12. 4. 2016

Ogrevanje hiše

Ivo Ketiš iz Maribora po običajni pošti

Pozdravljeni,

gradbene svetovalce prosim za strokovni nasvet pri izbiri ogrevanja enodružinske hiše. Ogrevamo jo s plinom, vendar je plinska peč dotrajana. Zdaj sem pred dilemo, ali kupiti novo plinsko peč ali toplotno črpalko zrak-voda.

Hiša je stara 35 let, talna obloga v njej je parket, ogrevala v prostorih pa so radiatorji. Ukvarjam se predvsem z vprašanjem, kaj je bolj smotrno s stroškovnega vidika. V primeri odločitve za črpalko najbrž ne gre samo za strošek zanjo, temveč tudi za vsa dodatna dela, ki bi bila v tem primeru potrebna v 35 let stari hiši. Zanima me tudi, kakšen je izkoristek gretja in kakšni so stroški vzdrževanja.

Vaša hiša je stara 35 let in glede na to, da niste navedli debeline toplotne izolacije, sklepam, da je hiša brez toplotne izolacije. V primeru, da ne načrtujete energetske sanacije stavbnega ovoja, bi bila najprimernejša izbira sodobna kondenzacijska plinska peč z zelo visokimi izkoristki ogrevanje. Poleg tega imate v hiši radiatorsko ogrevanje in predvidevam, da je projektirano na visokotemperaturni režim 90/70° C (takšen sistem se je projektiral pred 35 leti).

Če bi hoteli vašo hišo ogrevati z pomočjo toplotne črpalke, bi jo zelo težko ogreli na primerno temperaturo in poraba električne energije bi bila zelo visoka. Toplotna črpalka lahko segreje ogrevno voda na 55° C s solidnimi izkoristki. Za doseganje višjih temperatur ogrevne vode, pa se izkoristek zniža. Ob temperaturi ogrevne vode 55° C, bi bili vaši radiatorji le topli. Ker so projektirani na višji temperaturni režim, bi bil za zadostno ogrevanje prostorov absolutno premajhni.

Ogrevalni sistemi, ki se ogrevajo z toplotno črpalko morajo biti nizkotemperaturni. Med te sisteme spadajo talno in stensko ogrevanje. Lahko se uporablja tudi za ogrevanje preko radiatorjev, vendar mora biti njihova površina ustrezno velika, da oddajo dovolj toplote v prostor.

Pri toplotni črpalki je doseganje visokih temperatur (dovod nad 55°C) mogoče, vendar moramo upoštevati tudi to, da bo ta delovala pri visokih temperaturnih razlikah (npr. dovod 60° C pri zunanji temperaturi -10° C, dt = 70°C), kar dolgoročno predstavlja veliko obremenitev za napravo. Proizvajalci za dosego primerne temperature pri teh pogojih izkoriščajo različne pristope (npr. povečanje vrtljajev kompresorja, dodatni kompresor). Toplotna črpalka je v teh primerih polno obremenjena (»deluje v rdečem polju«).

Vgradnjo toplotne črpalke za ogrevanje vam svetujem le v primeru, da načrtujete dobro toplotno izolacijo stavbe (debelina toplotne izolacije na stenah med 12 – 15 cm, streha ali strop vsaj 30 cm toplotne izolacije in stavbno pohištvo s toplotno prehodnostjo Uokna vsaj 1,1 W/m2K).

Lahko pa se odločite za nabavo hibridne toplotne črpalke. Slednja deluje kot kombinacija toplotne črpalke, ki za lažje premagovanje vršnih obremenitev uporablja navadno plinsko napravo in ima enotno regulacijo. V tem primeru gre največkrat za kombinacijo toplotne črpalke in plinskega kondenzacijskega kotla, ki kot energent uporablja bodisi zemeljski plin ali pa utekočinjen naftni plin.

V neizolirani hiši z velikimi toplotnimi izgubami bo v hibridni toplotni črpalki pretežno delovala plinska peč, po zamenjavi stavbnega pohištva in sanaciji zunajega ovoja pa bi za pridobivanje toplote dlje časa zadostovala toplotna črpalka. Po energijski prenovi bi se spremenila le točka vklopa plinske peči. Če se je ta prej vklopila, npr. pri zunanji temperaturi 0 ˚ C, se bi po energetski sanaciji šele pri –10 ˚ C ali manj. Posledica bo bistveno manjša poraba, saj bo večino dela opravila toplotna črpalka, medtem ko ga je prej plinski kotel.

Odgovarja: Primož Krapež

univ. dipl. inž. strojništva, energetski svetovalec

Več nasvetov strokovanjkov

 Pošljite nam vprašanje

Voda mi uhaja v klet

Hišo imam na ravnini pod hribom in vodotesno betonirano klet, ki je sicer suha, a na 1,2 m od talne plošče, kjer je nastavljen dimnik, mi uhaja voda v klet. Okrog kleti imam drenažo, ... Več >

'Franc'

Spoštovani!Vašega vprašanja si ne znam prav dobro razložiti, ali leži vaša klet v območju... Več >

Tomaž Škerlep
strokovnjak za toplotno zaščito, hidrozaščito in sanacije stavb, GI ZRMK

Izolacija stropa v lopi

Lopa iz izolirnih panelov (4 cm PU) nima izoliranega stropa. Zgoraj je le lesena obloga in gumirana plast (Firestone). Kaj bi bilo primerno za izolacijo stropa med šperami (špera: 6x1... Več >

'Jože '

Osnovno vprašanje je, zakaj sploh izolirati. Vrtno orodje - temu je lopa namenjena - tega ne potrebuje. Če bo v lopi ... Več >

Bojan Žnidaršič
energetski svetovalec in direktor Vitre Cerknica

Sanacija montažne hiše

Pozdravljeni,trenutno se odločamo za energetsko sanacijo montažne hiše, ki je bila grajena v 70-letih. Ker smo v dilemi in vsi dosedanji mojstri niso znali obrazložiti uporabe izolacijskega ... Več >

'Aljoša'

Izraz »energetska sanacija« je večpomenski. Zajema vsaj tri področja. To je ovoj stavbe, ogrevanje (tudi hlajenj... Več >

Bojan Žnidaršič
energetski svetovalec in direktor Vitre Cerknica

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE