Sejem Dom: predavanja 9. marec

Pred vami je pregled dogajanja na sejmu Dom, ki bo potekalo v SREDO, 9. marca, v nekdanjih prostorih Slovenijalesa. Energijski svetovalci EnSvet, strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK ter Eko sklada, so za obiskovalce sejma pripravili veliko število predavanj, svetovanj in okroglih miz, na katerih bodo predavali o najbolj aktualnih temah, težavah in rešitvah na področju učinkovite rabe energije v stavbah, gradnje in odpravljanja konstrukcijskih težav.

Toplotni mostovi v ovoju stavbe: pogoste napake in njihovo reševanje, nastanek in odprava plesni
Bojan Žnidaršič, EnSvet, ob 10. uri.

»Recimo plesni STOP« - toplotni mostovi v ovoju stavbe nam praznijo denarnico in povzročajo plesen. Nezdravo bivalno okolje je gotovo največji problem slovenskih domov. Na predavanju bo energetski svetovalec s sliko in besedo predstavil njihovo reševanje kot vzrok ter razloge za nastanek plesni kot posledico. Podani bodo tudi konkretni in uspešni načini odprave plesni. Osnovne informacije so na portalu NEP Slovenija (http://nep.vitra.si), podrobnosti na dveh enournih predavanjih. Po vsakem predavanju se boste lahko s predavateljem eno uro pogovorili tudi neposredno.


Zakonodaja s področja energijske učinkovitosti v stavbah - PURES2 in energetske izkaznice - dodatna usposabljanja izdelovalcev izkaznic in energetskih pregledov - klub preglednikov in vloga proizvajalcev - evropski projekti: ENFORCE
Dr. Marjana Šijanec Zavrl, Anja Glušič, Andraţ Rakušček, Miha Mirtič, GI ZRMK, ob 12. uri.

V okviru delavnice bodo povzeli zahteve novega pravilnika PURES 2 2010 in pravilnika za izkaznice, izpostavili ključne novosti ter kako daleč smo v Sloveniji z uvedbo obvezne energetske izkaznice stavbe. Kdo jih bo lahko izdeloval in izdajal? Kakšne prednosti prinaša izkaznica za kupca ali najemnika nepremične?
Znanje strokovnjakov s področja energijske učinkovitosti je traba približati potrebam lastnikov stavb. Zato so na GI ZRMK vzpostavili ENFORCE brezplačni klicni center (080 1669), kjer bodo občanom nudili splošne informacije o energijsko učinkoviti gradnji in prenovi, ter posredovali kontakte strokovnjakov, pri katerih lahko naročijo energetski pregled, pripravo energetske izkaznice in ali načrt prenove stavbe. Na delavnici bodo tudi pojasnili pogoje za vključitev strokovnjakov v ENFORCE mrežo energetskih preglednikov stavb. Pridobili bodo lahko predpisano strokovno znanja v okviru ENFORCE dopolnilnega strokovnega usposabljanja za izdelovalce energetskih pregledov in energetskih izkaznic stavb.


Osnovne smernice pri prenovi starejših stavb – utrditev konstrukcije in preprečitev kapilarnega vlaţenja
Jože Kos, GI ZRMK, predavanje ob 11. uri, svetovanje ob 12. uri.

Predstavljen bo pravilen pristop k načrtovanju in tudi kasnejši celovitejši prenovi, predvsem starejših zgradb, s poudarkom na statično in protipotresno utrditev ter sanacijo kapilarnega vlaženja nosilnega sistema.


Merjenje, delitev in obračun stroškov toplote za ogrevanje stavb
Matjaž Malovrh, EnSvet, ob 15. uri.

Obvezo delitev stroškov za toploto za ogrevanje in pripravo tople vode v večstanovanjskih stavbah do oktobra 2011, nalaga lastnikom stanovanj pravilnik o obračunu in načinu delitve stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli (Ur.l.RS št.7/2010). Kaj bi morali lastniki vedeti, ko se odločajo za izvedbo tega energijsko učinkovitega ukrepa, katere so naloge lastnikov in katere upravnikov stavb, kakšne so naprave za indikacijo porabe toplote, kako mora biti sistem centralnega ogrevanja urejen, da bo pravilno deloval, in katere so metode za delitev stroškov, so vprašanja na katere bomo poskušali odgovoriti v predavanju. Tema je zelo akutalna, saj se na trgu pojavljajo različni ponudniki tovrstnih storitev. Za pravilno odločanje morajo biti lastniki bolje seznanjeni s tehničnim in organizacijskim vidikom problematike. Po vsakem predavanju bo organizirana okrogla miza, kjer bomo lahko odgovarjali na vprašanja obiskovalcev.


Prenova ravnih streh
Arhitekt Tomaž Škerlep, GI ZRMK, predavanje ob 15. uri, svetovanje ob 17. uri.

Podrobnosti o predavanju preberite v torkovem pregledu.


Finančne spodbude Eko sklada za URE in OVE
Mag. Silvija Kovič, Eko sklad, ob 16. uri.

Pri naložbah za povečevanje energijske učinkovitosti stavb ter uvajanje rabe obnovljivih virov energije za energijsko oskrbo stavb, so za investitorje izredno pomembni različni finančni mehanizmi, pri čemer so v zadnjih letih zelo aktualni razpisi Eko sklada za okoljske naložbe občanov. Na področju stanovanjske gradnje (individualne in večstanovanjske), novogradenj in tudi prenov obstoječih stavb, lahko fizične osebe kandidirajo za nepovratna sredstva ali ugodne kredite Eko sklada na izredno širokem področju ukrepov URE in OVE. Na okrogli mizi bodo udeleženci izmenjali informacije o razpisih Eko sklada.


Prenova fasad
Arhitekt Tomaž Škerlep, GI ZRMK, predavanje ob 16. uri, svetovanje ob 17. uri.

Podrobnosti o predavanju preberite v torkovem pregledu.


Toplotna zaščita stavb: fasade, okna strehe
Janko Rozman, EnSvet, ob 17. uri.

Podrobnosti o predavanju preberite v torkovem pregledu.


Optimalna izbira, nakup, vgradnja in vzdrževanje kurilne naprave ter primeri iz prakse
Andrej Svetina, EnSvet, ob 18. uri.

Uvodni del bodo predstavljene definicije osnovnih pojmov kot so: energija, temperaturni primanjkljaj, toplotna prehodnost, energijsko število. V glavniem delu pa predpostavke za optimalno izbiro kurilne naprave, ki jih morata upoštevati investitor in projektant, kot so: dobra toplotna zaščita ovoja stavbe omogoča izbrati kurilno napravo manjše moči; kurilna naprava naj bo nizkotemperaturna ali kondenzacijska; energent mora biti okolju prijazen, vedno na razpolago in čim cenejši (solarna energija, lesna biomasa,...); zagotovljena vsestranska varnost; možnost recikliranja. Zaključni del vsebuje praktične primere.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE