Žirija se je odločila: nagrajenci bio 23

9. 10. 2012 | Fotografije: arhiv BIO, arhiv oblikovalcev

bio 23, žirija, oblikovalci, nagrade

Žirija v sestavi Sophie Lovell (predsednica žirije), Giulio Cappellini, Sven Jonke, Jimmy MacDonald in Vasa J. Perović je v letošnjem poročilu svojo odločitev o nagrajencih pospremila z besedami: »Živimo v času velikih sprememb v okolju, družbi in industriji. Današnji oblikovalci ne ustvarjajo le izdelkov, temveč uprav­ljajo procese, nastopajo kot raziskovalci in izvajalci novih strategij za dobro človeštva in našega okolja. Njihovo delo postaja večplastno, saj se podajajo na različna področja, kot so astrofizika, genski inženiring in antropologija. Komunikacija je postala osnovno orodje sodobnega oblikovalca; s sodelavci, naročniki in javnostjo je treba deliti nove zamisli, ki morajo biti razumljive. Še tako velika zamisel je neuporabna, če je ne moremo ustrezno izraziti. Zato je direktor ljub­ljanskega MAO naredil ključen korak naprej, ko je za kustosinji letošnjega bienala povabil Margriet Vollenberg in Margo Konings.«

ZLATA MEDALJA BIO IN ZELENA NAGRADA BIO

(pokrovitelj nagrade podjetje Petrol):

Stol Sea

Oblikovanje: Studio Swine in Kieren Jones

Soavtorja: Azusa Murakami, Alexander Groves

Celostni projekt in domiselna rešitev, ki kljub navidezni preprostosti ostaja na poetični ravni. Izpolnjuje številne zahteve dobrega oblikovanja v današnjem svetu. »Zeleno« oblikovanje je nemogoče ločiti od »dobrega« oblikovanja, slednje mora upoštevati okolje v vseh njegovih razsežnostih. Zato je stol Sea, ki upošteva življenjske cikluse, sisteme, industrijske in družbene dejavnike v lokalnem, globalnem in produktnem kontekstu ter podaja rešitev za enega največjih problemov onesnaženja naše dobe, odličen primer dobrega zelenega oblikovanja. Srčno upamo, da bo v prihodnosti širše udejanjen.

NAGRADE ZA ŠTUDENTSKO DELO:

Kolekcija oblačil (Un)Useful

Oblikovalka: Irena Rojs

Projekt, ki iz odpadkov hiper velike in hiper potratne industrije ustvari izdelek, pri katerem potrošniki kupijo manj, zapravijo manj, toda dobijo več.

Lesene preobleke

Oblikovalec: Max Böhme

Domiseln proces akrecije umetnega lesenega furnirja po načelu »sam svoj mojster«, ki je popolnoma naravno razgradljiv in pomeni novo »bio« estetiko, ki tokrat ni računalniško ustvarjena.

Plakati za predstavljanje tipografske raznolikosti

Oblikovalka: Karin von Ompteda

Proizvajalec: Digital Print Studio, London, Združeno kraljestvo

Nadvse eleganten spoj tipografije in rastočega oblikovalskega področja infografike.

Stolček Gravity

Oblikovanje: Jólan van der Wiel

Jólan van der Wiel z združevanjem železnih opilkov, umetne smole in magnetne sile manipulira z materialom in ustvarja enkratno, nepozabno, na procesu osnovano obliko in estetiko.

 

ČASTNE POHVALE BIO:

Navigacija z bojami v parku Biesbosch

Oblikovalka, proizvajalka: Sabrina Koning-Woud, SKW Vormgeving

Domiseln signalizacijski sistem, ki je rezultat ponovnega razmisleka o splošno razširjenih materialih in parametrih ter sodobne uporabe tradicionalnih obrtniških rešitev.

Projekt urbane prenove Ring (T)Rail

Oblikovanje: Anagram Architects

Izjemno vrednost oblikovanja urbane prenove je potrdil že uspeh newyorškega projekta High Line. To načelo se s tem projektom podaja na novo raven v drugačnem urbanem okolju, ki bi z izvedbo posega veliko pridobilo.

Parfum Swallowable

Oblikovalka: Lucy McRae

Konceptualn

a študija, ki dokazuje, da onstran naših predsodkov in tabujev potencial oblikovanja ne pozna meja, ko je treba manipulirati s človeškim organizmom.

Kolekcija preoblečenih vaz Matka

Oblikovanje: Studio Pepe Heykoop

Proizvajalec: Tiny Miracles Foundation in Pepe Heykoop (naročnik), Mumbaj, Indija

Projekt, ki ga oblikovalec ne le predlaga, temveč tudi izvaja, z namenom narediti proizvodni proces družbeno koristen.

Svetilke MeshMatics

Oblikovalec: Rick Tegelaar

Film, orodja, procesi, proizvodnja in sami izdelki so povezani v skladno in poetično celoto.

Diagnostična naprava Bee’s

Oblikovalka: Susana Soares

Zanimiv primer konceptualnega stičišča medicinske diagnostike, oblikovanja in umetnosti.

Svetilka Grasshopper

Oblikovalec: Feodor Mayow

Mentor: Ilkka Salonen, Lahti Institute of Design, Lahti, Finska

Ustvariti dobro namizno svetilko je izziv, ki mu včasih niso kos niti najbolj izkušeni oblikovalci. Zato je to študentsko delo še toliko bolj občudovanja vredno.

Pručke Terra

Oblikovalka, proizvajalka: Adital Ela

Prilagoditev ene najstarejših stavbarskih tehnik za predelavo odpadnega gradbenega materiala v splošno razširjen in preprost uporabni predmet.

Serija posod Particles

Oblikovanje, proizvajalec: Studio Jo Meesters

Čeprav je bila žirija pri tem projektu bolj navdušena nad pručkami kot nad posodami, ima njihova oblika komercialni potencial, ki ga ne gre podcenjevati.

 

Posebne nagrade žirije:

Kot odgovor na novo vlogo oblikovanja in nove parametre oblikovalskega konteksta, se je žirija letos odločila podeliti tri posebne nagrade. Z njimi se želimo pokloniti novi oblikovalski tipologiji, ki presega splošno veljavno razumevanje industrijskega oblikovanja. Ta dela predstavljajo zelo resnično in dragoceno vlogo oblikovalca kot raziskovalca, ki namesto preprostih formalnih ali komercialnih rešitev oblikuje nove konceptualne in celo politične predloge. Vsak od teh projektov na svoj način spreminja paradigmo in bi utegnil sprožiti družbene spremembe.

Tipografski sistem Balkan

Oblikovalca: Nikola Đurek (Typonine) in Marija Juza (Babushke)

Nenavaden tipografski projekt, ki se na vprašanje politične komunikacije odziva na vključujoč, in ne razdvajajoč način.

Sistem pametnega bankovca Trail$

Oblikovalec: Nitipak Samsen

Iskanje rešitev pomeni odkrivanje težav. Kritičen projekt v dokumentarnem žanru, ki deluje na številnih ravneh in ki hkrati predlaga nov denarni sistem ter graja nadzorni družbeni kontekst našega digitalnega sveta.

»Hekanje« jogurtove DNK

Oblikovalec: Tuur van Balen

V tem izjemnem primeru predstavitve zapletenega oblikovalskega koncepta in procesov se van Balen loteva strogo tehničnega vprašanja navidezno nemogočega »hekanja« s pomočjo internetnih nakupov in po načelu »sam svoj mojster«.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE