1. 8. 2011

Obnova stare družinske hiše

Majda Lokovšek po običajni pošti

Spoštovani,


imam rojstno hišo, veliko 18 krat 12 metrov, ki je bila zgrajena pred približno 80 leti. Delno je grajena iz kamna, delno pa iz opeke. Hiša je bila ves čas vzdrževana in ogrevana, zamenjana so tudi okna. Uporabljali pa smo le eno etažo. Na podstrešje vodijo lesene stopnice, tla so delno obložena s keramičnimi ploščicami, delno z lesenimi deskami.

Zanima me, ali je takšno hišo smiselno obnoviti ali jo je morda bolje porušiti in zgraditi novo? Ali je po vašem mnenju potrebna nova električna napeljava? Morda lahko napišete tudi, kolikšni so stroški za pridobitev dokumentacije za nadomestno gradnjo, če se odločimo za tipski načrt?


Hvala za vaše odgovore


 

Verjetno se veliko lastnikov sprašuje podobno kot vi, a je odgovor na dilemo obnoviti ali zgraditi novo nemogoče dati brez predhodnega podrobnega pregleda obstoječe stavbe. Tu mislim na več dejavnikov: trdnost in stabilnost, funkcionalnost, energijska učinkovitost, zaščita pred vlago in podobno. Kot pravite, je bila hiša vseskozi redno vzdrževana, zato najbrž o dotrajanosti v strogo gradbenem pogledu ne bi mogli govoriti.


Drugo vprašanje je seveda, kako funkcionalna je hiša za vaše zdajšnje potrebe. Kot pišete, je v uporabi le ena etaža, torej lahko sklepam, da bi bila hiša lahko tudi manjša, kar bi seveda vplivalo tudi na zmanjšanje vzdrževalnih in obratovalnih stroškov. Pri starejših hišah je pogosto tudi razporeditev in velikost posameznih prostorov taka, da ne ustreza najbolj sodobnemu načinu bivanja oziroma bivalnim navadam.


Omenili ste, da gre za rojstno hišo. Za marsikoga je tudi to dejavnik, ki pomembno vpliva na odločitev. Bolj kot smo navezani na neko stvar, težje se od nje ločimo. Pri nas je že dolge generacije čustvena komponenta močno vpeta v odnos do nepremičnine, ne nazadnje tudi zaradi samograditeljske tradicije. Vsekakor velja premisliti tudi o tem.


Za kakršnokoli primerjavo bi seveda poleg natančnih informacij o hiši potrebovali še podatke o načrtovani novogradnji in z njo povezanimi ocenjenimi stroški, tako investicijskimi kot vsemi drugimi, ki nastanejo med uporabo stavbe. Podobno velja za morebitno obnovo stavbe. Bistvena razlika je, ali se odločimo npr. (zgolj) za izvedbo dodatne toplotne zaščite, posodobitev ogrevalnega sistema ali kaj podobnega, ali pa če izvedemo radikalnejšo rekonstrukcijo hiše, ki vključuje večje gradbene posege, zamenjavo inštalacij in podobno, kar lahko včasih tako časovno kot stroškovno celo preseže novogradnjo. Šele na podlagi vsega tega bi lahko postavili na tehtnico obe možnosti in presodili, kaj je glede na vaše potrebe in želje bolj smiselno.


Približno enako nezanesljiv bi bil neposreden odgovor na vprašanje o nujnosti zamenjave električne inštalacije. Najbolje vam bo odgovoril na to strokovnjak elektro stroke po temeljitem pregledu. Najprej je treba presoditi varnost in zmogljivost obstoječega sistema, na drugi strani pa se spet srečamo s funkcionalnostjo. Marsikdaj obstoječa napeljava preprosto ni več primerna za obremenitve, ki nastopajo ob uporabi novih električnih naprav. Ni tudi nujno, da je razporeditev električnih stikal in vtičnic taka, da ustreza tej sodobni elektrifikaciji hiš. Če večino takih problemov rešujemo z razdelilniki in podaljški in če nam še stalno nagajajo varovalke, je misel na prenovo inštalacij nedvomno prava. Vedeti moramo, da gre tu tudi za konkretnejše gradbene posege, ki jih pa lahko izkoristimo še za izvedbo kakšnih drugih napeljav.


Še nujna opomba glede nadomestne gradnje, o kateri sprašujete. Ta pojem ne obstaja več, saj v zakonu o graditvi objektov od aprila 2008 poznamo samo te oblike gradnje: gradnja novega objekta, rekonstrukcija in odstranitev objekta. Če je na območju, kjer živite, v obstoječem prostorskem aktu morda še vedno dovoljena le nadomestna gradnja, se lahko obstoječi objekt odstrani in na istem mestu zgradi enako velik objekt z enako namembnostnjo. Druge možnosti ni. Če takega določila ni, pa je seveda dovoljena vsaka novogradnja, ki je skladna z občinskim prostorskim aktom. Za odstranitev hiše potrebujete tako kot za novogradnjo poseben projekt in gradbeno dovoljenje. Možnosti, da bi na mestu stare hiše oziroma v njeni neposredni bližini zgradili novo hišo kot nadomestno gradnjo, tako ni več.


O finančnih vidikih izbire tipskih načrtov (če se odločite za novogradnjo) boste nedvomno največ izvedeli pri projektantih, ki jih izdelujejo. Svetoval bi le, da si vzamete dovolj časa za razmislek in da upoštevate, da ni vsaka tipska hiša, ki sama po sebi sicer morda deluje vabljivo, primerna za vsako okolje in za vsako stavbno ali stavbarsko tradicijo in značilnosti.

 

Odgovarja: mag. Miha Tomšič

Več nasvetov strokovanjkov

 Pošljite nam vprašanje

Na pomoč, na zunanjih stenah blokovskega stanovanja imamo plesen

Vljudno prosim za nasvet, kako ukrepati proti plesni na zunanjih stenah. Blok iz leta 1966 ima 5 bivalnih etaž, grajen je z opeko, fasada je izolirana s 5 cm stiropora. Moje stanovanje je v prvem n... Več >

Jana

Kar opisujete, je pogosta težava predvsem pri podnajemnikih, ki imajo do stanovanja drugačen odnos od lastnikov. Iz fotograf... Več >

Bojan Žnidaršič
energetski svetovalec in direktor Vitre Cerknica

Svetovalnica: Ali lahko uveljavim kot olajšavo normiranih stroškov tudi svoje delo

Pozdravljeni,pred kratkim sem prodal polovico nepremičnine v tretji gradbeni fazi.Pozanimal sem se na davčni upravi, kako gredo postopki. Rekli so mi, da lahko kot olajšavo uporabim vse račune za m... Več >

Pozdravljeni,Kot prodajalec nepremičnine ste seveda dolžni plačati davek na promet nepremičnin in dohodnino od kapita... Več >

Urša Zupan
pravnica, vprašanja zanjo naslovite na: deloindom@delo.si

Kako popraviti zidne razpoke

Lep pozdrav.Imam hišo, staro 10 let. V notranjosti so se pojavile manjše razpoke in to samo v zgornjem nadstropju. V spodnjem jih ni. Kako popravit razpoke, da bo učinkovito. Razpoke smo prekitali,... Več >

'Mateja'

Spoštovani, če gre za rahle razpoke do 0,2 mm, potem se obrnite na mojstra slikopleskarskih del. Ta vam bo najve... Več >

Gašper Rus
mag. inž. grad. GI ZRMK - Center za materiale in konstrukcije

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE