Letos mednarodno leto sodelovanja v skrbi za vodo

Od vse vode na našem planetu, je je kar 97,5 odstotka slane in samo 2,5 odstotka sladke, od tega sedem desetin v zamrznjenem stanju. Ena prvih stvari, ki smo se jih zapomnili iz šolskih klopi, je, da brez nje ne bi bilo življenja na Zemlji, a v vsakdanjem življenju na to s svojim nepremišljenim ravnanjem očitno na vsakem koraku pozabljamo. Prav zato je generalna skupščina OZN letošnje leto razglasila za mednarodno leto sodelovanja na področju voda. V Sloveniji bodo s tem povezane dejavnosti potekale pod sloganom Vode povezujejo.

Svetovna organizacija želi z mednarodnim letom sodelovanja na področju voda spodbuditi države članice da leto, tudi v okviru mednarodnega sodelovanja, izkoristijo za pospeševanje ukrepov, katerih namen je doseganje mednarodno dogovorjenih z vodo povezanih ciljev.

V zadnjih 100 letih se je poraba pitne ali sladke vode v svetovnem merilu povečala za šestkrat. Že danes je mnogo dežel na svetu, kjer je pomanjkanje vode, še posebej čiste pitne, veliko. Naraščanje števila prebivalstva in grožnja podnebnih sprememb lahko po opozorilih hidrologov ob dosedanjem načinov uporabe pripeljeta do velike svetovne krize. Poleg tega naraščajo izpusti nevarnih snovi v vode in s tem vplivajo na poslabševanje njene kakovosti ter primernost za uporabo.

Vode v Sloveniji

V Sloveniji je skupno okoli 28.000 kilometrov vodotokov, od katerih dobra polovica nikoli ne presahne, okoli 1300 jezer s površino nad 1 hektar in okoli 46,6 kilometrov morske obale. Vode na površju a deli razvodnica na dve vodni območji – vodno območje Donave in vodno območje Jadranskega morja. Vode večjega dela našega ozemlja (80 odstotkov) odtekajo v Črno morje, le petina ozemlja pripada jadranskemu vodnemu območju.

Letna količina vse razpoložljive vode v Sloveniji je 32 milijard kubičnih metrov ali 16.000 kubičnih metrov na prebivalca, kar je štirikrat več od evropskega povprečja. V Sloveniji predstavljajo podzemne vode prevladujoči vir oskrbe s pitno vodo, vendar njihova gladina pada, opraviti pa imamo tudi z onesnaženjem. Podzemne vode so najbolj onesnažene v Savinjski, Dravski in Murski kotlini, njihove gladine pa se znižujejo predvsem na Sorškem polju. Osupljiv je denimo tudi podatek, da naj bi v štirih desetletjih zaradi zniževanja gladin podzemne vode samo pod Ljubljanskim poljem zgubili vode za kar eno Blejsko jezero.

Otroški slikarski natečaj pod okriljem OZN

V ozaveščanje javnosti o pomenu voda se bodo na svoj način vključili tudi šolarji, udeleženci 22. mednarodnega otroškega slikarskega tekmovanja na temo okolja, za katere bo tema letošnjega natečaja: »Voda – vir življenja. Od kod prihaja?« Tekmovanje organizirata Program Združenih narodov za okolje (UNEP) in podjetje Bayer. Doslej je v njem sodelovalo 637.675 otrok iz vsega sveta. V njem lahko sodelujejo vsi, ki bodo bodo do svetovnega dne okolja, 5. junija 2013, stari med 6 in 14 let. Rok za prijave slik na tekmovanje je 28. februar 2013. Prijavijo lahko po eno sliko, ki še ni sodelovala na katerem od drugih tekmovanj. Tehnika risanja ali slikanja je poljubna. Tisti, ki bi se želeli vključiti vanj, si lahko več podrobnosti o natečaju in poteku prijave, preberejo na Bayerjevi spletni strani.

O ravni otroškega zavedanja o kompleksnosti okoljskih problemov priča tudi slika lanske zmagovalke natečaja, trinajstletne Diana Fan iz ZDA, ki je ustvarila domišljijsko podobo na lanski moto Zelene skupnosti. Ni naključje, da je na njej nepogrešljiv element tudi voda. Slika prikazuje pingvina v polarnem okolju, obkroženega s snežinkami, ki predstavljajo različne grožnje za naravo: sekanje gozdov, tovarniške dimnike, neločevanje smeti. Pingvin se v ponižni drži ozira navzdol, na telo s podobami skupnosti, kjer ljudje in živali živijo v sožitju z naravo: majhno mesto z veliko drevesi, sončne elektrarne na strehah in ločeni zbiralniki za smeti; gozd z raznolikimi živalmi; čisto jezero s pisanimi ribami.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE