5. 11. 2014

Vlaga v spalnici

Kristijan iz Novega mesta po elektronski pošti

Vsako zimo, ko začnemo kuriti, imamo težave z vlago v spalnici, ki je velika približ­no 12 kvadratnih metrov. Okno na severni steni je vsako jutro do višine 10 centimetrov mokro. Ko prostor prezračimo, vlaga izgine, vendar te možnosti, predvsem pa časa, nimamo vedno, zato se nam je na notranji strani zidu začela pojavljati plesen. Da bi zmanjšali vsebnost vlage, uporabljamo mehanski razvlaževalec, vendar ni dovolj učinkovit. Ali naj uporabim električni razvlaževalec in kakšen naj bo? Koliko elektrike bo porabil in kako glasen bo? Razmišljamo tudi o vgradnji lokalne prezračevalne naprave na oknu, vendar nisem prepričan, ali je dovolj veliko, saj so njegove mere le 60 krat 80 centimetrov. Lahko bi jo vgradili tudi na zid, vendar je ta kamnit in debel 70 centimetrov. Kaj nam svetujete?

Na tako majhno okno se lokalne prezračevalne naprave ne da vgraditi, pravijo ponudniki. V Miku Celje so povedali, da lahko sistem mikrovent vgradijo le na okna, ki merijo najmanj 100 centimetrov v višino in širino. Bralcu svetujejo, da sistem vgradi na steno. »Mikrovent je mogoče vgraditi na steno, čeprav je grajena iz kamna, ker odprtine na stavbnem pohištvu niso primernih dimenzij. Najmanjša dimenzija mikroventa je 950 milimetrov. Po opisu problema predvidevam, da na stenah ni toplotne izolacije in tudi spalnica ni ogrevana na vsaj 20 stopinj Celzija. Kadar ti dejavniki niso izpolnjeni, se pojavi kondenz. Cena mikroventa je od 490 evrov + DDV, pri čemer lahko uveljavljamo povrnitev stroškov investicije do 25 odstotkov, saj sistem ustreza vsem zahtevam za pridobitev finančnih spodbud iz Eko sklada. Torej znaša cena s subvencijo od 357 evrov + DDV na kos. Pri mikroventu je predviden priključek na standardno električno omrežje 230 voltov, poraba elektrike pa je, tudi zaradi uporabe ventilatorjev z visokim izkoristkom, zelo majhna,« pravijo v Miku Celje.

»Vsekakor je vgradnja lokalne prezračevalne naprave v tem primeru boljša rešitev kot uporaba električnih razvlaževalnikov. Naprave, kot je meltem M-WRG, lahko namreč z menjavo zraka iz prostora odvedejo tudi med 5 in 12 kilogramov vlage na dan, poleg tega dovajajo svež zrak in pri tem porabijo bistveno manj električne energije od električnih razvlaževalnikov (priključna moč naprave znaša samo od 5 do 35 vatov). Težavo bi nedvomno rešili z vgradnjo stenske lokalne prezračevalne naprave, ki se običajno namesti 30 centimetrov pod stropom. Skozi zid je treba narediti dve zračni odprtini, ki ju zvrtamo s posebno krono. Debelina zidu v tem primeru ni ovira, saj so ventilatorji dovolj močni, da premagajo dodaten upor 70 centimetrov dolgih povezovalnih kanalov med napravo in zunanjo fasadno rešetko. Cena takšne naprave je od 800 do 1300 evrov + DDV (odvisno od modela), montaža pa stane od 100 do 200 evrov. Pomembno je tudi, da je omogočeno mešanje zraka med prostorom in okensko nišo. V vašem primeru je niša kar globoka (70 centimetrov), zato če imate pred njo še zavese ali žaluzije, to dodatno oteži kroženje zraka,« pravi David Tomažin iz podjetja Systemair.

»Mehanski razvlaževalci se ne morejo meriti z elektronskimi in so bolj kot ne stran vržen denar. Bralcu bi svetoval, da v kot spalnice postavi razvlaževalec glede na temperaturo. Če je temperatura v spalnici višja od 20 stopinj Celzija, potem enega od kompresorskih (D512, D516 in D520), če je temperatura nižja, pa model DD108. Njihova glasnost je približno enaka in znaša od 34 do 45 decibelov, večino hrupa povzroči izpih zraka, ki se vrtinči iz ventilatorja v razvlaževalniku. Da bi ob delujočem razvlaževalniku spali, je malo verjetno, zato imajo razvlaževalniki Qlima-Zibro pamet­no elektroniko, ki si zapomni zadnje stanje razvlaževalnika pred izpadom elektrike. Zato ga lahko vključimo v časovno stikalo in nastavimo na časovniku, da se vključi, ko gremo v službo, in izključi kakšno uro pred spanjem. Raba energije, odvisno od intenzivnosti, razvlaževanja in hitrosti ventilatorja, je od 250 do 500 vatov,« pravi Gregor Globočnik iz podjetja Powercom.

Odgovarja: predstavniki podjetij Mik Celje, Systemair in Powercom

Več nasvetov strokovanjkov

 Pošljite nam vprašanje

Barva za ploščice

Rad bi prebelil stene, ki so v celoti iz plosčic. Zanima me, ali je edina rešitev, da ploščice odstranim, ali obstaja kaj, da samo prekitam čez ploščice in nato samo prebelim. ... Več >

Jože

Več >

Ravne strehe

Pozdravljeni! Zanima me, koliko časa je potrebno izsuševati AB ploščo ravne strehe, in sicer je načrtovano, da se naj bi gradnja do 3. gradbene faze zaključila konec avgusta. Poraja s... Več >

Dejan

Več >

Omet preko kurilplasta?

Ali je možen nanos ometa preko kurilplasta? Pojasnilo: betonski del dvoriščne ograje je premazan s kurilplastom, pod katerega je na več mestih prišla vlaga. Dvignjene dele kurilpasta ... Več >

Željko

Več >

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE