Prvič podeljen tudi zeleni svinčnik

5. 10. 2012 | Besedilo: A. Z.

nagrade, arhitektura, arhitekti

Ob zaključku Dneva arhitektov, ki ga je že osmo leto pripravila Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS), so sinoči v Mariboru podelili nagrade zbornice za najboljše realizacije. Dan arhitektov je osrednji del programa Tedna arhitekture in prostora, ki poteka od 29. septembra do 7. oktobra po Sloveniji. ZAPS ga letos prireja v sodelovanju z Univerzo v Mariboru oziroma njenim raziskovalnim in umetniškim središčem RAZ:UM ter Hišo arhitekture Maribor, ki sta vrata odprla v sklopu Evropske prestolnice kulture.

Naziv častni član, ki ga podeli upravni odbor ZAPS za organizacijske in strokovne prispevke pri razvoju in uveljavitvi ZAPS in stroke, je prejel prof. Grega Košak. "Med vse številnejšimi, čedalje bolje informiranimi in izobraženimi, mnogokrat tudi v tujini šolanimi slovenskimi arhitekti ostaja Gregor Košak še vedno povsem izjemen pojav. Ne samo kot oblikovalec z najširšim razponom interesov in delovanja – po tej značilnosti je od nas vseh gotovo najbližji pokojnemu prof. Edvardu Ravnikarju –, vsestransko zavzet, družbeno najširše dejaven organizator, vodstveni član različnih društev ter drugih domačih in mednarodnih strokovnih združenj, temveč zlasti kot iskreno osebno prizadet spremljevalec sprememb v prostoru, ki jih kot esejist spremlja do danes. Vedno je med prvimi nasprotniki kakršne koli skrunitve ne samo naravne ali kulturne dediščine, temveč tudi najnovejše kakovostne arhitekture ali novonastalih mestnih prostorov," so zapisali v obrazložitvi priznanja.

Platinasti svinčnik
Platinasti svinčnik, ki ga podeljujejo članu ZAPS za obsežnejši opus na področju arhitekture, krajinske arhitekture ali prostorskega načrtovanja, so letos prejeli mag. Janez Lajovic ter Špela Videčnik in Ofis. Priznanje je podelila žirija, ki so jo sestavljali prof. dr. Ana Kučan, dr. Viktor Pust in Jurij Sadar.

Janez Lajovic je, kot lahko preberemo v obrazložitvi žirije, kmalu po diplomi v začetku 60. let prejšnjega stoletja vzbudil pozornost s projektom hotela Prisank v Kranjski Gori, ki je bil s položno oblikovano streho v teh krajih v Sloveniji vsekakor novost. Temu je sledil še projekt trgovskega centra v neposredni bližini, ki oblikuje značilni, kakovostni ambient osrednjega dela tega turističnega kraja. Projektiral je še mnogo objektov in bil za svoje delo tudi večkrat nagrajen. "Od ustanovitve arhitekturnega biroja AB leta 1964, ki ga je vodil, je sodelovalo in izkušnje pridobivalo precej mlajših kolegov, med katerimi so tudi nekateri danes uveljavljeni slovenski arhitekti. Lajovic se je s svojim poznavanjem celostne problematike arhitekturne prakse v Sloveniji v preteklih družbenih razmerah že takoj po letu 1990 aktivno vključil v spreminjanje razmer in zakonodaje za uveljavljanje večje vloge arhitekturne stroke. S tem je pomembno prispeval k postopnemu prilaganju razmer evropskim normam na področju arhitekturnega ustvarjanja, večjim možnostim za delovanje arhitektov in ustanovitvi ZAPS, za kar je postal tudi častni član te zbornice. S svojim celotnim delovanjem je tako pomembno prispeval k razvoju arhitekturne stroke na Slovenskem," so še zapisali.

Biro OFIS arhitekti, ki ima danes sedeže v Ljubljani, Parizu in Moskvi, sta leta 1997 ustanovila Rok Oman in Špela Videčnik po zmagi na natečajih za stanovanjski blok v Kosezah, stadion Ljudski vrt v Mariboru in Mestni muzej v Ljubljani. "Biro Ofis arhitekti v svojih projektih izkazuje inovativno moč tako pri iskanju arhitekturnih in oblikovalskih rešitev kot pri vzpostavitvi novega mestnega konteksta. Od vsega začetka je delovanje biroja izrazito mednarodno naravnano tako v smislu sodelovanja na mednarodnih natečajih kot v smislu predavanj, predstavitev in izdaj publikacij v tujini. Najopaznejši odtis biroja Ofis v tujini pa je gradnja študentskega doma v Parizu, ki je ena redkih izvedb kakšnega slovenskega biroja zunaj naših meja," ugotavlja žirija. Za svoje delo, ki je bilo večkrat razstavljeno v tujini ter objavljeno v tujih strokovnih revijah in časopisih, so prejeli tudi več mednarodnih nagrad, med drugim so bili tudi večkrat nominirani za prestižno mednarodno nagrado Mies van der Rohe. Žirija jim, kot so zapisali v poročilu, zato podeljuje posebno priznanje za uveljavljanje slovenske arhitekture v tujini.

Zeleni svinčnik
Letos so prvič podelili zeleni svinčniki za trajnostno gradnjo, prejeli pa so jo avtorji poslovne stavbe Ekoprodukt, in sicer Milan Rađenović, Peter Pavšič in Matjaž Križman iz pisarne Arhi3K. Podelila ga je mednarodna Zelena komisija, ki so jo sestavljali: dva arhitekta in dva strokovnjaka s področja trajnostne gradnje in učinkovite rabe energije, in sicer prof. Brian Cody, mag. Robert Smodiš, Boštjan Vuga in dr. Marijana Šijanec Zavrl.

Zlati svinčnik
Najvišje priznanje, zlasti svinčnik, ki je namenjeno realizaciji s področja arhitekture in krajinske arhitekture v obdobju zadnjih petih let, so prejeli avtorji stanovanjske hiše v Suhi na Gorenjskem, Peter in Boštjan Gabrijelčič iz skupine Arhitektura, avtorji večnamenskega objekta Rinka v Solčavi Andreja Podlipnik in Uroš Lobnik iz biroja AU arhitekti ter Janko Rožič, in avtorji notranje opreme trgovine z modnimi dodatki in nakitom Lara Bohinc v Londonu Mika Cimolini in Igor Kebel iz družbe Elastik.

Zlato žirijo s področja arhitekture in krajinske arhitekture je sestavljala mednarodna žirija: arhitekt Aljoša Dekleva, krajinska arhitektka mag. Ina Šuklje Erjavec, arhitekturni kritik Baart Lotsma ter arhitekt in arhitekturni kritik Andrija Rusjan.V svojem poročilu so zapisali, da cenijo tista arhitekturna dela, pri katerih so v celotnem procesu prisotni ljudje z zgodbami, znanjem in navdušenjem. "Tisti, ki ustvarjajo za specifične, namensko premišljene in usmerjene rezultate. Tisti, ki živijo ta arhitekturna dela. Ne iščemo idealiziranega objekta ali perfektne fasade. Ne zanima nas le lepota oblike. Zanima nas družbeni odsev."

Ob podelitvi nagrad so odrli tudi letno pregledno razstavo članov zbornice z naslovom Slovenska arhitektura in prostor 2012, ki bo na ogled do 17. oktobra 2012 v razstavišču RAZ:UM v Mariboru (pri Univerzitetni knjižnici Maribor).

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE