Prenovljena avla Banke Slovenija

27. 9. 2016 | Besedilo: A. Z. | Fotografije: Miran Kambič

Banka Slovenije, avla, Sadar+Vuga, prenova

Biro Sadar+Vuga je v sodelovanju s študenti v okviru študentske delavnice na fakulteti za arhitekturo zasnoval prenovo avle Banke Slovenije. Osrednja, javno dostopna avla, je po prenovi postala interaktiven prostor, v prvi vrsti namenjen uslužbencem, za formalna in neformalna srečanja. Avlo zaznamuje mogočen lestenec, ki z obliko in materialom simbolizira kovanec, opremljena pa je tudi s kavarniškim foteljem Triglav, ki je nastal posebej za ta projekt.

Prostori Banke Slovenije se nahajajo v modernistični zgradbi na vogalu Slovenske ceste in Cankarjeve ulice, zgrajeni med letoma 1920 in 1923. Načrte zanjo je narisal češki arhitekt František Krasny. Glavni vhod stavbe krasijo štirje atlanti, ki podpirajo balkon v prvem nadstropju, in so delo kiparja Franca Bernekerja. "Oblikoval jih je posplošeno, in sicer kot atletska telesa brez pretiranih mišic. Kot ponavljajoči se členi na pročelju stavbe so tako dobro prilagojeni njeni arhitekturi."

Osrednja avla je, kot pravijo v biroju Sadar+Vuga, imela do prenove značaj javno dostopne, monofunkcionalne bančne dvorane, v kateri so bančne blagajne in vložišče, kljub svoji velikosti in centralni legi pa ni bila primerna za prirejanje protokolarnih dogodkov. S programsko in prostorsko prenovo so avlo preoblikovali v interaktiven prostor, v katerem se lahko uslužbenci srečujejo, delajo, družijo in sprejemajo goste. S tem pa je postala tudi močna identifikacijska točka za njene dnevne uporabnike in hkrati za samo institucijo Banke Slovenije.

Lestenec kot simbol kovanca

Avlo zaznamuje mogočen lestenec, ki z obliko in izborom materiala simbolizira kovanec kot reprezentativno podobo državne banke. Lebdeči kovanec je, kot pravijo v biroju Sadar+Vuga, izdelan iz kovinskega paličja, obložen s satinirano aluminijasto pločevino v dveh odtenkih, obešen pa na jeklenice in vpet v stene. V avlo so umestili tudi kavarniški fotelj Triglav, ki so ga razvili posebej za ta projekt.

"Monofunkcionalni prostor postane ogrodje, znotraj katerega se plastijo raznoliki ambienti. Novi programski sklopi, vstavljeni v niše, se med seboj v klubskem prostoru prepletajo brez jasnih programskih meja. Mehka zavesa, s katero lahko uporabniki regulirajo raven intime, je edina fizična ločnica v prostoru," pojasnjujejo v biroju Sadar+Vuga.

Raznoliki ambienti

Na jug, ob vir naravne svetlobe, so umestili knjižnico, ob njo manjši samopostrežni bar s točilnim pultom. "Oba programa sta od osrednjega prostora ločena s celostensko zasteklitvijo. Knjižnica se v osrednji prostor programsko nadaljuje s čitalnico, kjer so zaposlenim na voljo najnovejše tiskovine, kavarna pa z večnamenskim lounge območjem poseže v trovišinski osrednji prostor," še dodajajo. Na nasprotno stran avle pa so umeščeni trije sejni prostori, ki se jih lahko z zaveso loči od osrednjega prostora. Tako je poskrbljeno za zasebnost med sestanki in pri delu v skupini. Ob zahodno stranico avle je po navedbah biroja Sadar+Vuga za steno, tapecirano v temno modri barvi, umeščeno servisno območje s sanitarijami, skladiščem, prevajalsko kabino ter servisom kavarne.

"Nove ureditve zavestno poustvarjajo ambient dnevne sobe, ki zaposlenim omogoča udobno in sproščeno druženje. Uporabljeni so topli in mehki materiali, osvetlitev je ambientalna. Izbrano modro, zeleno in zlato barvo dopolnjuje nevtralno pohištvo v temnih mat in refleksnih odtenkih," še pravijo ob prenovi avle in dodajajo, da je osrednji, trovišinski prostor kontrasten ambientalno urejenim nišam. "Njegova klasična arhitektura je poudarjena s kamnitimi oblogami in monokromatsko paleto barv. Prostor, ki se z zavesami lahko oddvoji v ločeno funkcionalno enoto, je namenjen formalnim prireditvam, sprejemom, tiskovnim konferencam, izobraževanjem in seminarjem," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE