Prostor za otroško sobico

27. 3. 2011 | Besedilo: Sanja Kašaj, študentka Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani

arhitekturni dialog, otroška soba, dvosobno stanovanje, fakulteta za arhitekturo

Mlada družina si želi v dvosobnem stanovanju urediti dodatno otroško sobico. Stanovanje je obrnjeno na sever in jug, na severu leži spalnica, na jugu dnevna soba, vmes pa so servisni prostori, torej hodnik, kopalnica in kuhinja. Želijo ohraniti balkon.

Glede na to, da je spalnica precej velika in dnevna soba prav tako, se je bilo težko odločiti, kam umestiti dodatno sobo. Če bi pregradili obstoječo spalnico, bi jo morali razpoloviti po sredini, da bi imela oba dela dostop do dnevne svetlobe. Tako bi dobili dolgi in ozki sobi, kar bi bilo precej nerodno zaradi razporeditve pohištva. Zato sem se odločila funkcionalno shemo stanovanja in s tem orientacijo prostorov zamenjati. V obstoječo spalnico sem umestila dnevni bivalni prostor, v dnevno sobo pa spalnico in manjšo otroško sobo. Tako obe dobita dovolj dnevne svetlobe in tudi njuna kvadratura je zadovoljiva. Kuhinja je zaradi instalacijskih vodov ostala na istem mestu, premaknila se je le predelna stena, tako da se kuhinja odpira na sever proti dnevni sobi. Nova stena kuhinje je malo zamaknjena iz ravnine stene kopalnice, saj tako pridobimo prostor za vgradno omaro v otroški sobi na drugi strani, hkrati pa kuhinja obdrži okno na vzhodu.

Postelja v spalnici je obrnjena proti jugu in omogoča pogled na okolico čez balkon. Zdaj ima družina enega otroka, a tudi če se mu v prihodnosti pridruži še eden, je v otroški sobi mogoče postaviti pograd, ki ima zgornjo posteljo za polovico zamaknjeno iz ravnine spodnje in leži na garderobni omari. Tako otrok na spodnji postelji nima občutka, da spi na običajnem pogradu, ker je postavitev ležišč bolj odprta. Ker je eno okno zamaknjeno proti jugovzhodu, otroška soba dobi nekoliko več svetlobe.

V dnevni sobi je poleg kuhinje raztegljiva jedilna miza, ki se ob večjih obiskih lahko podaljša vse do predalov ob steni, na katerih je dodaten oblazinjen sedež. Kotna sedežna garnitura in TV-akustika sta pomaknjeni na rob prostora. Predalniki v dnevni sobi se ob prehodu v kuhinjo nadaljujejo v kuhinjski pult, stenski elementi pa se zamikajo po vertikali in horizontali in tako ustvarijo dinamično steno, ki zaradi dolžine optično podaljša prostor. Ta stena je pobarvana v nevtralno barvo, kar še bolj poudari linijsko potezo.

Na hodniku se vrata odstranijo, ostane le 60 centimetrov stene, kamor se vgradi omara. Na hodniku, ki vodi do spalnic, je v isti liniji utility, ki se po potrebi elegantno zapre v omare. Tako se prej neizkoriščen prostor uporabi za servis, ki ga stanovanje potrebuje, saj je kopalnica premajhna, da bi vanjo umestili še pralni in sušilni stroj.

Stanovanje je zdaj bolj funkcionalno in veliko bolj primerno za življenje mlade družine, saj omogoča zasebnost in dovolj dnevne svet lobe v vseh prostorih.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE