27. 2. 2012

Kako se lotiti energijske obnove 50 let stare kmečke hiše

franc sinkovič preko spletne strani

Imamo približno 50 let staro kmečko pritlično hišo velikosti 1 3x 7,5 m, s 4 m dolgim prizidkom. Stari del hiše je zgrajen iz polne opeke, torej majhnih opek, ki se uporabljajo za zidanje dimnikov, debelina zidu je 29 cm. Hiša ima dve fasadi: najprej je bila narejena tako imenovana šerana fasada brez vsake izolacije, pozneje smo naredili še 3 cm fasado iz termoputza (mislim, da ga je delal Tim Laško). Okna so lesena (Jelovica) z dvojno zasteklitvijo in stara 15 let. Hiša nima plošče, ampak stropnike, med katerimi je 20 cm tervola proti neogrevanem podstrešju.

Zanima me, kako se lotiti energijske obnove hiše. Okna so dobro ohranjena - ali jih je treba kljub temu zamenjati ali jih lahko le obnovimo? Kakšne so izolacijske lastnosti polniih zidakov? Prizidek je zgrajen iz votlakov, obračanih na 30 cm, na njih je 3 cm termoputza.

Za odgovor se v naprej zahvaljujem.

Najslabši del vaše hiše so gotovo obodne stene, katerih toplotna prehodnost U je približno 1,30 W/m2K (stari del) oziroma 1,18 W/m2K (novi del). Da bi bile obodne stene izolirane skladno z danes veljavnim pravilnikom, mora biti U ≤ 0,28 W/m2K. To pomeni, da bi morali nanje dodati vsaj od 10 do 16 cm debelo toplotno izolacijo z λ (lambdo) 0,036 W/mK, tako da bi bila U nekje med 0,028 in 0,18 W/m2K. Ob tem bi seveda morali ustrezno rešiti tudi vse toplotne mostove, kar pomeni, da bi morala toplotna izolacija segati tudi navzdol na temeljne oziroma kletne stene in še naprej v teren.

Verjetno predstavlja zelo izrazit toplotni most tudi armiranobetonska balkonska plošča, ki jo lahko sedaj ustrezno izolirate samo tako, da jo z vseh strani obložite s toplotno izolacijo debeline min. 6 cm z  λ= 0,036 W/mK, kar pa se vam verjetno splača samo v primeru, da je tlak že tako dotrajan, da bi ga morali v vsakem primeru  zamenjati.

Tudi prek stropnikov na podstrešju bi se splačalo dodati še vsaj 10 do 16 cm toplotne izolacije, enako velja tudi za strop proti kleti oziroma garaži (če je ta neogrevana in če strop že ni izoliran).

Če so okna dobro ohranjena, jih po moji oceni nima smisla menjati, razen seveda, če si niste zastavili zelo visokega cilja pri varčevanju z energijo in če nimate vgrajenih še navadnih »termopan« stekel, ki so brez plinskega polnjenja in metalnega nanosa ter imajo U = 3,0 W/m2K. V tem primeru bi se morda splačalo zamenjati samo zasteklitev s kakovostno trislojno zasteklitvijo z U od 0,7 do 0,8 W/m2K, pri čemer pa je treba najprej preveriti, ali bo okovje preneslo dodatno obremenitev zasteklitve. V vsakem primeru je treba upoštevati tudi, da vaša okna nimajo sodobnih tesnil in niso bila vgrajena po tako imenovani smernici RAL.

Sprašujete, kako se pravilno lotiti energetske prenove: praviloma  bi morali najprej ugotoviti, kakšne so obstoječe toplotne izgube (računske in dejanske), kje nastajajo in kakšne so izgube na posameznih delih stavbe. Šele na podlagi natančne analize obstoječega stanja bi lahko pristopili k analizi različnih možnih sanacijskih ukrepov. Pri tem se lahko obrnete tudi na svetovalno mrežo Ensvet.

Za morebitna dodatna vprašanja in pojasnila se lahko obrnete na našo gradbeno svetovalno pisarno, ki poteka po predhodnem dogovoru ob ponedeljkih med 15. in 18. uro. Prijavite se lahko vsak dan med 8. in 12. uro na tel. 01/280 83 64 ali 041/708 805.

Odgovarja: Tomaž Škerlep

strokovnjak za toplotno zaščito, hidrozaščito in sanacije stavb, GI ZRMK

Več nasvetov strokovanjkov

 Pošljite nam vprašanje

Način ogrevanja

Pozdravljeni!Kakšen način priporočate za ogrevanje objekta in sicer:1. Leto izgradnje 2000, z namenom počitniške hiše, sedaj stalno bivališče. 2. Zidana gradnja s »skok« opeko, fasada v pritli... Več >

Janez

Sedaj imate toplozračno ogrevanje na drva in ste z njim zadovoljni. Težave bodo pri daljši odsotnosti, bolezni ali onemoglos... Več >

Bojan Žnidaršič
energetski svetovalec in direktor Vitre Cerknica

Sanacija poškodovane fasade

Spoštovani,prosim za nasvet, kako izvesti sanacijo poškodovane fasade. Leta 2008 smo adaptirali hišo, naredili smo 10-centimetrsko izolacijo s stekleno volno, hiša ima ravno streho. Prilagam fotogr... Več >

Milena iz Ljubljane

Spoštovani!V kolikor ne bi videl zadnje fotografije, bi rekel, da je fasado na vsak način možno sanirati tako, da se ... Več >

Tomaž Škerlep
strokovnjak za toplotno zaščito, hidrozaščito in sanacije stavb, GI ZRMK

Akvarij in nosilnost stene

Sem novi lastnik stanovanja v večstanovanjski hiši oz. manjšem bloku, ki ima le 4 stanovanja in je letnik gradnje 2001. Moja želja je postavitev akvarija ob steni, ki je sicer iz knaufa, vendar je ... Več >

Jure

Koristna obtežba v skladu z današnjimi standardi za stanovanjske površine znaša ca. 200 kg/m2 po celotni površini plošče. Pr... Več >

Gašper Rus
mag. inž. grad. GI ZRMK - Center za materiale in konstrukcije

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE