Sejem Dom: predavanja 10. marec

Pred vami je pregled dogajanja na sejmu Dom, ki bo potekalo v ČETRTEK, 10. marca, v nekdanjih prostorih Slovenijalesa. Energijski svetovalci EnSvet, strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK ter Eko sklada, so za obiskovalce sejma pripravili veliko število predavanj, svetovanj in okroglih miz, na katerih bodo predavali o najbolj aktualnih temah, težavah in rešitvah na področju učinkovite rabe energije v stavbah, gradnje in odpravljanja konstrukcijskih težav.

Merjenje in obračun stroškov za ogrevanje večstanovanjskih stavb
Bojan Žnidaršič, EnSvet, ob 10. in 17. uri.

Kako do pravičnega plačila ogrevanja v blokih? Oktober 2011 pričakujejo vsi lastniki stanovanj v Sloveniji, večina s strahom. Od takrat bo merjenje in obračun stroškov za ogrevanje večstanovanjskih stavb obvezno. Večina se sprašuje, kaj to pomeni, zakaj je dobro, koliko stane, kdaj se investicija povrne, kako uveljaviti subvencijo Eko sklada, kako najti dobrega izvajalca... Podrobnosti o teh temah bo predstavil energetski svetovalec na dveh dvournih svetovalnih omizjih. Privoščite si neposreden pogovor in skupaj z njim poiščite optimalno rešitev za vaš blok.


Optimalna izbira, nakup, vgradnja in vzdrževanje kurilne naprave ter primeri iz prakse
Andrej Svetina, EnSvet, ob 10. uri.

Podrobnosti predavanja preberite v sredinem pregledu.


Termografija stavbnega ovoja - ugotavljanje napak in zagotavljanje kakovosti izvedbe
Andraž Rakušček in mag. Miha Tomšič, GI ZRMK, ob 11. uri.

Termografija je preiskava, s katero poiščemo toplotne mostove, mesta na stavbnem ovoju, ki so pomanjkljivo toplotno izolirana ali celo neizolirana. S termografijo si pomagamo tudi pri ugotavljanju pravilnosti vgradnje stavbnega pohištva, poiščemo netesna mesta (konvekcijske toplotne mostove). Naštete nepravilnosti povzročajo nepotrebne toplotne izgube, lahko pa vodijo tudi do površinske kondenzacije vodne pare in razvoja plesni na notranjih površinah ovoja. S termografijo lahko preverimo tudi stanje razvodov ogrevanja ali električnih in drugih inštalacij. Termografski pregled je nujen korak pri načrtovanju ukrepov za popravila oz. sanacijo dejanskega stanja, saj nam pokaže težave, ki praviloma s prostim očesom niso vidne.


Kako do sredstev državne pomoči pri odpravi posledic naravnih nesreč?
Sonja Beseničar Ahčan, mag. Matej Kušar, Petra Polanc, GI ZRMK, ob 12. uri.

Podrobnosti predavanja preberite v torkovem pregledu.


Toplotna zaščita stavb: napake in posledice - vlaga in plesen v stanovanjih, alge na fasadi
Andraž Rakušček in mag. Miha Tomšič, GI ZRMK, ob 15. uri.

Čeprav se zdi preprosta, je pravilna izvedba toplotne zaščite stavbe strokovno zahtevno opravilo. Posledice neustrezne izbire in vgradnje izolacijskih materialov in sistemov so lahko estetskega in funkcionalnega značaja - razpoke zaključnega sloja, mehurjenje, odstopanje fasade od podlage, zamakanje, toplotni mostovi, kondenzacija ter plesen na notranjih površinah zunanjih sten in podobno, kar po nepotrebnem zvišuje vzdrževalne in obratovalne stroške. Posebna vrsta težav, povezanih s sodobnimi toplotno zaščitnimi fasadami, so biogene poškodbe - pojav plesni in alg na zaključnem fasadnem sloju. Opisani bodo vzroki za naštete težave in možnosti njihovega preprečevanja.


Stavbno pohištvo: energijska učinkovitost in bivalno ugodje
Andraž Rakušček in mag. Miha Tomšič, GI ZRMK, ob 16. uri.
Okna so najbolj vsestranski gradbeni element. Z njihovo pomočjo prostore osvetlimo in osončimo ter po potrebi zasenčimo. Nepogrešljiva so, kadar želimo prostore temeljito prezračiti. Za razliko od masivnih delov stavbnega ovoja pri njih ne govorimo le o toplotnih izgubah, ampak tudi o pasivnih pritokih toplote zaradi sončnega sevanja. Zagotavljajo vidni stik z zunanjim okoljem. Načrtovanje razporeditve okenskih odprtin in njihovih lastnosti mora zagotoviti skladnost med energijsko učinkovitostjo in bivalnim ugodjem. Okna dobro delujejo le, ko so pravilno vgrajena, ne glede na material, iz katerega so narejena, in ne glede na vrsto zasteklitve.


Sodobne kurilne naprave na fosilna goriva
Matjaž Valenčič, EnSvet, ob 17. uri.

Najpogostejši energent v stanovanjskih hišah so fosilna goriva, kurilno olje, zemeljski plin ali utekočinjen naftni plin. Zadnje čase se vedno pogosteje govori, da raba fosilnih goriv obremenjuje okolje. Na lastni koži pa občutite, da ogrevanje na fosilna goriva ni več poceni. Še več, vsi znaki kažejo, da bo cena samo še naraščala. Da ne boste porabili večino zaslužka za ogrevanje, je skrajni čas, da se odločite za izboljšave. Prisluhnite, kateri ukrepi so primerni.


Preverjanje in zagotavljanje zrakotesnosti stavbnega ovoja: praktična uporaba testa zrakotesnosti (blower door test)
Miha Mirtič, GI ZRMK, predavanje ob 14. uri.

Opis postopka izvajanja testa zrakotesnosti in vpliv pravilnega načrtovanja zrakotesnosti ovoja na letno potrebno toploto za ogrevanje stavb, na podlagi katere jih razvrščamo v energijske razrede. Predstavitev osnovne dinamike nekontrolirane izmenjave zraka, ki je nujna za odkrivanje mest in skritih gradbenih detajlov, kjer prihaja do nepotrebnih prezračevalnih izgub ter predstavitev ukrepov za izboljšanje zrakotesnosti stavbnega ovoja.


Sodobni kotli na lesno biomaso
Matjaž Valenčič, EnSvet, ob 17:30.

Les je domač, okolju prijazen energent, primeren za energijsko oskrbo stanovanjskih hiš. Uporabljate ga lahko v različnih oblikah: kot drva, sekance ali pelete. Prikazane bodo prednosti posameznih energentov in načini uporabe. Sodobne kurilne naprave na lesno biomaso zagotavljajo udobno in učinkovito ogrevanje. Prisluhnite, na kaj morate paziti pri izbiri kurilne naprave in kako lahko znižate investicijo.


Kako zagotoviti bivalno ugodje v stanovanjskih stavbah
Matjaž Valenčič, EnSvet, ob 18. uri.

Podrobnosti predavanja preberite v torkovem pregledu.


Napotki za načrtovanje hiše jutrišnjega dne
Matjaž Valenčič, EnSvet, ob 18:30.

Podrobnosti predavanja preberite v torkovem pregledu.

KOMENTARJI

Priest
17. 5. 2011 00:43

That’s rlealy shrewd! Good to see the logic set out so well.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE