24. 11. 2011

Ravna streha s pločevinasto kritino

Matej preko spletne strani

Pozdravljeni,

na novogradnji načrtujemo 20 kvadratnih metrov ravne strehe, podobno kot je na sliki (na sliki ni moja hiša). Naklon strehe naj bi bil tri stopinje z izolacijo na betonski plošči.

Všeč nam je izvedba z leseno konstrukcijo (zaradi zunanjega videza), kot je na sliki, vendar imamo veliko vprašanj:

- Ali je naklon treh stopinj zaradi kondenza na spodnji strani in odtekanja vode, predvsem, ko je pokrita s snegom za pločevinasto kritino premalo?
- Koliko visok naj bi bil zračni most med pločevino in sekundarno kritino ob največ tristopinjskem naklonu pločevine, da bo zrak krožil?
- Kakšne vrste sekundarne kritine obstajajo, da ne prepuščajo vode od kondenza, kjer se sekundarna kritina prekriva?
- Kakšna je s temperaturna obstojnost sekundarne kritine?
- Katere proizvajalce sekundarne kritine priporočate za ta namen uporabe in kateri tip pločevinaste strehe?

Lep pozdrav

V skladu s pravili stroke in priporočili proizvajalcev je minimalni naklon za takšno pločevinasto kritino z dvojnimi stoječimi zagibi 7-odstoten (ali 5 stopinj), čeprav je res, da je mogoče takšno kratko streho kakovostno izvesti tudi s 5-odstotnim naklonom (3º). Morajo pa biti pri tako majhnem naklonu zagibi obvezno zatesnjeni s specialnimi tesnilnimi trakovi, saj bo v nasprotnem primeru ob močnejšem dežju in taljenju snega meteorna voda zatekala za kritino, kar bo negativno vplivalo na trajnost lesenega opaža in pritrdilnih sider.

Priporočamo, da se na takšni strehi naredi dvojna lesena podloga: ena za kritino, druga za rezervno kritino, vmes pa mora biti vsaj 4 do 5 centimetrov zračnega prostora. Da bi se spodnji prostori poleti čim manj pregrevali, bi bilo seveda bolje, da bi bil zračni sloj še višji. Po drugi strani je tudi res, da bo pri vas zaradi betonske plošče ta problem manj izrazit. V zvezi s prezračevanjem naj še opozorim, da je treba z zaščitne mrežice odstraniti žaganje, ker je nasprotnem primeru lahko kroženje zraka močno zmanjšano. 

Predlagana sestava strehe je naslednja:

Kritina: pločevina, trakovi širine ≤ 720 mm, dvojni pokončni zagibi h ≥ 30 mm, dodatno zatesnjenimi s tesnilnim trakovi
Ločini sloj: strešna lepenka brez posipa
Podloga: lesen opaž, š = 100 do 160 mm, d = 24 mm (ali OSB-plošče)
Zračni sloj: prezračevan, d = 40 do 50 mm, vmes kontra letve
Rezervna kritina: paroprepustna folija, r ≤ 0,30 m, lepljeni stiki
Podloga: lesen opaž, š = 100 do 160 mm, d = 24 mm, razmik 5 - 10 mm (ali paroprepustne lesne plošče)
Toplotna izolacija: steklena ali kamena volna, d = 200 do 300 mm (odvisno od λ in zasnove objekta)
Parna ovira: PE-folija, 0,2 mm
Konstrukcija: AB-plošča

Ocenjujem, da je za trajnost pločevinaste kritine bistvenega pomena, da voda ne more zatekati skozi zagibe, res pa je, da mora biti rezervna kritina izvedena tako, da skoznjo ne bo zatekala voda, ki bo pritekala z zgornjega dela strehe. Za tako majhen naklon je verjetno najbolj zanesljiva specialna folija iz termoplastičnega poliolefina (npr. SARNAFIL TU 222), ki se spaja z vročim zrakom. Ker je pri njej paroprepustnost 15 x manjša kot pri običajnih napenjalih folijah (r = 0,30 m vs r = 0,02 m), priporočam, da nad armiranobetonsko ploščo za vsak primer vgradite še parno oviro iz običajne polietilenske folije. 

Različne rezervne kritine imajo različno temperaturno obstojnost, vse pa bi praviloma morale biti obstojne pri temperaturi minimalno +70ºC, višjih temperatur pa pod zračnim slojem verjetno niti ni mogoče pričakovati.

Za takšno kritino so primerne vse vrste pločevine, na primer: bakrena, titancinkova, pocinkana jeklena, barvana pocinkana jeklena in barvana aluminijasta pločevina. Velja pa opozoriti, da pri titan-cinkovi pločevini ne smemo vgraditi ločilnega sloja iz strešne lepenke ali celo iz bitumenskega traku.

Poleg predlagane je mogoča tudi različica brez prezračevalnega sloja. Za več informacij se lahko obrnete na svetovalno pisarno, ki deluje v okviru našega Gradbenega centra.

Odgovarja: Tomaž Škerlep

strokovnjak za toplotno zaščito, hidrozaščito in sanacije stavb, GI ZRMK

Več nasvetov strokovanjkov

 Pošljite nam vprašanje

Centralni prezračevalni sistem

Katere informacije so pomembne in na kaj moram biti pozoren pri montaži centralnega prezračevalnega sistema? Katere informacije moram zahtevati od ponudnika? Kako je z napo (ja, ne, na ogleni filte... Več >

'Kristjan'

Več >

Način ogrevanja

Pozdravljeni!Kakšen način priporočate za ogrevanje objekta in sicer:1. Leto izgradnje 2000, z namenom počitniške hiše, sedaj stalno bivališče. 2. Zidana gradnja s »skok« opeko, fasada v pritli... Več >

Janez

Sedaj imate toplozračno ogrevanje na drva in ste z njim zadovoljni. Težave bodo pri daljši odsotnosti, bolezni ali onemoglos... Več >

Bojan Žnidaršič
energetski svetovalec in direktor Vitre Cerknica

Sanacija poškodovane fasade

Spoštovani,prosim za nasvet, kako izvesti sanacijo poškodovane fasade. Leta 2008 smo adaptirali hišo, naredili smo 10-centimetrsko izolacijo s stekleno volno, hiša ima ravno streho. Prilagam fotogr... Več >

Milena iz Ljubljane

Spoštovani!V kolikor ne bi videl zadnje fotografije, bi rekel, da je fasado na vsak način možno sanirati tako, da se ... Več >

Tomaž Škerlep
strokovnjak za toplotno zaščito, hidrozaščito in sanacije stavb, GI ZRMK

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE