Izbira pravega pralnega sredstva

5. 3. 2012 | Besedilo: Alenka Tiringer Mačus | Fotografije: dokumentacija Dela

pralna sredstva, mila, mehčalci, belilo, pralne kroglice

Vse tekstilije se pri uporabi umažejo, zato jih moramo oprati ali kemično čistiti. Navodila za nego navadno najdemo na notranji strani oblačil ali na etiketah. Če je le mogoče, kemično čiščenje nadomestimo s pranjem. Za kakovostno pranje moramo izbrati dobra pralna sredstva. Toda kako?

Pri izbiri pralnega sredstva, primernega za naše perilo in pralni stroj, si ob lastnih izkuš­njah pogosto pomagamo tudi z mnenji in nasveti znank, kolegic, tašče ali upoštevamo oglase v medijih. Je to dovolj, da se odločimo za novo, drugačno pralno sredstvo, ki ima menda boljše lastnosti od tega, ki smo ga uporabljali zadnja leta?

Pomagajmo si tako, da se vsaj malo poglobimo v sestavo pralnih sredstev. Za to si je treba zapomniti le nekaj imen sestavin in njihov učinek pri pranju. Vsa pralna sredstva morajo imeti na embalaži navedene sestavine. Količinsko (v odstotkih) so navedene le površinsko aktivne snovi (tenzidi) in včasih milo, druge sestavine so le naštete.

Detergenti za barvasto perilo vsebujejo tenzide (označene kot anionske in neionske površinsko aktivne snovi), manjšo količino mil, mehčalec vode (zeolit, fosfonati), encime in morebitne druge dodatke v manjših količinah (za zaščito vlaken, dišave, konzervirna sredstva). Pralno sredstvo, ki poleg naštetih sestavin vsebuje še belilno sredstvo in optične belilce, uporabljamo samo za belo perilo. Poleg teh dveh imamo na razpolago še posebna pralna sredstva za volno, svilo, sintetiko, za črno perilo, šport­na oblačila, zavese …

Vloga in vrste tenzidov

Tenzidi so površinsko aktivne snovi in so najpomembnejša sestavina pralnih sredstev. Njihova velika pralna moč je v tem, da povečajo vpojnost perila, odstranijo umazanijo in preprečujejo njeno vnovično odlaganje na površino. Na embalaži pralnega sredstva za belo ali barvasto perilo je pri sestavi najpogosteje navedeno 5 do 15 odstotkov anionskih tenzidov z dodatkom 5 odstotkov neionskih tenzidov. Ta kombinacija ima dober pralni učinek. V posebnih pralnih sredstvih pa je lahko tenzidov tudi do 30 odstotkov.

Poleg omenjenih anionskih in neionskih obstajajo še kationski tenzidi. V pralnih sredstvih niso učinkoviti, uporabljajo se le kot mehčalci, ker dajo perilu mehek otip. Pri oblačilih iz sintetike pa učinkovito zmanjšajo neprijeten elektrostatični naboj. Ti mehčalci niso priporočljivi pri volni, svili, viskozi in mikrovlaknih. Na splošno velja, da mehčano perilo ne spada v sušilni stroj (nevarnost oblog na ceveh sušilnega stroja, ki povzročajo motnje v programu sušenja). Mehčalci poleg tega obremenjujejo odpadne vode, zato poskušajmo njihovo uporabo čim bolj omejiti, pri perilu alergikov pa jih sploh opustimo. Mehek otip dobi perilo na primer tudi po dodatku nearomatiziranega alkoholnega kisa. Ta hkrati vidno poživi barve pri barvastih, posebno pri volnenih tekstilijah.

Mila, mehčalci vode in encimi

Milo ima dobre pralne lastnosti, v stiku s trdo vodo pa tvori netopne snovi (oborine), ki poslabšajo pralni učinek. Zato mora pralno sredstvo vsebovati snovi, ki zmanjšujejo trdoto vode. Te mehčalce vode najdemo pod imeni zeolit, polikarboksilat ali fosfonat. Zadnji je hkrati zaščitno sredstvo proti poškodbam vlaken zaradi sledov kovin, na primer železa v obliki rje, bakra, niklja in drugih.

Encime in njihov učinek dobro poznamo po njihovem delovanju v človeškem organizmu, saj nam pomagajo prebaviti hrano, tako da jo razgradijo v enostavne, lahko prebavljive produkte. V pralnih sredstvih najdemo v glavnem tri vrste encimov, ki na umazanem perilu razgradijo beljakovine, maščobe ali ogljikove hidrate (škrob) v vodotopne snovi, ki jih z lahkoto speremo. Kot sestavine pralnega sredstva so navad­no označeni s splošnim imenom encimi, zelo redko pa kot proteaze (za razgradnjo beljakovin), lipaze (za razgradnjo maščob) ali amilaze (za razgradnjo škroba). Glede na aktivnost encimov in tenzidov je predpranje v pralnem stroju nepotrebno. Tako prihranimo energijo in zmanjšamo porabo vode in časa. Encimi so obstojni do pralne temperature 60°C, pri višjih temperaturah izgubijo svoj učinek. Opozoriti pa je treba, da pralna sredstva, ki jih vsebujejo, niso priporočljiva za pranje volne ali svile.

Belilna sredstva

Belilna sredstva povečajo belino na belem perilu, posebno učinkovita so pri odstranjevanju madežev. Maksimalno belino pa lahko pri belem perilu dosežemo šele z dodatkom optičnih belilcev (osvetljevalcev). Izraza optični osvetljevalci ali sredstva za optično beljenje izhajata iz dejstva, da te snovi ne belijo perila kot druga belilna sredstva, ampak ga le vizualno osvetlijo oziroma naredijo bolj bleščeče.

Ker optični belilci na sončni svetlobi niso vedno obstojni, lahko pri sušenju perila na soncu nastanejo rahlo porumenela mesta. Vse tekstilije, ki so bile oprane z njimi (od tkanin iz naravnih vlaken do sintetičnega belega perila in zaves), zato sušimo v senci.

Pralnih sredstev, ki vsebujejo optične belilce, ne uporabljajmo pri barvastem perilu. Z njimi oprana vijoličasta majica bo verjetno obdržala barvo, toda z nezaželenim rumenim ali zelenim barvnim odtenkom. Vzrok je različna občutljivost tekstilnih barvil na učinek optičnih belilcev.

V prodaji najdemo pralna sredstva v različnih oblikah: poleg praška ali tablet so na razpolago tudi tekoča pralna sredstva. Njihova uporaba je preprosta, njihov učinek pri odstranjevanju mastnih in oljnatih madežev je zadovoljiv že pri temperaturah od 30 do do 60 °C, njihova slaba stran pa je, da je belo perilo po pogostem pranju z njimi videti sivkasto. V tem primeru uporabimo detergent, ki vsebuje belilno sredstvo in optični osvetljevalec (na primer pralni prašek za belo perilo).

Morda še nasvet naših babic: tudi pecilni prašek daje perilu določeno belino, priporočljiva količina kot dodatek k pralnemu sredstvu za eno pranje je en zavitek.

Pralna sredstva v obliki gela so dodaten prispevek k varovanju okolja, saj so njihova proizvodnja, manjši izdatki za prevoz in preprosta uporaba v pralnem stroju ekonomsko zanimivi. Ker vsebujejo več tenzidov (do 30 odstotkov), jih lahko pri pranju uporabimo manj.

Pralni oreščki in pralne kroglice

So pralni oreščki oziroma pralne kroglice zadovoljiva alternativa k obstoječim pralnim sredstvom? Pralni oreščki iz Nepala in Indije vsebujejo na notranji strani lupine pralno sredstvo, t. i. saponin. Za eno pranje zadoščajo štirje, ki jih poleg tega lahko uporabimo večkrat. Dobavitelji obljubljajo dobro pralno moč, nizko ceno, onesnaženje okolja oziroma vode je minimalno, izlužene oreščke odložimo na kompost – njihova posebna prednost pa naj bi bila uporabnost pri ljudeh z občutljivo kožo, neodermitisom in alergijami.

Podobne pozitivne lastnosti pripisujejo tudi pralnim kroglicam, ki jih najdemo v prodaji pod zvenečimi imeni s predponami eko-, bio-, nano- in podobno. Pralna kroglica ima v svoji notranjosti manjše keramične kroglice, za katere trdijo, da v stiku z vodo in z medsebojnim trenjem »aktivirajo« vodo in tako omogočijo pranje perila brez dodatka pralnega sredstva (za malo umazano perilo) ali pa z dodatkom do tretjine priporočene količine pralnega sredstva (za umazano perilo in madeže).

Različne primerjalne analize slovenskih in tujih potrošniških organizacij ne potrjujejo obljubljenih prednosti pranja z uporabo pralnih kroglic ali oreščkov v primerjavi z obstoječimi pralnimi sredstvi. Vendar veljajo oreščki v prodaji kot zanimiva in do okolja prijazna različica. Glede na učinek pranja pa ne dosegajo klasičnih pralnih sredstev, zato se moramo po svojih izkušnjah odločiti, ali nam učinek pranja z njimi zadošča. Pri pralnih kroglicah je izboljšanje pralnega učinka v prihodnosti mogoče – počakajmo in spremljajmo njihov razvoj. Pri pralnih oreščkih kot naravnem sadežu pa večjega razvoja ne moremo pričakovati.

Kdaj je nujno predpranje

V povprečju lahko pralna sredstva odstranijo madeže in umazanijo s perila brez predpranja. Pri zelo umazanem perilu in hujših madežih pa je večkrat potrebno vnovično pranje. Temu se lahko posebno pri madežih izognemo s posebnim sredstvom za obdelavo pred pranjem v razpršilu ali tekočini. Umazani del poškropimo z njim in ga pustimo učinkovati po navodilih, nato pa perilo brez izpiranja operemo v pralnem stroju. Ta sredstva večkrat vsebujejo manjšo koncentracijo organskega topila, kar sicer ni najbolj prijazno do okolja – toda te male količine lahko kompenziramo, ker ni potrebno vnovično pranje.

Še en nasvet babic priporoča za odstranitev madežev uporabo šampona za lase, s katerim pred pranjem namažemo najbolj trdovratne madeže (posebno ovratnike srajc in bluz).

Po končanem pranju ne pozabimo na občasno čiščenje pralnega stroja. Poženimo ga brez perila in pralnega sredstva na 95 °C po programu za belo perilo. Edini dodatek naj bo namensko sredstvo proti vodnemu kamnu v pralnih strojih. To je tudi sicer priporočljiv dodatek pri pranju perila, količina je odvisna od trdote vode, ki je v Sloveniji zelo različna.

Kupujte po sestavinah, ne imenih

Morda se med branjem sprašujete, kaj vam koristi razlaga sestavin pralnih sredstev. Veliko. Navadno ima vsako gospodinjstvo vsaj tri različna pralna sredstva: prašek ali tekoče pralno sredstvo za belo perilo, tekoči detergent za barvasto perilo in tekoče sredstvo za občutljive tkanine iz volne, svile ali sintetike. V trgovinah je vsako od teh pralnih sredstev na razpolago kot proizvod različnih proizvajalcev – primerjava sestavin pa olajša izbiro. Pri branju deklaracij se ne obremenjujte z zapletenimi izrazi kemičnih dodatkov – pozorni bodite na najpomembnejše sestavine, kot so tenzidi, belilci, encimi.

Pogosto dobivam klice na pomoč po uporabi »napačnega« pralnega sredstva – treba je bilo oprati barvasto perilo, na razpolago pa je bilo le sredstvo za belo perilo. Rezultat: barvasto perilo je ali v celoti spremenilo barvni odtenek ali pa je postalo marogasto. Prati obratno pa je seveda mogoče: s pralnim sredstvom za barvasto perilo lahko izjemoma operete tudi belo (problem je le v manjši belini, saj manjka učinek optičnega belilca). Enako si lahko pomagate, če nimate na razpolago posebnega pralnega sredstva za črno perilo – poskusite s sredstvom za barvasto, vendar uporabite zmanjšano količino. Pri tem ne pozabite na namensko sredstvo proti vodnemu kamnu, pazite, da bodo vsa oblačila obrnjena z zunanjo stranjo navznoter in poskrbite za dovolj temeljito izpiranje.

Precej novo je na trgu pralno sredstvo z oznako »eno za vse«. Primerjava njegove sestave z obstoječimi sredstvi ne razkrije ničesar novega, novo je le priporočilo, da je uporabno za vsa bela in barvasta oblačila iz bombaža, sintetike, volne in svile. To se ne ujema z dejstvi, ki smo jih obravnavali v tem članku. Izkušenj z njim še ni dovolj, zato bodimo pri uporabi previdni. Za zdaj je morda primerno za zalogo za primer, ko nam nenadoma zmanjka znanih pralnih sredstev. Za volno, svilo, sintetiko pa raje izbirajmo med preizkušenimi namenskimi pralnimi sredstvi. Pranje perila naj ne bo le dolžnost, ampak tudi užitek.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE