27. 2. 2012

Kako se lotiti energijske obnove 50 let stare kmečke hiše

franc sinkovič preko spletne strani

Imamo približno 50 let staro kmečko pritlično hišo velikosti 1 3x 7,5 m, s 4 m dolgim prizidkom. Stari del hiše je zgrajen iz polne opeke, torej majhnih opek, ki se uporabljajo za zidanje dimnikov, debelina zidu je 29 cm. Hiša ima dve fasadi: najprej je bila narejena tako imenovana šerana fasada brez vsake izolacije, pozneje smo naredili še 3 cm fasado iz termoputza (mislim, da ga je delal Tim Laško). Okna so lesena (Jelovica) z dvojno zasteklitvijo in stara 15 let. Hiša nima plošče, ampak stropnike, med katerimi je 20 cm tervola proti neogrevanem podstrešju.

Zanima me, kako se lotiti energijske obnove hiše. Okna so dobro ohranjena - ali jih je treba kljub temu zamenjati ali jih lahko le obnovimo? Kakšne so izolacijske lastnosti polniih zidakov? Prizidek je zgrajen iz votlakov, obračanih na 30 cm, na njih je 3 cm termoputza.

Za odgovor se v naprej zahvaljujem.

Najslabši del vaše hiše so gotovo obodne stene, katerih toplotna prehodnost U je približno 1,30 W/m2K (stari del) oziroma 1,18 W/m2K (novi del). Da bi bile obodne stene izolirane skladno z danes veljavnim pravilnikom, mora biti U ≤ 0,28 W/m2K. To pomeni, da bi morali nanje dodati vsaj od 10 do 16 cm debelo toplotno izolacijo z λ (lambdo) 0,036 W/mK, tako da bi bila U nekje med 0,028 in 0,18 W/m2K. Ob tem bi seveda morali ustrezno rešiti tudi vse toplotne mostove, kar pomeni, da bi morala toplotna izolacija segati tudi navzdol na temeljne oziroma kletne stene in še naprej v teren.

Verjetno predstavlja zelo izrazit toplotni most tudi armiranobetonska balkonska plošča, ki jo lahko sedaj ustrezno izolirate samo tako, da jo z vseh strani obložite s toplotno izolacijo debeline min. 6 cm z  λ= 0,036 W/mK, kar pa se vam verjetno splača samo v primeru, da je tlak že tako dotrajan, da bi ga morali v vsakem primeru  zamenjati.

Tudi prek stropnikov na podstrešju bi se splačalo dodati še vsaj 10 do 16 cm toplotne izolacije, enako velja tudi za strop proti kleti oziroma garaži (če je ta neogrevana in če strop že ni izoliran).

Če so okna dobro ohranjena, jih po moji oceni nima smisla menjati, razen seveda, če si niste zastavili zelo visokega cilja pri varčevanju z energijo in če nimate vgrajenih še navadnih »termopan« stekel, ki so brez plinskega polnjenja in metalnega nanosa ter imajo U = 3,0 W/m2K. V tem primeru bi se morda splačalo zamenjati samo zasteklitev s kakovostno trislojno zasteklitvijo z U od 0,7 do 0,8 W/m2K, pri čemer pa je treba najprej preveriti, ali bo okovje preneslo dodatno obremenitev zasteklitve. V vsakem primeru je treba upoštevati tudi, da vaša okna nimajo sodobnih tesnil in niso bila vgrajena po tako imenovani smernici RAL.

Sprašujete, kako se pravilno lotiti energetske prenove: praviloma  bi morali najprej ugotoviti, kakšne so obstoječe toplotne izgube (računske in dejanske), kje nastajajo in kakšne so izgube na posameznih delih stavbe. Šele na podlagi natančne analize obstoječega stanja bi lahko pristopili k analizi različnih možnih sanacijskih ukrepov. Pri tem se lahko obrnete tudi na svetovalno mrežo Ensvet.

Za morebitna dodatna vprašanja in pojasnila se lahko obrnete na našo gradbeno svetovalno pisarno, ki poteka po predhodnem dogovoru ob ponedeljkih med 15. in 18. uro. Prijavite se lahko vsak dan med 8. in 12. uro na tel. 01/280 83 64 ali 041/708 805.

Odgovarja: Tomaž Škerlep

strokovnjak za toplotno zaščito, hidrozaščito in sanacije stavb, GI ZRMK

Več nasvetov strokovanjkov

 Pošljite nam vprašanje

Kako popraviti zidne razpoke

Lep pozdrav.Imam hišo, staro 10 let. V notranjosti so se pojavile manjše razpoke in to samo v zgornjem nadstropju. V spodnjem jih ni. Kako popravit razpoke, da bo učinkovito. Razpoke smo prekitali,... Več >

'Mateja'

Spoštovani, če gre za rahle razpoke do 0,2 mm, potem se obrnite na mojstra slikopleskarskih del. Ta vam bo najve... Več >

Gašper Rus
mag. inž. grad. GI ZRMK - Center za materiale in konstrukcije

Izolacija stanovanja nad garažo

'Pozdravljeni!Stanovanje imam v 35 let stari stavbi, kjer so spodaj garaže, nad njimi pa omenjeno stanovanje. Zgradba ima na eni strani dvorišče, na drugi pa strugo reke. Strop garaž je še popolnom... Več >

'Miha'

Celovito in razumljivo ste opisali težave in pokazali pravo pot k rešitvi. Tu še podrobno po alinejah: Več >

Bojan Žnidaršič
energetski svetovalec in direktor Vitre Cerknica

Estrih na monta ploščo

'Nedavno sem kupil stanovanje v bloku letnik 1964. Pri adaptaciji smo iz dnevne sobe ter veže odstranili parket ter nekakšne vlaknene plošče, ki so bile pod parketom. Pod tem je direktno monta ploš... Več >

'Marko'

Vlaknene plošče pod parketom so bile med drugim namenjene za zvočno izolacijo. Da se udarni zvok (npr. od hoje) tudi v bodoč... Več >

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE