Prvi skupni dom naj bo funkcionalen

19. 2. 2011 | Besedilo: Kaja Kotnik, študentka Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani

arhitekturni dialog, mlad par, stanovanjska hiša, obnova, fasada, inštalacije

Mlad par si želi po končanem študiju urediti stanovanje v prvem nadstropju stanovanjske hiše staršev. Obnovili so fasado in zamenjali okna, zato naj nova tlorisna ureditev ne vključuje novih okenskih odprtin. Inštalacije so stare 40 let in jih je treba zamenjati. Nove bosta lahko prilagodila novi razporeditvi prostorov. Otroške sobe ne nameravata prenavljati. Zavedata se, da je obstoječe stanovanje nefunkcionalno, zato prosita za pomoč.

V obstoječem stanju se prepletajo dnevni in nočni prostori, ki so majhni in nefunkcionalni. Moteč je tudi dostop v spalnico skozi dnevno sobo, velikost kopalnice in stranišča ne ustreza potrebam mlade družine ... Odločila sem se, da preuredim celotno stanovanje. Bivalne prostore sem umestila v vzhodni del, spalnico, otroško sobo in kopalnico pa v zahodnega.

Odstranila sem predelno steno med staro dnevno sobo in spalnico ter tako pridobila prostor za kuhinjo v severnem delu in dnevno sobo v južnem. Vmesni prostor zapolnjuje jedilna miza, naslonjena na vzhodni zid hiše.

Bralca bi rada imela kamin, primeren prostor zanj je ob obstoječem dimniku. Ker je nova kuhinjska delovna površina dolga, je mogoče ob kaminu urediti manjši delovni kotiček. Kuhinjski del je ločen z višjim barskim delom, ki hkrati zakriva pogled nanj. Delovna plošča v kuhinji, plošča jedilne mize in zgornja plošča pri omari pod televizorjem naj bodo iz enakega materiala in enako debele. Tako bo prostor deloval zares enotno. Priporočam uporabo lesa, preostalo pohištvo naj bo v beli barvi. Tudi stene naj bodo bele, poživite jih lahko s stensko grafiko.

Staro jedilnico in kuhinjo sem z odstranitvijo enega dela nosilnega zidu preuredila v otroško sobo, pri čemer je potrebna izvedba preklade. Pisalna miza je ob oknu, postelja ob zahodni steni. Ob vhodu v sobo stoji manjša garderobna omara.

Kopalnico sem želela prilagoditi potrebam mlade družine. Združila sem staro kopalnico in stranišče, prostor pa še povečala na račun predsobe. Ob najdaljši steni sta umivalnika, pod njima so predalniki. Vzdolž stene priporočam ogledalo, kar bi optično občutno povečalo prostor. Nekoliko večjo prho sem umestila za vogal, prav tako straniščno školjko in bide.

Nova ureditev zahteva premestitev večine inštalacij. Gre za velik poseg, povezan z velikimi stroški, vendar bosta z novo ureditvijo pridobila veliko bolj kakovostne prostore, ki bodo omogočali prijetnejše bivanje njima in otrokom.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE