25. 4. 2012

Izolacija strehe v mansardi

Blaž preko spletne strani

Pozdravljeni!
Prosim za nasvet pri obnovi hiše. Trenutno živimo v nadstropju pod podstrešjem, v katerem pa bi radi uredili bivalne prostore. Nisem čisto prepričan, kako naj izvedemo ustrezno toplotno in zvočno izolacijo strehe (le dodajanje izolacije, samo zamenjava kritine?).
Razmišljamo tudi o frčadi za povečanje prostora v najini spalnici. Koliko stroškov je povezanih s tem? Kateri način izoliranja strehe je najbolj ustrezen in tudi cenovno ugoden?
Stanje ostrešja: hiša je bila adaptirana okrog leta 1970 in ima betonske strešnike položene neposredno na leseno ostrešje, brez sekundarne kritine oziroma zaščite pred vlago. Leseno ostrešje je videti v redu in zdravo, prav tako betonski strešniki. Streha se stika s hišo pri cca 1,2 m višine na obeh straneh. Naklon strehe je 22 stopinj.
Hvala,
Blaž

Če boste želeli na podstrešju urediti bivalne prostore, boste vsekakor morali na strehi dodati toplotno izolacijo in rezervno kritino. Ali boste ob tem zamenjali tudi betonske strešnike, pa je odvisno od tega, kako dobro so ohranjeni in kakšna je razlika v ceni. Če so obstoječi strešniki zelo dobro ohranjeni in če bo cena za dobavo in vgradnjo novih bistveno višja kot za demontažo in ponovno montažo starih, potem jih boste verjetno ohranili, sicer pa je bolj smiselno, da jih zamenjate z novimi. Če bi bil naklon strešin večji, ne bi razmišljali o frčadi in bi imeli novejše strešnike, potem bi bilo morda smiselno razmišljati o tem, da rezervne kritine ne bi vgradili, tako pa menim, da je vgradnja rezervne kritine v vašem primeru nujna.

Če imate dovolj svetle višine, je najbolj enostavno, da toplotno izolacijo položite med špirovce in pod njimi. Plasti od zgoraj navzdol si sledijo po naslednjem vrstnem redu:

  • kritina (npr. betonski strešniki),
  • lesene letve (dimenzija in razdalja je odvisna od vrste kritine),
  • zračni sloj minimalne debeline 4 cm (vmes kontra letve),
  • rezervna kritina (paroprepustna napenjalna folija z r = 0,02 m),
  • podloga iz npr. smrekovih desk debeline 2,4 cm,
  • prva plast toplotne izolacije (vmes  špirovci),
  • druga plast toplotne izolacije (vmes letve 5 / 6 ali 5 / 8 cm),
  • parna ovira (folija z difuzijsko upornostjo r = 2 m),
  • tretja plast toplotne izolacije (vmes tipska kovinska podkonstrukcija in vse morebitne inštalacije, električni kabli, itd.)
  • in na koncu še stropna obloga iz npr. mavčno-kartonskih plošč.

Za toplotno izolacijo vam svetujem kameno volno, notranji sloj je lahko tudi iz steklene volne. Debelina izolacije naj bo vsaj 25 cm, je pa to odvisno tudi od tega, kako bodo izolirane preostale obodne konstrukcije in kako kakovostno izolacijo boste izbrali  (λ = 0,040 do 0,032 W / mK). Seveda ni pomembna samo debelina izolacije, temveč tudi kakovost njene vgradnje: med lesenimi deli in izolacijo ne sme biti nobenih špranj in praznih prostorov. Zračni sloj je samo pod kritino, v sami toplotni izolaciji pa ga ne sme biti! Parna ovira mora biti zrakotesna, vsi priključki, preboji in preklopi morajo biti zalepljeni! Obloga je lahko enoslojna (1 x 12,5 mm) ali še bolje dvoslojna (2 x 12,5 mm). Po potrebi lahko namesto navadnih  izberete ognjeodporne plošče. Namesto mineralne volne lahko izberete tudi kakšen drug material: na primer plošče iz lesnih vlaken ali celulozne kosmiče, pri čemer pa bi bila optimalna sestava verjetno malo drugačna.

Če vam primanjkuje svetle višine, lahko prvi sloj toplotne izolacije iz ustrezno trde kamene volne (npr. Termotop) položite nad špirovce, drugi sloj med špirovce, tretji sloj pa pod špirovce. Seveda morate tudi tu nad prvim slojem toplotne izolacije vgraditi rezervno kritino, med drugim in tretjim slojem pa parno oviro.

Frčada je seveda dražja kot strešno okno, kakšni so stroški za njeno izvedbo, pa vam zelo težko odgovorim. To je zelo odvisno od velikosti, naklona, kritine (pri manjšem naklonu boste morali strešnike zamenjati s pločevino), itd.

Za morebitna dodatna vprašanja in pojasnila se lahko obrnete na našo gradbeno svetovalno pisarno, ki poteka po predhodnem dogovoru ob ponedeljkih med 15. in 18. uro. Prijavite se lahko vsak dan med 8. in 12. uro na tel. 01/280 83 64 ali 041/708 805.

Odgovarja: Tomaž Škerlep

strokovnjak za toplotno zaščito, hidrozaščito in sanacije stavb, GI ZRMK

Več nasvetov strokovanjkov

 Pošljite nam vprašanje

Voda mi uhaja v klet

Hišo imam na ravnini pod hribom in vodotesno betonirano klet, ki je sicer suha, a na 1,2 m od talne plošče, kjer je nastavljen dimnik, mi uhaja voda v klet. Okrog kleti imam drenažo, ... Več >

'Franc'

Spoštovani!Vašega vprašanja si ne znam prav dobro razložiti, ali leži vaša klet v območju... Več >

Tomaž Škerlep
strokovnjak za toplotno zaščito, hidrozaščito in sanacije stavb, GI ZRMK

Izolacija stropa v lopi

Lopa iz izolirnih panelov (4 cm PU) nima izoliranega stropa. Zgoraj je le lesena obloga in gumirana plast (Firestone). Kaj bi bilo primerno za izolacijo stropa med šperami (špera: 6x1... Več >

'Jože '

Osnovno vprašanje je, zakaj sploh izolirati. Vrtno orodje - temu je lopa namenjena - tega ne potrebuje. Če bo v lopi ... Več >

Bojan Žnidaršič
energetski svetovalec in direktor Vitre Cerknica

Sanacija montažne hiše

Pozdravljeni,trenutno se odločamo za energetsko sanacijo montažne hiše, ki je bila grajena v 70-letih. Ker smo v dilemi in vsi dosedanji mojstri niso znali obrazložiti uporabe izolacijskega ... Več >

'Aljoša'

Izraz »energetska sanacija« je večpomenski. Zajema vsaj tri področja. To je ovoj stavbe, ogrevanje (tudi hlajenj... Več >

Bojan Žnidaršič
energetski svetovalec in direktor Vitre Cerknica

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE