Zrela hruška pade sama

19. 3. 2013 | Besedilo: Julijana Bavčar

hruške, stare sorte, Mojca Godec, boštjan godec

Zgodovina pridelave hrušk pri nas je povezana z začetkom kultiviranja posameznih sadnih vrst, sortiment te sadne vrste pa se je zelo popestril v prvi polovici 19. stoletja z ustanavljanjem prvih drevesnic na Slovenskem. Ljubitelji tega medenega sadeža lahko opise starih sort hrušk z recepti za vsakdanjo rabo poiščejo v pravkar izdani knjigi avtorjev Boštjana in Mojce Godec Zrela hruška pade sama. Tiste, ki bi rad nekatere od njih poskusili in si jih ogledali še pred letošnjo letino, vabita avtorja na predstavitev knjige, ki bo v sredo, 20. marca točno opoldne v dvorani Kmetijskega inštituta Slovenije.

V delu, ki je izšlo pri založbi Orbis, je s sliko in besedo predstavljenih 25 starih sort hrušk. V zgodovinskem prikazu te sadne vrste na Slovenske seže knjiga vse do predrimskega časa in spremlja njen sortiment vse do današnjega časa. Predstavljene so klasifikacija sortimenta, zdravilnost in hranilna vrednost hrušk ter primerjava vsebnosti plodov v primerjavi z jabolki, posebna poglavja so posvečena vzgoji in zaščiti hrušk v domačem vrtu, načinom predelave, knjigo pa zaokroži poglavje, posvečeno vlogi hrušk v kulinariki. Ta kar obsežni del knjige je opremljen z natančnimi recepti – vse po vrsti sta preizkusila avtorja Mojca in Boštjan Godec sama, o čemer priča bogata slikovna oprema.

Predstavitev bo v dvorani Kmetijskega inštituta na Hacquetovi ulici 17 v Ljubljani. Spremljali jo bosta razstava in pokušnja starih sort jabolk in hrušk.  

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE