4. 8. 2011

Zmanjšali bi stroške kurjave

Majda Zajc po elektronski pošti

Hiša je stara 25 let, je visokopritlična, mere 11,20 m x 9,20 m. V njej sta dve stanovanji, v vsakem je družina s štirimi člani. Na zelo nizki podstrehi sta izdelani dve sobi za otroke. Je v celoti podkletena.


Klet je izdelana, na tleh je 5 cm izolacije (lendapor) in položene klinker ploščice. Pod izolacijo je podložni cement premazan s smolo in mislim, da je položen izotekt. Na zunanji steni kleti (1 m stene je nad zemljo) ni izolacije, le premazana je s smolo in obdana s strešno lepenko.
Fasada ima na severni strani 8 cm stiropora, drugod pa 5 cm. Izolacija ne sega čisto do vrha stene in mislim, da stik med steno in streho ni dobro izoliran. Tudi špalete pri oknih niso izolirane. Na ploščah med stanovanji je 5 cm izolacija lendapora.


Streha  na špirovcih so lesene deske,  čeznje je položena strešna lepenka, nato letve in cementna opeka. Obe sobi na podstrehi sta izolirani dadatno iz notranje strani, 5 cm striropor in potem obloženi z mavčnimi ploščami. Tako nizka pokončna stena in poševnine.
Mansardno stanovanje ima strop in poševnine izolirane med špirovci z volno 5 ali 8 cm ne vem več točno. Čez to volno je položen nekje polivinil, drugje srebrna aluminijasta folija, na to pa je položen lesen opaž in čez so kasneje položili še en že izdelan opaž za notranje prostore. Pokončna stena višine 1 m pa ni posebej izolirana.


Okna so slaba iz Jelovice. Slab je les, imajo navadna dvojna stekla. Vgrajena so klasično, vzidana, ob stiku z zidom ni purpena. Police so znotraj in zunaj iz marmorja.


Peč za centralno je kombinirana drva/olje, Ferroterm. Uporabljamo olje, pred 4 leti smo za gretje vode nabavili sončne kolektorje, hranilnik vode za 400 litrov. Kolektorji so cevni. Povprečno porabimo 3000 l olja letno.
Radi bi zmanjšali stroške kurjave, denarja za celotno prenovo pa ni. Razmišljala sem, da bi prenovili le določene stvari, a ne vem, koliko bi kakšna delna prenovitev z majhnimi stroški izboljšala stanje.

Rada bi nasvet, da bi se vložena sredstva povrnila. Imela sem slabe izkušnje z investicijo v sončne kolektorje. 

  1. Cokel bi obložili s 3 cm izolacije (raje s 5 cm, vendar ne vem, kako bi bilo to zaradi fasade).
  2. Izolirali bi špalete pri oknih. Ali imajo že izdelane ali jih je bolje izdelati kar klasično.
  3. V kleti bi na strop nalepili stiropor.
  4. Imamo veliko teraso po celi južni steni in še v mansardi na Z in V po celi steni balkone. Niso izolirani. Koliko bi se splačalo izolirati balkon le s spodnje strani.
  5. Za peč serviser pravi, da je dobra. Če bi jo želeli zamenjati, zemeljskega plina pri nas ni. Kakšno peč bi predlagali za takšno hišo (pelete, sekance, olje).

Če bi naredili te spremembe, me zanima, kakšen rezultat bi bil, ali bi bili le stroški. Prosim za nasvet.

 

Vaša vprašanja zajemajo toliko problemov, da je nanje težko odgovoriti. Da bi uspešno naredili energijsko sanacijo stavbe po fazah, ki naj bodo povezane z dotokom denarja in možnostjo pridobivanja nepovratnih sredstev in/ali ugodnih kreditov, ki jih ponuja Ekosklad, predlagam, da si pogledamo postopek, kako priti do vedenja, kaj je treba storiti s posameznimi deli. Poiskati boste morali strokovnjaka, ki vam bo po temeljitem ogledu hiše pripravil poročilo v obliki energetskega pregled stavbe. To vsebuje opis dejanskega stanja, predlagane ukrepe za sanacijo, ki naj bi zmanjšali stroške za ogrevanje in ob enem izboljšali bivalne pogoje v hiši, oceno stroškov za izvedbo posameznega ukrepa in kar je najbolj pomembno, strokovnjak naj predlaga vrstni red izvajanja ukrepov. Naj slednje podkrepim s primeri vaših vprašanj.


Kot ukrep predlagate izolacijo špalet pri oknih, v tekstu pa omenjate, da so okna slaba. Če bi hoteli izvesti predlagani ukrep, bi kazalo najprej zamenjati okna in šele nato urediti špalete. Ukrep je tudi tesno povezan z kasnejšo izvedbo toplotne izolacije fasade. Verjetno vam je ta ukrep prišel na misel, ker imate tudi težave s pojavljanjem plesni na notranji strani špalet ob oknih, kar je posledica nižje temperature površine špalet ob oknih in na teh površinah kondenzira vlaga iz prostora, ki je osnova za razvoj različnih plesni in mikroorganizmov.


Naslednji predlagani ukrep, izolacija cokla, je problematičen, ker v tekstu navajate, da podzemni del kleti ni toplotno izoliran niti ustrezno urejen s hidroizolacijo, pa se verjetno na obstoječem coklu pojavlja vlaga, ki prodira iz okoliškega terena skozi zelo slabo hidroizolacijo in povzroča nevšečnosti v obliki odpadanja ometa ali izločanja soli. Če boste izvedli ta ukrep, se lahko stanje še poslabša, saj se bo vlaga pojavila nad obnovljenim coklom in tam povzročila poškodbe.


Ukrep izolacija stropa neogrevane kleti je mogoče izvesti brez večjih posledic za ostalo gradbeno konstrukcijo, prinaša pa znižanje koristne višine kleti. Vgraditi bi namreč morali kombi plošče (kombinacija polistirena-stiropora in cementnih lesnih vlaken) v debelini 7 cm (5cm polistirena in 2 cm lesnih vlaken). Te so primerne, ker jih lahko pritrjujemo na strop z gradbenimi lepili, vidna stran pa se zidarsko obdela z ometom.


Ukrep izolacije balkonov s spodnje strani je pomemben, če balkoni predstavljajo izrazit toplotni most, posledica pa je pojav plesni v kotu strop zid pod balkonom. Povezan je z izvedbo toplotne izolacije fasade, sam po sebi pa bistveno ne vpliva na odpravo toplotnega mostu in posledično morebitnega pojava plesni.


Na zadnje vprašanje pa je nekoliko težko odgovoriti, ker ni jasno, kje hiša stoji. Če želite še naprej uporabljati kurilno olje, je izbira kotla možna med nizkotemperaturnimi kotli. Obstoječi kotel je tehnološko zastarel, čeprav na pogled verjetno še ni za odmet. Prednost teh kotlov je, da se njihova toplotna moč lahko do neke mere prilagaja manjši potrebi po toploti. To je pomembno, ko se kotel vgradi v toplotno slabo izolirani in s slabimi okni opremljeni hiši, kasneje pa bi izvedli ukrep toplotne izolacije in zamenjave stavbnega pohištva. Tak kotel bi deloval z dobro regulacijo energijsko učinkovito v obeh primerih, seveda pa bi bila poraba olja v prvem primeru višja kot v drugem ob izvedenih ukrepih. Če imate lasten gozd in hišo nekje na deželi, dovolj prostora za skladiščenje sekancev, je mogoče izbrati tudi kakovosten kotel na sekance. V tem primeru pa bi kazalo hišo toplotno urediti in šele nato dimenzionirati kurilno napravo, saj je njena regulacija moči bolj zapletena kot pri oljnnem kotlu. Tudi če navedenih pogojev ne izpolnjujete, se lesni biomasi ni treba odpovedati. Primerna izbira je kurilna naprava na pelete. Naprava deluje samodejno, podobno kot na olje, je pa bistveno višja investicija vanjo. Cena toplote iz take naprave je bistveno nižja kot cena toplote pridobljene s kurjenjem kurilnega olja.


Z odgovori na vaša nejasno postavljena vprašanja sem poskusil prikazati pravilen način pristopa k energijski sanaciji stanovanjske hiše. Papir v obliki energetskega pregleda stane bistveno manj kot napake narejene pri izvedbi nepreverjenih in nepremišljenih ukrepov. Omenili ste izkušnjo s sprejemniki sončne energije. Če so strokovno izbrani, ne bi smeli imeti slabih izkušen, saj jih večina deluje v zadovoljstvo lastnikov.


Predlagam, da se oglasite v vam najbližji brezplačni energetsko svetovalni pisarni (naslov najdete na internetni strani //.gi-zrmk.si/ensvet.htm ) in se pogovorite z energetskim svetovalcem, ki vam bo v pogovoru lahko postavil dodatna vprašanja.

Odgovarja: Matjaž Malovrh

neodvisni energetski svetovalec

Več nasvetov strokovanjkov

 Pošljite nam vprašanje

Na pomoč, na zunanjih stenah blokovskega stanovanja imamo plesen

Vljudno prosim za nasvet, kako ukrepati proti plesni na zunanjih stenah. Blok iz leta 1966 ima 5 bivalnih etaž, grajen je z opeko, fasada je izolirana s 5 cm stiropora. Moje stanovanje je v prvem n... Več >

Jana

Kar opisujete, je pogosta težava predvsem pri podnajemnikih, ki imajo do stanovanja drugačen odnos od lastnikov. Iz fotograf... Več >

Bojan Žnidaršič
energetski svetovalec in direktor Vitre Cerknica

Svetovalnica: Ali lahko uveljavim kot olajšavo normiranih stroškov tudi svoje delo

Pozdravljeni,pred kratkim sem prodal polovico nepremičnine v tretji gradbeni fazi.Pozanimal sem se na davčni upravi, kako gredo postopki. Rekli so mi, da lahko kot olajšavo uporabim vse račune za m... Več >

Pozdravljeni,Kot prodajalec nepremičnine ste seveda dolžni plačati davek na promet nepremičnin in dohodnino od kapita... Več >

Urša Zupan
pravnica, vprašanja zanjo naslovite na: deloindom@delo.si

Kako popraviti zidne razpoke

Lep pozdrav.Imam hišo, staro 10 let. V notranjosti so se pojavile manjše razpoke in to samo v zgornjem nadstropju. V spodnjem jih ni. Kako popravit razpoke, da bo učinkovito. Razpoke smo prekitali,... Več >

'Mateja'

Spoštovani, če gre za rahle razpoke do 0,2 mm, potem se obrnite na mojstra slikopleskarskih del. Ta vam bo najve... Več >

Gašper Rus
mag. inž. grad. GI ZRMK - Center za materiale in konstrukcije

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE