13. 1. 2012

Ogrevanje 20 let stare hiše

Jože Podboj po elektronski pošti

Imamo 20 let staro hišo s kletjo, pritličjem in mansardo. Klet je vkopana v zemljo s treh starni (vibriran beton). Preostali del hiše je grajen iz modularne opeke. Okna so lesena, s termopan zasteklitvijo (Lesna) in s škatlami za rolete. Fasada je izolirana s 5 cm stiroporja+mrežica+omet (Demit).

Kritino smo zamenjali pred dvema letoma (prej tegola, zdaj Gerard), dodali smo še 5 cm izolacije (Ursa) in tri sončne kolektorje.

Hišo ogrevamo s kurilnim oljem. Ker je olje vsak dan dražje in ker v hiši, ki ima sicer deljene vode za kletno etažo (poslovni prostori) in preostale dele hiše, kurimo cel dan, je postalo ogrevanje prevelik strošek.

Kaj nam svetujete kot najcenejšo rešitev problema oziroma kaj bi vse morali postoriti, da bi dolgoročno za kurjavo porabili čim manj?

Vem, da smo vas te dneve zasuli z vprašanji in ne čakam hitrega odgovora, zato sem pripravljen počakati na konkretne odgovore.

Tloris hiše je 10 x 12 m s prizidkom garaže (6 x 4 m) in prizidkom galerije (6 x 6 m). 

 

Hvala in lep pozdrav,

Na podlagi vašega opisa stanja toplotnega ovoja hiše je razvidno, da je stavba delno že toplotno zaščitena, vsaj minimalno. Glede na sedanje razmere (zahteve po učinkovitosti, cene goriv) pa bi vam vseeno predlagal razmislek o prihodnjem izvajanju naslednjih gradbenih ukrepov:

- Ko bo fasada objekta dotrajana in jo bo treba prenoviti, jo boste dodatno toplotno zaščitili z verjetno vsaj 15 cm toplotne izolacije. Takrat se boste odločali tudi o morebitni zamenjavi lesenih oken (glede na njihovo iztrošenost) ali vsaj zamenjavi termopana, če je to tehnično mogoče izvesti na ustrezen način.

- Ker je hiša vkopana, boste verjetno razmišljali o dodatni toplotni zaščiti kletne stene z notranje strani, pri čemer domnevamo, da s hidroizolacijo te stene ni težav. Pri klasičnih rešitvah je mogoča izvedba notranje izolacije na steni, ob korektni namestitvi parne ovire/zapore ter stenske obloge.

- Dodatna toplotna izolacija mansarde je sicer dobrodošel ukrep, verjetno pa v vašem primeru ne pride u poštev zaradi nove kritine – razmišljanje bo potekalo samo v smeri dograjevanja sistema na ustrezen način s spodnje strani.

Sklepamo lahko, da vaše kratkoročno razmišljanje poteka predvsem v smeri pocenitve uporabljane toplote za ogrevanje, saj so gradbeni ukrepi za zmanjšanje toplotnih izgub verjetno bolj dolgoročne narave (izjema je izolacija fasade). Če uporabljate kurilno olje z vsaj približno učinkovito napravo, cena pridobljene toplote presega 120 €/MWh.
V razmislek vam predlagamo idejo o uporabi sodobne kurilne naprave na lesno biomaso, kjer se pridobljena toplota pri uporabi drv oziroma peletov giblje med 35 in 55 €/MWh. Prednost te tehnologije je pridobivanje ogrevalnega medija na višji temperaturi, s katerim lahko hišo ogrevate skozi celotno ogrevalno sezono. Napravo bi lahko postavili v obstoječo kotlovnico, če je ta dovolj velika. Pri izračunu ekonomske upravičenosti naložbe je treba upoštevati tudi starost obstoječega oljnega kotla (20 let?) in potrebo po njegovi siceršnji zamenjavi. Glede na tipično letno rabo kurilnega olja in izvedbo novega sistema (drva ali peleti) so vračilne dobe takšne zamenjave med 6 in 10 let.

Druga možnost je nadgradnja obstoječega sistema na olje s toplotno črpalko tipa zrak/voda. V milejših razmerah ogrevalne sezone, če je takrat mogoče ogrevanje z medijem nižje temperature, bi s takšno tehnologijo nadomeščali porabo kurilnega olja s cenejšo toploto iz TČ - od 45 do 55 €/MWh. Tudi takšna investicija ni zanemarljiva. Predvsem pa je količina nadomeščene toplote iz olja odvisna od toplotne zaščite vaše hiše in sposobnosti ogrevalnega sistema, da zadovoljivo ogreva hišo z medijem na nižji temperaturi (takrat TČ dela zelo učinkovito ob predpostavki zadostne moči). Ko bi na hiši v prihodnosti izvajali ukrepe gradbene sanacije, bi se postopoma zmanjšale tudi potrebe po ogrevalni moči, sočasno bi se zniževala obratovalna temperatura ogrevalnega sistema. S tem bi lahko TČ postopoma prevzela  funkcijo ogrevalne naprave v celoti.

Bralca vabim, da se pred odločitvami za morebitne izboljšave dogovori za obisk v energetski pisarni Ensvet (www.ensvet.si) in različne možnosti bolj podrobno prouči v razgovoru s svetovalcem.
 

Več nasvetov strokovanjkov

 Pošljite nam vprašanje

Na pomoč, na zunanjih stenah blokovskega stanovanja imamo plesen

Vljudno prosim za nasvet, kako ukrepati proti plesni na zunanjih stenah. Blok iz leta 1966 ima 5 bivalnih etaž, grajen je z opeko, fasada je izolirana s 5 cm stiropora. Moje stanovanje je v prvem n... Več >

Jana

Kar opisujete, je pogosta težava predvsem pri podnajemnikih, ki imajo do stanovanja drugačen odnos od lastnikov. Iz fotograf... Več >

Bojan Žnidaršič
energetski svetovalec in direktor Vitre Cerknica

Svetovalnica: Ali lahko uveljavim kot olajšavo normiranih stroškov tudi svoje delo

Pozdravljeni,pred kratkim sem prodal polovico nepremičnine v tretji gradbeni fazi.Pozanimal sem se na davčni upravi, kako gredo postopki. Rekli so mi, da lahko kot olajšavo uporabim vse račune za m... Več >

Pozdravljeni,Kot prodajalec nepremičnine ste seveda dolžni plačati davek na promet nepremičnin in dohodnino od kapita... Več >

Urša Zupan
pravnica, vprašanja zanjo naslovite na: deloindom@delo.si

Kako popraviti zidne razpoke

Lep pozdrav.Imam hišo, staro 10 let. V notranjosti so se pojavile manjše razpoke in to samo v zgornjem nadstropju. V spodnjem jih ni. Kako popravit razpoke, da bo učinkovito. Razpoke smo prekitali,... Več >

'Mateja'

Spoštovani, če gre za rahle razpoke do 0,2 mm, potem se obrnite na mojstra slikopleskarskih del. Ta vam bo najve... Več >

Gašper Rus
mag. inž. grad. GI ZRMK - Center za materiale in konstrukcije

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE