Sejem Dom: predavanja 8. marec

Pred vami je pregled dogajanja na sejmu Dom, ki bo potekalo v TOREK, 8. marca, v nekdanjih prostorih Slovenijalesa. Energijski svetovalci EnSvet, strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK ter Eko sklada, so za obiskovalce sejma pripravili veliko število predavanj, svetovanj in okroglih miz, na katerih bodo predavali o najbolj aktualnih temah, težavah in rešitvah na področju učinkovite rabe energije v stavbah, gradnje in odpravljanja konstrukcijskih težav.

Toplotna zaščita stavb: fasade, okna, strehe
Janko Rozman, EnSvet, ob 11. uri.

V uvodu bo predavatelj na kratko predstavil predpis, ki ureja toplotno zaščito stavb. V nadaljevanju pa bo obravnaval primere toplotne zaščite navedenih sklopov. Odgovoril bo na vprašanje, kako je treba toplotno zaščititi stavbo, da zadostimo veljavnim predpisom, in kakšna so priporočila za zmanjšano rabo energije za ogrevanje. Po obeh predavanjih bo predavatelj odgovarjal na vprašanja poslušalcev.


Praksa načrtovanja in izvajanja sistemov s toplotnimi črpalkami: pogoste rešitve, tipične težave
Bojan Grobovšek, EnSvet, ob 12. uri.

Z meritvami obratovalnih parametrov lahko v praksi preverimo učinkovitost (grelno število) toplotne črpalke. Pri tem moramo biti pozorni, po katerih standardih so navedena grelna števila. Določeni proizvajalci namreč navajajo grelna števila še po starem standardu EN 255, ki na strani ogrevne vode upošteva temperaturno razliko 10 K, standard EN 14511 pa upošteva temperaturno razliko 5 K. Razlika pri grelnih številih je zato tudi do 10-odstotna.


Praksa načrtovanja in izvajanja sistemov za prezračevanje stavb: pogoste dileme in rešitve
Bojan Grobovšek, EnSvet, ob 13. uri.

Za zdravo bivanje v zgradbah je odločilna dobra kakovost zraka v prostoru. To dosežemo z zagotovljenim primernim dovodom svežega zraka v prostor, ki je obremenjen zaradi uporabnikov. Pri določanju števila volumske izmenjave zraka v prostoru kot vodilni parameter izberemo količino ogljikovega dioksida, ki ga proizvedejo osebe v prostoru. Če mehansko prezračevalno napravo kombiniramo s toplotnim prenosnikom za vračanje toplote, se izboljša kakovost zraka v prostoru in hkrati tudi varčujemo z energijo.


Znak kakovosti v graditeljstvu: potrdilo za kakovost izdelkov in storitev
Arhitektka Neva Jejčič, GI ZRMK, ob 14. uri.

V poplavi najrazličnejših ponudb se že strokovnjaki težko odločajo, katere tehnične rešitve in proizvodi so najustreznejša izbira. Zato je zelo pomembno, da so občani seznanjeni s tem, na kaj naj bodo pozorni, ko izbirajo proizvode ali izvajalce. Eden od certifikatov, ki označuje najboljše izdelke in storitve v Sloveniji, je Znak kakovosti v graditeljstvu.


Merila za pametno izbiro kakovostnih oken in okenskih vrat ter zakaj je treba pri vgradnji oken upoštevati smernice »RAL«
Arhitektka Neva Jejčič, GI ZRMK, ob 14.15.

Pri novogradnji ali prenovi je izbira zunanjega stavbnega pohištva zelo težka odločitev. V času, ko je skrb za okolje glavna zapoved, se odgovor ponuja kot na dlani – energijsko varčno zunanje stavbno pohištvo. Kaj to pomeni ter ali je res to edino merilo? Poleg izbire kakovostnega stavbnega pohištva je treba poskrbeti še za ustrezna senčila in predvsem vgradnjo. Kakšna naj bo vgradnja in zakaj naj bo skladna s smernicami »RAL«?

Kako do sredstev državne pomoči pri odpravi posledic naravnih nesreč?
Sonja Beseničar Ahčan, mag. Matej Kušar, Petra Polanc, GI ZRMK, ob 15. uri.

Svetovanja in delavnica s predstavitvijo možnih oblik pomoči po poplavi septembra 2010. Organizator bo na podlagi veljavne zakonodaje oškodovancem podal usmeritve, za pridobitev sredstev za obnovo poškodovanih stanovanj in drugih objektov, ki so namenjeni izvajanju gospodarske dejavnosti. Predstavljene bodo tudi druge oblike pomoči: stanovanjskega posojila, hipotekarnih sredstev ter možnost odpisa, odloga ali delnega odplačila davka.


Prenova ravnih streh
Arhitekt Tomaž Škerlep, GI ZRMK, predavanje ob 15. uri, svetovanje ob 17. uri.

Z novim pravilnikom o toplotni zaščiti PURES so se med drugim zaostrile tudi zahteve pri prenovi ravnih streh na stanovanjskih objektih. Tako se pri prenovah ne srečujemo več samo z vprašanjem, iz kakšnega materiala naj bo hidroizolacija, da jo ne bo potrebno čez 15 let ponovno sanirati, ampak tudi kakšna naj bo debelina dodatne toplotne izolacije. Dileme se pojavljajo tudi pri samih sestavah ravnih streh, saj moramo zaradi pomanjkanja višine večkrat posegati tudi po dražjih in za izvedbo zahtevnejših različicah. Opisani bodo glavni problemi in tipi ravnih streh ter posamezni primeri iz vsakdanje prakse.


Prenova fasad
Arhitekt Tomaž Škerlep, GI ZRMK, predavanje ob 16. uri, svetovanje ob 17. uri.

Z novim pravilnikom o toplotni zaščiti PURES in pravilnikom o požarni zaščiti iz leta 2009 so se med drugim zaostrile tudi zahteve pri prenovi fasad na stanovanjskih objektih. Tako se pri prenovah ne srečujemo več samo z vprašanjem, ali sploh vgraditi dodatno toplotno izolacijo oziroma kakšna naj bo njena debelina, ampak tudi iz kakšnega materiala naj bo izolacija, da ne bo predebela in bo obenem zadoščeno tudi vsem protipožarnim in drugim zahtevam. Zaradi povečane debeline in teže se predvsem pri montažnih fasadnih elementih večkrat srečujemo tudi z vprašanjem nosilnosti in smiselnosti ohranjanja obstoječih elementov. Dileme se pojavljajo tudi prenovah balkonov, ki do zdaj večinoma sploh niso bili izolirani. Opisani bodo glavni problemi in tipi fasad ter posamezni primeri iz vsakdanje prakse.


Kako zagotoviti bivalno ugodje v stanovanjskih stavbah
Matjaž Valenčič, EnSvet, ob 17. uri.

Bivalno ugodje v stanovanjskih stavbah je ključno za dobro počutje in zdravo bivanje. Trije pomembnejši dejavniki stanovanjskih prostorov vplivajo na stanovalce. Poudarek bo na termičnem, vizualnem in zdravstvenem ugodju. Pomembno je, da investitorji že ob načrtovanju novogradnje ali sanacije upoštevajo možne vplive na kakovost bivanja in se izognejo škodljivim vplivom ali vsaj zmanjšajo njihov vpliv. Pomembno je tudi individualno prilagajanje bivalnih pogojev navadam, potrebam, željam in občutkom uporabnikov. V pomoč za pravilne odločitve so stroka, pravila gradbene fizike, načela bioekološkega inženiringa, uporaba ekoloških gradiv...


Napotki za načrtovanje hiše jutrišnjega dne
Matjaž Valenčič, EnSvet, ob 17:30.

Tehnološki razvoj je silovit na vseh področjih, tudi v stanovanjski gradnji. Vendar temelji na navideznem izobilju energije. Kdor ne bo krepko znižal energijskih potreb stanovanja, bo že čez nekaj let ves zaslužek porabil za kurjavo ali pa ga bo zeblo. Zato naj že zdaj vsak, ki namerava graditi ali obnavljati svojo hišo, to upošteva pri načrtovani gradnji. Hiša naj bo tako energijsko učinkovita, da bo zelo malo energije potrebne za zagotovitev bivalnega udobja.


Učinkovita raba energije v sistemih ogrevanja
Matjaž Valenčič, EnSvet, ob 18. uri.

Za ogrevanje stanovanjskih prostorov rabimo precej energije. Največ hiš se ogreva s kurilnim oljem, malo manj z drvmi. Vendar je večina kotlov v hišah neprimernih in imajo letni izkoristek ogrevanja pod 50 odstotki. To pomeni, da uporabnik polovico denarja, ki ga plača za kurjavo, vrže skozi dimnik. Na voljo so nove tehnologije ogrevanja z občutno boljšimi izkoristki in manjšim obremenjevanjem okolja. Predstavljeni bodo ukrepi na kurilnih napravah, s katerimi se občutno zniža raba energije in zmanjša strošek ogrevanja, skupaj s prikazom vračila investicije. Naj bo ogrevanje prihranek namesto strošek.


Sodobni načini prezračevanja bivalnih prostorov
Matjaž Valenčič, EnSvet, ob 18:30.

Kakovost zraka je osnovni pogoj kakovostnega bivanja. Za dober zrak je še posebej treba poskrbeti v bivalnih prostorih, kjer preživimo večino svojega časa. Pogosto pa ukrepi varčevanja z energijo poslabšajo kakovost zraka, tudi do te mere, da je ogroženo zdravje in celo življenje stanovalcev. Predstavljeni bodo ukrepi, ki zagotavljajo primerno prezračevanje in jih morajo poznati vsi stanovalci.

 

    

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE