21. 3. 2012

Energijska prenova 42 let stare hiše

Jože po elektronski pošti

Imamo stanovanjsko hišo, ki je stara 42 let. Hiša s tlorisom 12 x 10 m ima tri etaže (pritličje s pretežno pomožnimi prostori, bivalno nadstropje, ki obsega trisobno stanovanje, in enako veliko bivalno mansardo z lesenimi, deloma poševnimi stropi). Hiša je bila zgrajena kakovostno in je dobro vzdrževana, nima pa toplotne izolacije, razen v mansardi, kjer smo izvedli izolacijo z "Urso" med špirovci in dodatno z 8 cm debelo "Termotop" izolacijo nad špirovci ter nad ravnim delom stropov. Streha (in izolacija stropov v mansardi) je bila pred dvema letoma obnovljena.

Zunanje stene v pritličju hiše so bile sezidane z betonskimi kvadri debeline 30 cm in so znotraj obložene s porolitom debeline 5 cm, zunaj pa deloma z istrskimi kamnitimi ploščami debeline približno 3 cm, ki jih ne bi želeli obložiti s toplotno izolacijo. V nadstropju in mansardi so zunanje stene sezidane z opečnatimi modularnimi bloki debeline 30 cm in znotraj obložene s porolitom debeline 5 cm. Tla v pritličju niso toplotno izolirana. Okna in balkonska vrata so vezana - lesena z običajno zasteklitvijo (niso termopan stekla). Dva balkona sta betonska in obložena z naravnim kamnom.

Hiša se ogreva z vročevodom Energetike Lj., ki nam zaračunava vsak mesec višje cene (pozimi že od 300 do 500 evrov na mesec, čeprav večino zime ogrevamo samo stanovanje v nadstropju, zunaj ogrevalne sezone pa plačujemo za pavšale in uporabo sanitarne tople vode do 100 evrov na mesec). Stroški za ogrevanje in sanitarno vodo so občutno previsoki in jih želimo znižati, vendar za razumno ceno vlaganj v prenovo hiše. Ker je hiša ogrevana na vročevod, za kar smo pred leti plačali napeljavo in toplotno postajo, načina ogrevanja ne bomo menjali.

Morda bi v stanovanju v nadstropju namestili manjšo peč na pelete, ker je ogrevanje s peleti verjetno občutno cenejše kot z vročevodom?

Razmišljamo, da bi na fasado, to je na "teranovo", namestili toplotni ovoj z izolacijo "Demit", ne pa tudi na kamnito oblogo v pritličju. Lesena okna in balkonska vrata so kakovostna in dobro vzdrževana, zato bi jih ohranili in bi samo zamenjali obstoječa okenska stekla s "termopan" stekli (če bo to izvedljivo). Pod strope v pritličju, ki ga ne ogrevamo (razen v najhujši zimi), pa bi nalepili stiropor debeline 5 cm (več ni mogoče), da bi s tem zmanjšali vdor mraza v nadstropje.

Tal v kleti (deloma parket in deloma keramične plošče oz. "teraco") ne bi toplotno izolirali, ker bi to pomenilo prevelike stroške. Morda bi za ogrevanje sanitarne vode nabavili toplotno črpalko zrak/voda in/ali sončne kolektorje (žal ima hiša dvokapno streho z neugodno lego vzhod-zahod).

Prosim za vaše mnenje in nasvete glede prenove, zlasti za vaše mnenje o mojih idejah.

Toplotna prehodnost obodnih sten v zgornjih etažah je nekje med 1,05 in 1,25 W/m2K, kar je odvisno od vrste opeke in tega, ali je med zidom in oblogo iz porolita zračni prostor. Zid v pritličju, ki je grajen z betonskimi votlaki, pa ima še za približno 10 % višjo toplotno prehodnost. S stališča varčevanja bi bilo tako edino prav, da bi vse zidove izolirali z vsaj 10 do 16 cm debelo izolacijo iz stiropora ali kamene volne. S tem bi dosegli, da bi bila toplotna prehodnost obodnih zidov nekje med 0,28 in 0,18 W/m2K.

Čeprav se pritličje ogreva samo občasno, bi morali praviloma izolacijo vgraditi tudi na tem delu, ali pa bi morali izolacijo potegniti vsaj za 60 do 100 cm navzdol pod koto pritličja. V nasprotnem primeru boste imeli na tem mestu linijski toplotni most, skozi katerega boste izgubljali energijo. Ne pričakujem pa, da bi se vam zaradi toplotnega mostu na stenah v pritličju pojavila plesen, saj imate znotraj oblogo iz porolita.

Čeprav so, kot pravite, vaša vezana okna dobro ohranjena in vzdrževana, dvomim, da bi se vam jih splačalo obnoviti tako, da bi zamenjali samo zasteklitev. Tehnično je to sicer mogoče, se pa pri takšnih sanacijah običajno vgrajujejo stekla, ki imajo manjšo razdaljo med stekli in s tem večjo toplotno prehodnost. Poleg tega morate upoštevati tudi dejstvo, da so stara tesnila slabše kakovosti in že dotrajana. Pojavlja se tudi vprašanje, ali je okovje dimenzionirano tako, da bo preneslo dodatno obtežbo. Če boste okna zamenjali pred vgradnjo toplotne izolacije na fasadi, potem vam svetujem, da jih vgradite v skladu s sodobnimi načeli vgradnje – po tako imenovani smernici RAL.

Zaradi pomanjkanja višine vam predlagam, da na strop v pritličju vgradite toplotno izolacijo iz specialnega grafitnega stiropora, ki ima toplotno prevodnost 0,032 W/mK, še bolje pa bo, da izberete plošče iz poliuretana (PUR) oz. polisocianurata (PIR), ki imajo toplotno prevodnost od 0,022 do 0,024 W/mK.

Glede na to, da pritličje ogrevate zelo redko, verjetno res nima smisla, da bi izolirali še tla proti terenu.

Za morebitna dodatna vprašanja in pojasnila se lahko obrnete na našo gradbeno svetovalno pisarno, ki poteka po predhodnem dogovoru ob ponedeljkih med 15. in 18. uro. Prijavite se lahko vsak dan med 8. in 12. uro na tel. 01/2808364 ali 041/708805.

Za vprašanje v zvezi z izbiro ogrevalnega sistema se lahko obrnete na eno od energetskih svetovalnih pisarn.

Odgovarja: Tomaž Škerlep

strokovnjak za toplotno zaščito, hidrozaščito in sanacije stavb, GI ZRMK

Več nasvetov strokovanjkov

 Pošljite nam vprašanje

Na pomoč, na zunanjih stenah blokovskega stanovanja imamo plesen

Vljudno prosim za nasvet, kako ukrepati proti plesni na zunanjih stenah. Blok iz leta 1966 ima 5 bivalnih etaž, grajen je z opeko, fasada je izolirana s 5 cm stiropora. Moje stanovanje je v prvem n... Več >

Jana

Kar opisujete, je pogosta težava predvsem pri podnajemnikih, ki imajo do stanovanja drugačen odnos od lastnikov. Iz fotograf... Več >

Bojan Žnidaršič
energetski svetovalec in direktor Vitre Cerknica

Svetovalnica: Ali lahko uveljavim kot olajšavo normiranih stroškov tudi svoje delo

Pozdravljeni,pred kratkim sem prodal polovico nepremičnine v tretji gradbeni fazi.Pozanimal sem se na davčni upravi, kako gredo postopki. Rekli so mi, da lahko kot olajšavo uporabim vse račune za m... Več >

Pozdravljeni,Kot prodajalec nepremičnine ste seveda dolžni plačati davek na promet nepremičnin in dohodnino od kapita... Več >

Urša Zupan
pravnica, vprašanja zanjo naslovite na: deloindom@delo.si

Kako popraviti zidne razpoke

Lep pozdrav.Imam hišo, staro 10 let. V notranjosti so se pojavile manjše razpoke in to samo v zgornjem nadstropju. V spodnjem jih ni. Kako popravit razpoke, da bo učinkovito. Razpoke smo prekitali,... Več >

'Mateja'

Spoštovani, če gre za rahle razpoke do 0,2 mm, potem se obrnite na mojstra slikopleskarskih del. Ta vam bo najve... Več >

Gašper Rus
mag. inž. grad. GI ZRMK - Center za materiale in konstrukcije

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE