Promet na stanovanjskem trgu se je okrepil, cene še padle

5. 1. 2015 | Besedilo: K. Ž./STA

nepremičninski trg, DUTB, cene nepremičnin

Promet na trgu stanovanjskih nepremičnin se je v letu 2014, potem ko je leto pred tem padel na raven kriznega leta 2009, znova povečal, cene pa so se še nižale. Letos bo na stanovanjski trg prišla DUTB, a večjega vpliva naj ne bi bilo.

V tretjem četrtletju lani, za katero so zadnji podatki državnega statističnega urada, je bilo s stanovanjskimi nepremičninami v Sloveniji 1800 transakcij, kar je bilo dobre tri odstotke manj kot v drugem četrtletju in skoraj 14 odstotkov več kot v tretjem četrtletju predlani.

V prvem četrtletju lani se je število transakcij glede na zadnje četrtletje predlani zmanjšalo za dobre tri odstotke, glede na enako obdobje leto prej pa je bilo večje za dobrih deset odstotkov. Rast je bila izrazita predvsem v drugem četrtletju, ko je na četrtletni ravni znašala 22 odstotkov, na letni pa več kot 27 odstotkov.

"Leto 2014 je bilo po prometu boljše kot leto 2013. Kupci so 'siti' čakanja in prodajalci so postali bolj realni glede cen - tisti, ki želi prodati, bo ceno znižal oz. prilagodil trgu," je za STA ocenil nepremičninski posrednik pri družbi ABC nepremičnine Alen Komić.

"Na trgu je pozitiven trend, več ogledov, več povpraševanja, več optimizma. Banke so se tudi po našem občutku nekoliko bolj odprle v smislu kreditiranja," je dodal.

Direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri GZS Dejan Papež je za STA povedal, da je promet z novogradnjami padal, da pa je bilo pri rabljenih nepremičninah opaziti nekaj več aktivnosti in da so se "cenovna pričakovanja prodajalcev rabljenih stanovanj približala pričakovanjem kupcev".

Cene so se še nižale

Lani se je nadaljeval trend zniževanja cen. V prvem četrtletju so se glede na enako obdobje predlani znižale za 6,6 odstotka, v drugem četrtletju za 9,8 odstotka, v tretjem četrtletju pa za 5,4 odstotka. Glede na povprečje leta 2010 so bile po četrtletjih nižje za od 13 do 17 odstotkov.

Po podatkih Geodetske uprave RS (Gurs) je v prvem polletju povprečna cena stanovanja znašala 1500 evrov na kvadratni meter, povprečna cena eno- in dvostanovanjskih hiš z zemljiščem pa 106.000 evrov.

Okoli dve tretjini vseh transakcij predstavljajo prodaje rabljenih stanovanj. Cene teh so se v prvem in drugem četrtletju na letni ravni znižale za skoraj 10 odstotkov, v tretjem pa za osem odstotkov. Povprečna cena rabljenega stanovanja je po podatkih Gursa ob polletju znašala 1490 evrov na kvadratni meter.

Tudi cene novih stanovanj, s katerimi je bilo lani med 120 in 130 transakcij na četrtletje, so se znižale. V prvem četrtletju so bile glede na enako predlansko obdobje nižje za dobrih šest odstotkov, v drugem četrtletju za skoraj 15 odstotkov, v tretjem četrtletju pa za en odstotek.

Cene rabljenih hiš, s katerimi je bilo na četrtletje med 300 in 430 transakcij, so se po četrtletjih na letni ravni znižale za tri, sedem in štiri odstotke. Cene novih družinskih hiš, s katerimi je okoli 30 transakcij na četrtletje, pa so v prvem četrtletju porasle za dva odstotka, v drugem upadle za manj kot odstotek, v tretjem pa se znižale za šest odstotkov.

Geodetska uprava večjih sprememb vsaj v prvi polovici leta 2015 ne pričakuje

Gurs bo oceno za celotno leto 2014 podal v letnem poročilu konec marca. Na podlagi polletnih podatkov pa pravijo, da cene stanovanjskih nepremičnin še vedno kažejo trend zmernega padanja, ki je močnejši pri novih stanovanjih, medtem ko se na sekundarnem trgu ponekod kažejo znaki zaustavljanja trenda.

Večjih sprememb cen in obsega prometa vsaj v prvi polovici novega leta ni pričakovati, še ocenjujejo na Gursu.

Komić pričakuje, da se bodo letos cene še znižale za tri do pet odstotkov, nato pa naj bi se trg umiril in cene stabilizirale.

V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je konec lanskega novembra začela prodajati nepremičnine, zaznavajo okrevanje nepremičninskega trga in menijo, da se bo trend nadaljeval tudi v letu 2015.

DUTB na trg s stanovanji

DUTB je začela prodajati nepremičnine, ki jih ima v lasti, in objavljati informacije o dražbah nepremičnin v stečajih, kjer ima svoje terjatve. Zaenkrat ima v lasti okoli 40 nepremičnin, od teh jih je okoli 30 že naprodaj prek spletne strani DUTB (največ zemljišč za gradnjo), za preostale še potekajo pregledi.

DUTB je nepremičnine dobila v last po tistem, ko jih v stečajih ni bilo mogoče prodati in so terjatev odpisali ter nepremičnine dobili v last, ali z aktivnim sodelovanjem na dražbi, kot je bil primer soseske Nokturno (kjer so sicer kot upnik kupnino dobili nazaj in tako terjatev dejansko zamenjali za lastništvo nepremičnine), s čimer so pospešili postopek in računajo, da bodo ustvarili dodatno vrednost.

Tretja možnost je odkup od hčerinskih družb bank, kot je bil primer družb KBM Leasing in KBM Invest, po podobnem načelu, kot je bil prenos terjatev, je za STA povedal vodja upravljanja nepremičnin pri DUTB Boris Tuma.

Stanovanj zaenkrat še nimajo v lasti. Prva bodo predvidoma stanovanja soseske Nokturno, za katera, kot je v ponedeljek povedal Tuma, v kratkem pričakujejo pravnomočnost sklepa sodišča. DUTB je sosesko z 215 stanovanji pridobila v stečaju GPG Inženiringa.

DUTB bo ta in druga stanovanja začela prodajati po prenosu lastništva in pregledu, predvidoma v letu 2015. Zavarovanja iz prenesenih terjatev so sicer vpisana na več kot 2000 stanovanjih, na DUTB pa še ne morejo oceniti, koliko jih bodo dobili v last in koliko se jih bo prodajalo v stečajnih postopkih. Tuma predvideva, da se bodo za lastništvo odločili predvsem v večjih projektih, kot sta soseski Nokturno in Celovški dvori.

Tuma ocenjuje, da DUTB razen v posebnih primerih ne bo bistveno vplivala na trg in cene nepremičnin, saj da se bo večina stanovanj prodajala v stečajih. Večji vpliv bi lahko imela s prodajo stanovanj na Obali, kjer pa bodo prodajo "skušali razporediti na daljše časovno obdobje".

Na Gursu pravijo, da bodo glede na napovedano politiko DUTB njene nepremičnine prihajale na trg postopoma in po aktualnih tržnih cenah. "Velikih razprodaj večjih količin zemljišč in stanovanj tako ne gre pričakovati, tako da ponudba DUTB verjetno neposredno ne bo bistveno vplivala na nepremičninski trg," ocenjujejo na Gursu.

Komić ne pričakuje velikega vpliva na trg, saj da bo DUTB stanovanja z željo iztržiti čim več ponujala po tržnih cenah, poleg tega naj bi stanovanja na trg prihajala postopoma.

Prihod DUTB po Papeževi oceni še ni imel močnejšega vpliva na cene nepremičnin in ga verjetno tudi ne bo imel. Ker postopki pridobivanja nepremičnin v last DUTB tečejo različno dolgo, bodo te nepremičnine tudi na trg prihajale v različnih časovnih terminih, tako da Papež ne vidi posebne bojazni, da bi zaradi DUTB padle cene nepremičnin.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE