13. 1. 2012

Ogrevanje 20 let stare hiše

Jože Podboj po elektronski pošti

Imamo 20 let staro hišo s kletjo, pritličjem in mansardo. Klet je vkopana v zemljo s treh starni (vibriran beton). Preostali del hiše je grajen iz modularne opeke. Okna so lesena, s termopan zasteklitvijo (Lesna) in s škatlami za rolete. Fasada je izolirana s 5 cm stiroporja+mrežica+omet (Demit).

Kritino smo zamenjali pred dvema letoma (prej tegola, zdaj Gerard), dodali smo še 5 cm izolacije (Ursa) in tri sončne kolektorje.

Hišo ogrevamo s kurilnim oljem. Ker je olje vsak dan dražje in ker v hiši, ki ima sicer deljene vode za kletno etažo (poslovni prostori) in preostale dele hiše, kurimo cel dan, je postalo ogrevanje prevelik strošek.

Kaj nam svetujete kot najcenejšo rešitev problema oziroma kaj bi vse morali postoriti, da bi dolgoročno za kurjavo porabili čim manj?

Vem, da smo vas te dneve zasuli z vprašanji in ne čakam hitrega odgovora, zato sem pripravljen počakati na konkretne odgovore.

Tloris hiše je 10 x 12 m s prizidkom garaže (6 x 4 m) in prizidkom galerije (6 x 6 m). 

 

Hvala in lep pozdrav,

Na podlagi vašega opisa stanja toplotnega ovoja hiše je razvidno, da je stavba delno že toplotno zaščitena, vsaj minimalno. Glede na sedanje razmere (zahteve po učinkovitosti, cene goriv) pa bi vam vseeno predlagal razmislek o prihodnjem izvajanju naslednjih gradbenih ukrepov:

- Ko bo fasada objekta dotrajana in jo bo treba prenoviti, jo boste dodatno toplotno zaščitili z verjetno vsaj 15 cm toplotne izolacije. Takrat se boste odločali tudi o morebitni zamenjavi lesenih oken (glede na njihovo iztrošenost) ali vsaj zamenjavi termopana, če je to tehnično mogoče izvesti na ustrezen način.

- Ker je hiša vkopana, boste verjetno razmišljali o dodatni toplotni zaščiti kletne stene z notranje strani, pri čemer domnevamo, da s hidroizolacijo te stene ni težav. Pri klasičnih rešitvah je mogoča izvedba notranje izolacije na steni, ob korektni namestitvi parne ovire/zapore ter stenske obloge.

- Dodatna toplotna izolacija mansarde je sicer dobrodošel ukrep, verjetno pa v vašem primeru ne pride u poštev zaradi nove kritine – razmišljanje bo potekalo samo v smeri dograjevanja sistema na ustrezen način s spodnje strani.

Sklepamo lahko, da vaše kratkoročno razmišljanje poteka predvsem v smeri pocenitve uporabljane toplote za ogrevanje, saj so gradbeni ukrepi za zmanjšanje toplotnih izgub verjetno bolj dolgoročne narave (izjema je izolacija fasade). Če uporabljate kurilno olje z vsaj približno učinkovito napravo, cena pridobljene toplote presega 120 €/MWh.
V razmislek vam predlagamo idejo o uporabi sodobne kurilne naprave na lesno biomaso, kjer se pridobljena toplota pri uporabi drv oziroma peletov giblje med 35 in 55 €/MWh. Prednost te tehnologije je pridobivanje ogrevalnega medija na višji temperaturi, s katerim lahko hišo ogrevate skozi celotno ogrevalno sezono. Napravo bi lahko postavili v obstoječo kotlovnico, če je ta dovolj velika. Pri izračunu ekonomske upravičenosti naložbe je treba upoštevati tudi starost obstoječega oljnega kotla (20 let?) in potrebo po njegovi siceršnji zamenjavi. Glede na tipično letno rabo kurilnega olja in izvedbo novega sistema (drva ali peleti) so vračilne dobe takšne zamenjave med 6 in 10 let.

Druga možnost je nadgradnja obstoječega sistema na olje s toplotno črpalko tipa zrak/voda. V milejših razmerah ogrevalne sezone, če je takrat mogoče ogrevanje z medijem nižje temperature, bi s takšno tehnologijo nadomeščali porabo kurilnega olja s cenejšo toploto iz TČ - od 45 do 55 €/MWh. Tudi takšna investicija ni zanemarljiva. Predvsem pa je količina nadomeščene toplote iz olja odvisna od toplotne zaščite vaše hiše in sposobnosti ogrevalnega sistema, da zadovoljivo ogreva hišo z medijem na nižji temperaturi (takrat TČ dela zelo učinkovito ob predpostavki zadostne moči). Ko bi na hiši v prihodnosti izvajali ukrepe gradbene sanacije, bi se postopoma zmanjšale tudi potrebe po ogrevalni moči, sočasno bi se zniževala obratovalna temperatura ogrevalnega sistema. S tem bi lahko TČ postopoma prevzela  funkcijo ogrevalne naprave v celoti.

Bralca vabim, da se pred odločitvami za morebitne izboljšave dogovori za obisk v energetski pisarni Ensvet (www.ensvet.si) in različne možnosti bolj podrobno prouči v razgovoru s svetovalcem.
 

Več nasvetov strokovanjkov

 Pošljite nam vprašanje

Voda mi uhaja v klet

Hišo imam na ravnini pod hribom in vodotesno betonirano klet, ki je sicer suha, a na 1,2 m od talne plošče, kjer je nastavljen dimnik, mi uhaja voda v klet. Okrog kleti imam drenažo, ... Več >

'Franc'

Spoštovani!Vašega vprašanja si ne znam prav dobro razložiti, ali leži vaša klet v območju... Več >

Tomaž Škerlep
strokovnjak za toplotno zaščito, hidrozaščito in sanacije stavb, GI ZRMK

Izolacija stropa v lopi

Lopa iz izolirnih panelov (4 cm PU) nima izoliranega stropa. Zgoraj je le lesena obloga in gumirana plast (Firestone). Kaj bi bilo primerno za izolacijo stropa med šperami (špera: 6x1... Več >

'Jože '

Osnovno vprašanje je, zakaj sploh izolirati. Vrtno orodje - temu je lopa namenjena - tega ne potrebuje. Če bo v lopi ... Več >

Bojan Žnidaršič
energetski svetovalec in direktor Vitre Cerknica

Sanacija montažne hiše

Pozdravljeni,trenutno se odločamo za energetsko sanacijo montažne hiše, ki je bila grajena v 70-letih. Ker smo v dilemi in vsi dosedanji mojstri niso znali obrazložiti uporabe izolacijskega ... Več >

'Aljoša'

Izraz »energetska sanacija« je večpomenski. Zajema vsaj tri področja. To je ovoj stavbe, ogrevanje (tudi hlajenj... Več >

Bojan Žnidaršič
energetski svetovalec in direktor Vitre Cerknica

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE