26. 4. 2011

Ogrevanje z utekočinjenim naftnim plinom

Andreja preko spletne strani

Zanimava se za nakup hiše, v kateri je ogrevanje na utekočinjen naftni plin. Plinohram je vkopan v zemljo na dvorišču, peč je v kuhinji, v prostorih so radiatorji.

Površina bivalnih prostorov je 180 m2, v treh etažah, spodnja je z ene strani vkopana v zemljo. Hiša je nova, sedanji lastniki so jo dokončali pred dvema letoma, žal pa ne vem, kolikšna je debelina izolacije. Okna so PVC. Hiša je na nadmorski višini približno 560 m (daljša kurilna sezona ...), lega pa je zelo sončna (JZ).

Mi lahko pomagate vsaj s približnim izračunom, kolikšna bi bila predvidena poraba plina za ogrevanje in sanitarno vodo? S temperaturo vsekakor ne bi pretiravali, 20 stopinj kakšnih 7 ur, ostalo 18, tudi topla voda bi zadostovala za tuširanje ...

Verjetno bi kljub varčni rabi plina veljalo razmisliti o drugačnem načinu ogrevanja. Kaj bi predlagali in kakšen bi bil strošek take investicije? Ne predstavljam si, kako bi npr. ob namestitvi toplotne črpalke in sončnih kolektorjev "preusmerili" peč iz kuhinje v drug prostor v spodnji etaži (kurilnica ni predvidena).

Iskrena hvala za pomoč in odgovor.

Ker ni načrtov arhitekture in tudi ne praktično vseh relevantnih podatkov o učinkovitosti grajenega objekta, računske ocene o pričakovani porabi utekočinjenega plina ne morem izdelati. Korektno računsko oceno lahko naredi projektant, če ga boste opremili s temi dokumenti oziroma informacijami. Za porabo vsekakor vprašajte sedanjega lastnika hiše, verjetno vam lahko pokaže dobavnice za plin za zadnji dve leti.

Načeloma pa lahko porabo goriva vsaj navzgor ocenim na naslednji način. Če je bila hiša grajena skladno s predpisi o minimalni toplotni zaščiti, lahko pričakujem potrebo po toploti za ogrevanje manj kot npr. 80 kWh/m²a. Če upoštevam površino 180 m², dobim oceno za dobrih 14 MWh/a toplote za ogrevanje. Za pripravo tople sanitarne vode za štiričlansko družino je značilna poraba do 3 MWh/a. Na leto bi torej pričakovali največjo skupno porabo v višini 2600 litrov plina, vendar takšna ocena ne more služiti v resnejše namene, npr. za odločitev ali je konkretni objekt smiselno kupiti.

Izpostavljam, da je bila pri standardni gradnji preteklega desetletja poraba goriva večinoma vezana na toploto za ogrevanje prostorov, kjer lahko specifične potrebe stavbe znašajo med 50 in 100 kWh/m²a.

Vse je torej odvisno od učinkovitosti izvedene toplotne zaščite stavbnega ovoja (npr. sistemi toplotne zaščite, učinkovitost stavbnega pohištva, dosežena zrakotesnost), od arhitekture objekta (npr. kompaktnost novogradnje, odpiranje objekta proti soncu) ter seveda od uporabniških navad (npr. temperatura ogrevanja, izdatnost prezračevanja prostorov).

Če je vse od naštetega na »pravi« strani, potem raba toplotne energije za ogrevanje ne bi smela biti visoka. S tem pa je praktično skoraj vseeno tudi, kakšna je cena proizvedene toplote. Za analizo alternativnih rešitev je treba upoštevati, da bi nov sistem nadomeščal ali dopolnjeval obstoječ sistem, ki je star komaj dve leti ter je na začetku svoje življenjske dobe. Sanacija novega sistema pa se vam s prihranki zaradi cenejše energije iz alternativne rešitve finančno ne bi povrnila prej kot v 10 letih.

Souporaba obnovljivega vira energije je najbolj pogosta pri pripravi tople sanitarne vode. Če je ne pripravljate na akumulacijski način (ni podatka o bojlerju) brez preprostih posegov ne bo šlo. Ocene tudi tu zaradi pomanjkanja podatkov niso mogoče.
Nekoliko omejujoč je tudi podatek o tem, da tehnični prostor v objektu ni predviden. S tem si nekoliko omejujete in npr. podražite izbor naprav, kot so toplotne črpalke.

Glede na pomanjkanje podatkov je smiselno, da od lastnika objekta dobite kar največ podatkov o novogradnji ter se po podrobnejše nasvete obrnete na vam najbližjo energetsko svetovalno pisarno (www.ensvet.si).

Več nasvetov strokovanjkov

 Pošljite nam vprašanje

Na pomoč, na zunanjih stenah blokovskega stanovanja imamo plesen

Vljudno prosim za nasvet, kako ukrepati proti plesni na zunanjih stenah. Blok iz leta 1966 ima 5 bivalnih etaž, grajen je z opeko, fasada je izolirana s 5 cm stiropora. Moje stanovanje je v prvem n... Več >

Jana

Kar opisujete, je pogosta težava predvsem pri podnajemnikih, ki imajo do stanovanja drugačen odnos od lastnikov. Iz fotograf... Več >

Bojan Žnidaršič
energetski svetovalec in direktor Vitre Cerknica

Svetovalnica: Ali lahko uveljavim kot olajšavo normiranih stroškov tudi svoje delo

Pozdravljeni,pred kratkim sem prodal polovico nepremičnine v tretji gradbeni fazi.Pozanimal sem se na davčni upravi, kako gredo postopki. Rekli so mi, da lahko kot olajšavo uporabim vse račune za m... Več >

Pozdravljeni,Kot prodajalec nepremičnine ste seveda dolžni plačati davek na promet nepremičnin in dohodnino od kapita... Več >

Urša Zupan
pravnica, vprašanja zanjo naslovite na: deloindom@delo.si

Kako popraviti zidne razpoke

Lep pozdrav.Imam hišo, staro 10 let. V notranjosti so se pojavile manjše razpoke in to samo v zgornjem nadstropju. V spodnjem jih ni. Kako popravit razpoke, da bo učinkovito. Razpoke smo prekitali,... Več >

'Mateja'

Spoštovani, če gre za rahle razpoke do 0,2 mm, potem se obrnite na mojstra slikopleskarskih del. Ta vam bo najve... Več >

Gašper Rus
mag. inž. grad. GI ZRMK - Center za materiale in konstrukcije

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE