z matirano stekleno ali perforirano vzorčasto steno, da vanjo prihaja svetloba, otroci pa imajo vsaj malo zasebnosti. Uporabiti je mogoče tudi tekstilne trakove ali kakšen drug material, ki jo navidezno razmeji od prehoda do spalnice. Postelja v spalnici je postavljena pravokotno na daljšo stranico sobe, omare pa so ob celotni krajši stranici. S tem se olajša komunikacija v sobi. Balkon se ohrani zaradi kakovostnega pogleda. Kopalnica ostane na istem mestu, na željo naročnika se le kopalna kad pomakne ob okno, od koder je lep pogled na okolico.

Predstavljeni predlog vsebuje veliko kamna, lesa ter naravne, umirjene barve in tako pričara občutek Toskane.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE