24. 11. 2011

Toplotna izolacija na notranji strani

Erik preko spletne strani

Zanima me, kako urediti stanovanje, da bo izolativnost najboljša. Za zunanji strani objekta je navadna fasada (teranova), zidaki so 30 cm.

Sprašujem vas, katera izolacija na notranji strani bi bila najučinkovitejša ter kako izolativni material vgraditi. Naj še dodam, da je objekt na Krasu.

Hvala lepa za vaše mnenje in lep pozdrav

Toplotna prehodnost (U)  vaše obodne stene je zdaj nekje med 1,25 in 1,45 W/m2K, kar je seveda bistveno več, kot to določa veljavni pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah (PURES iz leta 2010), po katerem mora biti U ≤ 0,280 W/m2K. Izolacija z notranje strani je manj učinkovita, ker običajno ne moremo rešiti toplotnih mostov, ki jih na primer predstavljalo prečne masivne stene in stropne plošče. Poleg tega pa je takšna izolacija problematična, ker se pri njej težave s kondenzacijo lahko pojavijo bodisi v notranjosti konstrukcije – če parna zapora ni ustrezno zasnovana oz. izvedena, kar je v naši gradbeni praksi žal zelo pogosto - bodisi na kontaktnih površinah, kjer se notranja izolacijska obloga konča. Ker se na ta način zmanjšujeta tudi površina in volumen prostorov, in ker imajo objekti z notranjo toplotno izolacijo manjšo toplotno stabilnost, takšno rešitev priporočamo samo v izjemnih primerih: na primer takrat, ko vemo, da s takšnega ali drugačnega razloga vgradnja toplotne izolacije ni možna, ali pri občasno ogrevanih objektih, kjer želimo, da se prostor pozimi hitro segreje.

Če se boste kljub vsemu odločili za notranjo toplotno izolacijo, potem se najprej postavi vprašanje, kakšna naj bo njena debelina. Če želite zadostiti zahtevam pravilnika, potem mora biti izolacija z λ = 0,040 W/mK debela minimalno 12 centimetrov, z λ = 0,035 W/mK pa 10 centimetrov. Če pa se boste zaradi pomanjkanja prostora odločili za tanjšo izolacijo, pa naj bo debela vsaj 5 do 6 cm. Najbolj preizkušena in za izvedbo preprosta je možnost, pri kateri se toplotna izolacija iz na primer steklene ali kamen volne zaščiti z oblogo iz mavčno-kartonskih plošč na tipski kovinski podkonstrukciji. Obloga je lahko enojna ali dvojna (1 x 12,5 ali 2 x 1,25 cm). Če na stenah ne boste imeli nobenih prebojev oziroma jih bo malo in jih boste dobro zatesnili, potem lahko parno zaporo iz PE folije debeline min. 0,2 mm položite tik pod oblogo, v nasprotnem primeru pa svetujem, da se parno zaporo vgradi na primarno podkonstrukcijo, nad njo pa še dodaten sloj toplotne izolacije, v katerega se položi tudi vse kable. Razmerje med izolacijskima slojema, ki ležita na notranji in zunanji strani parne zapore, mora biti v vašem primeru približno 1:3 - zunanja toplotna izolacija mora biti pri istem materialu 3x debelejša. Parna zapora mora biti obvezno vgrajena zrakotesno: vsi stiki, preklopi in preboji morajo biti zalepljeni ali drugače zrakotesno obdelani. Možne so tudi rešitve brez obloge iz mavčno-kartonskih plošč – npr. s ploščami iz ekstrudiranega polistirena ali iz poliuretana obojestransko kaširanega z aluminijasto folijo, ki jih moramo polno lepiti na podlago, na koncu pa jih običajno obdelamo z armiranim tankoslojnim ometom. Tudi pri teh različicah moramo zelo paziti, da zaradi povečane zračne vlage oziroma neustreznega vgrajevanja sčasoma ne pride do kondenzacije vodne pare med novo oblogo in obstoječo steno. Ali je konstrukcija ustrezna ali ne, je treba posebej preveriti z difuzijskim izračunom. Za morebitne dodatne informacije se lahko obrnete na našo svetovalno pisarno Ensvet.

 

Odgovarja: Tomaž Škerlep

strokovnjak za toplotno zaščito, hidrozaščito in sanacije stavb, GI ZRMK

Več nasvetov strokovanjkov

 Pošljite nam vprašanje

Ravne strehe

Pozdravljeni! Zanima me, koliko časa je potrebno izsuševati AB ploščo ravne strehe, in sicer je načrtovano, da se naj bi gradnja do 3. gradbene faze zaključila konec avgusta. Poraja s... Več >

Dejan

Več >

Omet preko kurilplasta?

Ali je možen nanos ometa preko kurilplasta? Pojasnilo: betonski del dvoriščne ograje je premazan s kurilplastom, pod katerega je na več mestih prišla vlaga. Dvignjene dele kurilpasta ... Več >

Željko

Več >

Dokumentacija

Katere dokumentacije potrebuješ za subvencijo butane hiše? Več >

Irena

Več >

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE