Sadovnjak v septembru

2. 9. 2012 | Besedilo: Robert Mabič | Fotografije: Robert Mabič

sadovnjak, obiranje sadežev, jesen, september, sadje

Septembra začnejo zoreti najboljše jablanove sorte. Hladnejši dnevi in sonce poskrbijo za lepo obarvanje plodov, k temu pa lahko pripomoremo tudi sami z odstranjevanjem okoliške rasti. Pri obiranju si pomagamo z lestvami in obiralcem, ob tem pa velja previdnost, da se zaradi loma vej ne bi zgodila kakšna nesreča.

Glede časa obiranja se ravnamo po tem, kaj nameravamo s pridelkom. Jabolka, ki jih nameravamo shraniti dalj časa, obiramo navadno malo prej. Najbolj okusna pa so tista, ki jih porabimo sproti in so popolnoma zrela. Navadno na drevju ne dozorijo vsi plodovi hkrati, zato jih obiramo postopoma. Poškodovane in črvive ločimo od zdravih, da se ne prenesejo bolezni, porabimo pa jih v kuhinji za peciva, kompote, marmelade in druge jedi. Zrelost plodov preverjamo tako, da z dlanjo primemo plod in ga narahlo zasukamo. Če se vda skupaj s pecljem, je čas za obiranje, drugače počakajmo še dan ali dva. Čas dozorevanja posameznih sort lahko preverimo tudi v sadjarski literaturi in na spletu, kjer so navadno v razpredelnicah opisane najpogostejše sorte in čas dozorevanja. Seveda vsako leto ni enako, zato je lahko pravi čas zamaknjen tudi za teden ali dva v primerjavi s povprečjem. Za obiranje izberemo lep sončen dan ali vsak takšnega brez dežja, paziti pa moramo, da z orodjem, lestvijo in plezanjem ne poškodujemo drevja.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE