Pet arhitekturnih birojev za Marles

12. 3. 2015 | Fotografije: arhiv podjetja Marles

marles, arhitektura

Podjetje Marles je povabilo k sodelovanju pet slovenskih arhitekturnih birojev (Arhitektura doo, Miha Miholič, Ravnikar Potokar arhitekturni biro, Sadar + Vuga in Studio Kalamar), ki so pripravili projekte stanovanjskih hiš, zasnovanih po najsodobnejših oblikovalskih trendih, v sožitju z visoko bivalno kakovostjo in uporabo okolju prijaznih materialov. Projekte, s katerimi želijo pokazati, da je gradnja z lesom moderna in aktualna, so predstavili na razstavnem prostoru podjetja na sejmu Dom.

Biro Arhitektura je pripravil tipski projekt lesene enodružinske atrijske hiše, ki jo je mogoče postaviti bodisi kot samostojno enoto bodisi kot skupino atrijskih ali vrstnih hiš. Na 140 kvadratnih metrih, kolikor meri, je vse, kar potrebuje štiričlanska družina. Izhodišče je bila po besedah arhitekta in prof. mag. Petra Gabrijelčiča iz biroja Arhitektura doo tipska hiša, ki se jo lahko postavi v najrazličnejše prostorske kontekste in tudi gradi večje enote, na primer atrijsko naselje. Zato je po njegovih besedah hiša oblikovno nevtralna, ima lahko različne obdelave fasad, glede na okolje, v katerega je postavljena. Prav tako ima atrij, zato je tudi blizu Slovencem, ki si želijo živeti na koščku lastne parcele in biti v stiku z naravnim okoljem, je še pojasnil Gabrijelčič na predstavitvi omenjenih hiš. "Oblikovanje objekta sledi sodobnim arhitekturnim trendom, je enostavnih in izčiščenih oblik, a je hkrati izredno natančen v izvedbi detajlov."

V biroju Sadar + Vuga je nastala montažna modularna hiša S+V, ki je prostostoječa pritlična stanovanjska hiša. Po besedah arhitektke Tine Hočevar je bila izhodišče lesena konstrukcijska mreža modulov (4, 4 m x 4, 4 m x 2,5 m), kar omogoča različne velikosti hiše, odvisne od želja in potreb bodočega stanovalca. "V konstrukcijsko mrežo so vstavljena različna polnila, v notranjosti so to lahke lesene predelne stene, zunaj pa barvne fasadne lesene stene in drsni stekleni paneli," je pojasnila Hočevarjeva. Bodoči stanovalec lahko iz kataloga izbere stenska in fasadna polnila ter s pomočjo arhitekta oblikuje modularni tloris in sam določi videz hiše.
Konstrukcijska mreža je po besedah arhitektke postavljena na betonsko ploščo, ki se širi čez obod hiše. Tu nastanejo zunanji bivalni prostori hiše, pokriti s tremi pasovi valovite strehe iz mreže lesenih lepljenih nosilcev. "Pasovi valovite strehe prekrivajo konstrukcijsko mrežo in so zamaknjeni tako, da med valoma dveh pasov nastanejo svetlobne odprtine, ki prinašajo nadsvetlobo v notranjost bivalnih prostorov hiše ter hkrati omogočajo njihovo naravno prezračevanje. Valovita streha prispeva k varčni energetski zasnovi hiše," so še pojasnili na predstavitvi. Hišo je mogoče postaviti tako v mediteransko okolje kot tudi med dolenjske griče in za alpsko pokrajino.

Studio Kalamar je pripravil hišo Marles gen-2, ki je bila, kot je dejal arhitekt Andrej Kalamar, sprožena z mislijo »konceptnega avtomobila za frankfurtski sejem«, torej »konceptne hiše za ljubljanski sejem Dom«, ki razišče meje uporabe lesene konstrukcije v stanovanjski gradnji. "Ob komunikaciji z razvojnim oddelkom Marlesa smo vedno bolj ugotavljali, da so prednosti, ki smo jih razumeli kot ekstremne, za proizvodni svet gradnje v lesu v bistvu popolnoma običajne. Les se je izkazal kot stavbni material, ki zahtevne arhitekturne kompozicije zmore z lahkoto in vedno bolj je zorela misel, da lahko konceptna hiša dobi realno ceno in preide v serijsko proizvodnjo," je še povedal arhitekt.
Nastala je hiša oz. kompozicija, v kateri večjo bivalno enoto uporablja generacija, ki »producira«, manjšo pa izmenjaje uporabljata dve generaciji – tista, ki začenja na svoje ali tista, ki uživa sadove jeseni življenja. Vsaka generacija ima svoje krilo in svoj vrt. Hiša se lahko modularno povečuje in tudi zmanjšuje ter višinsko prilagaja topografiji terena.

Arhitekt Miha Miholič je zasnoval nizko energijsko hišo, ki je edina med predstavljenimi projekti že v izvedbi. Hiša, velika 180 kvadratih metrov, je predvidena za bivanje štiričlanske družine. Ima predviden ogrevalni sistem preko toplotne črpalke in rekuperacijski sistem prezračevanja. V pritličnem delu je iz strani proti terasi objekt zasnovan odprto, kar hiši omogoča, da se notranji prostori, lepo zlivajo z zunanjim prostorom, prav tako pa to velja za spalne prostore v nadstropju. V pritličnem delu so servisni in bivalni prostori, v nadstropju pa spalni ter galerija.

Biro Ravnikar Potokar je pri zasnovi montažne hiše RP izhajal zlasti iz urbanističnih zahtev po oblikovanju stavbnega volumna, prekritega z dvokapno streho. Prav tako upošteva osnovne vidike trajnostne arhitekture, ki je prilagojena naravnemu okolju, sonaravna, bioklimatska, varčna in prijazna uporabniku. Hiša je v obliki črke L, razdeljena po nivojih na dva dela: bivalni del v pritličju in spalni v nadstropju. Pritlični servisni del z garažo je priključen na severovzhodnem delu objekta. Velikost hiše je mogoče prilagajati individualnim potrebam.
"Hiša je sicer oblikovana klasično, a vendar moderno, saj je streha obravnavana kot enoten mansardni volumen, oziroma je to trikotna prizma čiste temnejše oblike, ki je postavljena na lesen volumen pritličja. Program je vstavljen v osnovno prizmo, ki se odpira proti jugu, obratno pa je proti severu volumen bolj zaprt," so pojasnili o projektu. Za hišo je predvidena lesena gradnja z armirano betonsko temeljno ploščo, leseno ostrešje s špirovci in prav tako lesene stopnice v notranjosti.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE