19. 4. 2011

Ogrevanje v kamniti hiši

Miha po elektronski pošti

Spomladi sem začel prenavljati staro hišo (leto gradnje 1918) na Koroški Beli pri Jesenicah. Pri obnovi sem naletel na nekaj vprašanj.


Glavna težava je odločitev o načinu ogrevanja. Hiša ima obstoječ sistem centralne kurjave na plin in/ali biomaso. Dnevni/kuhinjski prostor ima tudi predvideno ogrevanje s kaminom. Del hiše pod dnevnim prostorom je podkleten. Stene so debeline 50 cm, zrgajene iz kamna, brez toplotne izolacije. Hiša je z južne strani večino dneva sončno obsevana. Strop je lesen in slabo izoliran. V načrtu je menjava oken s trislojno zasteklitvijo ter dodatna izolacija na tleh. V prihodnosti pa tudi izolacija zunanjih sten. Vgradil bi talno gretje. Kakšna debelina in vrsta talne izolacije bi bila najbolj primerna. Bi bil izkoristek talnega gretja zadosten glede na izolacijo hiše? V dnevni sobi ter kuhinji bo zaključni talna obloga parket, v kopalnici in na hodniku pa keramika.
 

Toplotna zaščita ovoja stavbe in talno ogrevanje

V fazah prenove starejšega objekta bo treba izvesti praktično vse ukrepe toplotne zaščite na stavbnem ovoju. Pri izboru novih oken je  trojna zasteklitev edina prava rešitev. Svetujem pa uporabo zasteklitve s toplotno prehodnostjo 0,60 namesto običajnih 0,70 W/m²K. Okna naj bodo vgrajena po certificiranem sistemu vgradnje RAL ter nikakor ne »klasično«, saj načini vgradnje iz preteklosti ne zagotavljajo ustrezne toplotne zaščite stika okna in zidu, pričakovane zvočne zaščite ter gradbeno fizikalnih zahtev (npr. paroprepustnost in vodoodbojnost zunaj ter parozapornost znotraj).


Ker se za izvedbo fasadnega sistema toplotne zaščite v prvem koraku še ne boste odločili, je pomembno, da bodo nova okna že zdaj vgrajena na ustreznem mestu (zunanji rob zidu) ter bodo omogočala kasnejše ustrezno prekrivanje dela profila s fasadno izolacijo. Ne glede na debelino zunanjih zidov je treba vedeti tudi, da je gradnja s kamnom nekajkrat bolj toplotno prevodna od siceršnje opečne pozidave, zato je smiselno zid toplotno izolirati z debelejšo plastjo izolacije kot sicer. Predlagam najmanj 16cm izolacijskega materiala s toplotno prevodnostjo okoli 0,035 W/mK ali sorazmerno večje debeline materiala s toplotno prevodnostjo 0.040 W/mK.


Pri izvajanju gradbenih del na obodu stavbe, na stiku zunanjega zidu s terenom, predlagam naslednje. Predpostavljam, da boste zgornji del vkopanega sklopa razkrili ter uredili hidroizolacijo ter odvodnjavanje. Pri tem je treba učinkovito toplotno zaščititi tudi del cokla ter vkopani del sklopa, zadnejga čim bolj globoko v teren. Še posebej je pomembna toplotna zaščita tega vertikalnega pasu zaradi preprečevanja močnega linijskega toplotnega mostu, ki bi sicer olajšal prehod toplote iz prostora v vogalu, skozi zunanjo steno in temelje. Takšen nerešen detajl bi močno vplival na hladne površine sten in tal v vogalu, ki bi posledično lahko pripomogli k neželenim pojavom (kondenzacija, plesen), v primeru standardno ojačane robne cone talnega ogrevanja pa bi vodil v neželene toplotne izgube.


Toplotna zaščita tal na terenu ali tal proti hladni kleti mora izpolniti zahteve z vidika izolacije samega sklopa, ki so zaostreni zaradi predvidene uporabe talnega sistema ogrevanja ter posledično višje temperature talnega sklopa. Na tem mestu bi ob izostanku talnega sistema ogrevanja predlagali debelino toplotne izolacije npr. 12 do 14cm, če bi uporabili material s toplotno prevodnostjo 0,035 W/mK, dejansko pa zaradi sistema ogrevanja predlagamo približno 2cm debelejšo izolacijo. Izolacijski material v tleh nadstropja, v če bo to ogrevano, takšnih zahtev z vidika toplotne zaščite nima, ker sta obe etaži enako ogrevani, zato je tu treba izpolniti predvsem zahteve zvočne zaščite, ipd., z efektivno končno debelino izolacije npr. nad 6 cm.


Podatkov o izvajanju toplotne zaščite na stropu proti podstrešju oziroma v poševni strehi vam v tem trenutku ne morem dati, saj za obstoječe stanje ni dovolj informacij.

Za zaključek bi podali le še informacijo o tem, da s talnim sistemom ogrevanja verjetno ne boste učinkovito ogrevali prostorov, dokler ne boste toplotno zaščitili tudi zunanje stene hiše. Zaradi nižjih temperatur ogrevalnega medija ima talni sistem neprimerno manjšo toplotno oddajo kot npr. radiatorji. To je tudi razlog, zakaj se objekti v preteklosti še niso mogli samostojno ogrevati z nizkotemperaturnimi ploskovnimi sistemi.

Lastnika hiše in druge zainteresirane vabimo, da se za podrobnejše nasvete ali obravnavo svojih specifičnih energetskih vprašanj obrnejo na energetsko svetovalne pisarne.

 


 

Več nasvetov strokovanjkov

 Pošljite nam vprašanje

Na pomoč, na zunanjih stenah blokovskega stanovanja imamo plesen

Vljudno prosim za nasvet, kako ukrepati proti plesni na zunanjih stenah. Blok iz leta 1966 ima 5 bivalnih etaž, grajen je z opeko, fasada je izolirana s 5 cm stiropora. Moje stanovanje je v prvem n... Več >

Jana

Kar opisujete, je pogosta težava predvsem pri podnajemnikih, ki imajo do stanovanja drugačen odnos od lastnikov. Iz fotograf... Več >

Bojan Žnidaršič
energetski svetovalec in direktor Vitre Cerknica

Svetovalnica: Ali lahko uveljavim kot olajšavo normiranih stroškov tudi svoje delo

Pozdravljeni,pred kratkim sem prodal polovico nepremičnine v tretji gradbeni fazi.Pozanimal sem se na davčni upravi, kako gredo postopki. Rekli so mi, da lahko kot olajšavo uporabim vse račune za m... Več >

Pozdravljeni,Kot prodajalec nepremičnine ste seveda dolžni plačati davek na promet nepremičnin in dohodnino od kapita... Več >

Urša Zupan
pravnica, vprašanja zanjo naslovite na: deloindom@delo.si

Kako popraviti zidne razpoke

Lep pozdrav.Imam hišo, staro 10 let. V notranjosti so se pojavile manjše razpoke in to samo v zgornjem nadstropju. V spodnjem jih ni. Kako popravit razpoke, da bo učinkovito. Razpoke smo prekitali,... Več >

'Mateja'

Spoštovani, če gre za rahle razpoke do 0,2 mm, potem se obrnite na mojstra slikopleskarskih del. Ta vam bo najve... Več >

Gašper Rus
mag. inž. grad. GI ZRMK - Center za materiale in konstrukcije

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE