Sejem Dom - Izbor arhitekta: Zgradimo kakovostno 
individualno hišo

21. 3. 2013 | Besedilo: Aleksandra Zorko | Fotografije: Ljubo Vukelič, Igor Zaplatil

sejem Dom, zidaki, fasadni elementi, arhitekti, gradnja, hiša, stene, okna

Na sejem Dom smo se podali z arhitektom Goranom Dominkom, ki skupaj z arhitektko Majo Kardoš zadnjih deset let vodi biro Kubico domino arhitekti. Njihovi projekti obsegajo tako gradnjo hiš, javnih objektov kot zasnovo zasebnih in javnih interierjev. »Dobra stran krize je ta, da so naročniki postali zahtevnejši in dovzetni za kakovostne arhitekturne rešitve. Objekti, ki jih gradimo v zadnjih letih, so kakovostnejši, saj nam stranke dovolijo zagovarjati arhitekturo, ki jo projektiramo,« pravi arhitekt. V ponudbi letošnjih razstavljavcev je izbral deset izdelkov, pri katerih je bilo vodilo čim več naravnih materialov, kakovostna izvedba in zlasti slovensko znanje.

»Moj izbor temelji na nekoliko konservativnem pristopu,« najprej pojasni arhitekt Goran Dominko, kar pomeni, da je bil pozoren na materiale, s katerimi imajo v njihovem biroju zelo dobre izkušnje, saj so se pokazali kot neoporečni, njihovo vzdrževanje je predvidljivo in ne zahteva dodatnih investicij in stroškov. »Moj izbor temelji tudi na inovativnosti materialov, ki jih proizvajajo zadnja leta in pri katerih ni kakovostna le uporaba, ampak zadostijo še estetskim merilom. To pomeni, da ne odgovarjajo na potrebe zgolj trendovsko, ampak so dolgotrajno uporabni, estetski in vredni nakupa,« še doda sogovornik, ki zase pravi, da je privrženec lesene grad­nje, vendar le, če ima naročnik denar zanjo. Pri izboru izdelkov s sejma Dom je imel v mislih, kako zgraditi zelo kakovostno individualno hišo: »Predstavljam si naročnika, ki je ozaveščen v smislu energetskih zakonov in energetskih pričakovanj ter si želi uporabiti čim več naravnih materialov, tudi zato, ker se s tem obnaša do narave recipročno, ne išče rešitev iz materialov, ki jih ni mogoče reciklirati.«

Prefabricirane stene, Lumar

S podjetjem Lumar iz Maribora ima Dominko kar precej izkušenj, saj so z njihovimi materiali zgradili nekaj hiš. Kot dober izdelek omeni Lumarjeve sisteme prefabriciranih sten in stropov, ki se uporabljajo pri nizkoenergijski in pasivni gradnji. Kakor pravi, so te stene sestavljene iz lesa in organskih izolativnih materialov in kot takšne odgovarjajo na zahteve trga in sodobne gradnje. »To so sistemski prefabricirani elementi sten in stropov, s katerimi lahko objekt prilagodimo in sestavimo tako, da dosežemo želeni energijski učinek,« pojasnjuje arhitekt.

Trislojna okna, Jelovica, M Sora, Inles

»Navdušen sem nad razvojem stavbnega pohištva pri slovenskih proizvajalcih, zlasti Jelovici iz Škofje Loke, M Sori iz Žirov in Inlesu iz Ribnice. Ta podjetja ponujajo izdelke, ki se aktivno odzivajo na potrebe trga, in materiale, ki so vse bolj dodelani, ustrezajo standardom reciklaže in so dolgotrajno kakovostni,« poudarja Dominko. Priporoča trislojna okna omenjenih treh izdelovalcev, njegov nasvet graditeljem pa je, naj se pri snovanju projekta odločijo za trislojna okna kakovostne izvedbe, ker imajo že zelo visok količnik toplotne prehodnosti in so izredno varčna. »Ko govorimo o nizkoenergijski ali pasivni hiši, je to osnovni standard, kar pomeni, da je kakovostno trislojno okno eden od elementov, ki jih moramo imeti v tem mozaiku, da se bo hiša res tako obnašala in se bo naložba povrnila,« pojasni.

Fasadni elementi, Esal Anhovo

Fasadni elementi oziroma prefabricirane plošče, ki jih izdeluje Esal Anhovo, so prijaz­ni do okolja, z njimi, pravi arhitekt, lahko poživimo arhitekturo, ki ima klasično fasado. Te plošče lahko uporabimo v kombinaciji s klasičnim zglajenim ometom, tako hiši vdahnemo nekaj dinamike in jo naredimo bolj privlačno za opazovalca.

Lesnocementni opažni zidaki, Isospan

»Čeprav sem bolj nagnjen k leseni gradnji, ki jo vidim kot gradnjo prihodnosti, nikakor ne smemo zanemariti klasičnih materialov, ki bodo vedno uporabni tudi zaradi cene. Ena od možnosti so lesnocementni opažni zidaki,« pravi Dominko. Tudi to so elementi, ki se aktivno prilagajajo potrebam sodobne gradnje s prefabriciranjem oblog izolacij in v stikih, zato da preprečujejo toplotne mostove. Zidake avstrijskega podjetja Isospan je treba zaliti z betonsko maso, vključujejo že fasadno toplotno izolacijo in s svojo končno oblogo omogočajo nanos zaključnega sloja fasade. »So izredno praktični, ker so tako oblikovani, da so že vnaprej predvideni za izdelavo določenih konstrukcijskih sklopov,« pojasnjuje sogovornik.

Toplotne izolacije Puren in strešna kritina Decra, Gradion

Danes se na področju toplotnih izolacij pojavlja veliko novih izdelkov. Med njimi najdemo izdelek Puren nemškega proizvajalca, ki ga pri nas zastopa podjetje Gradion iz Ljubljane. Po besedah arhitekta je izredno lahek, gost in se da dobro oblikovati zlasti pri izolaciji streh in konstrukcijskih talnih oblog, hkrati pa zadosti vsem predpisom glede protipožarne zaščite. »Mislim, da se bo omenjeni izdelek v bližnji prihodnosti veliko uporabljal, zlasti zaradi prilagodljivosti in izredno ugodnega količnika toplotne prehod­nosti,« pravi sogovornik. Pri podjetju Gradion je naš sogovornik izbral tudi strešno kritino Decra, ki s certifikatom jamči, da je močni udarci toče ne poškodujejo.

Eko ilovnati ometi, Igoton

»Če želimo sami sebe obdariti, potem lahko izberemo eko ilovnat omet podjetja Igoton iz Rogašovcev, ki se uporablja za notranji končni omet,« pojasnjuje svoj izbor Dominko. Po njegovih besedah gre za kakovostno izvedbo notranjih ilovnatih ometov, ki so lahko v naravni barvi ali katerem koli drugem odtenku. To so ometi, dodaja, ki dihajo in imajo izredno blagodejen učinek na bivanje v prostoru.

Lesene obloge Cube, Alpod

Obloge Cube iz masivnega lesa, ki jih izdeluje Admonter, zastopa pa podjetje Alpod iz Cerknice, se po besedah arhitekta uporabljajo zelo podobno kot že malce izrabljena raba kamna v interierjih, ponujajo pa jih v različnih vrstah lesa. »Zanimive se mi zdijo različne profilirane obloge sten z masivnim lesom in nove plošče iz naravnega lesa, ki so primerne za mizne površine, različne obloge sten, elemente pohištva, zlasti me navdušuje uporaba staranega lesa, ki je primeren tudi za opremo nekaterih historičnih objektov, vsekakor pa za izredno spretno oblikovanje v modernem in tradicionalnem interierju,« pojasnjuje sogovornik.

Hidroizolacijski oplesk hidro stop elastik, Kema Puconci

Kakor pravi sogovornik, podjetje Kema Puconci ponuja široko paleto različnih rešitev za prenovo starih objektov in zdravljenje vlažnih objektov, od hidroizolacijskih premazov do sanirnih sušilnih ometov, s katerimi se stene zavarujejo pred vlago, do končnih rešitev s prefabriciranimi ometi. V tem naboru posebej omeni hidroizolacijski oplesk hidro stop elastik, ki je izredno hvaležen izdelek, saj lahko s premazom ustvarimo rešitev, ki je ne bi mogli s hidroizolacijskim materialom.

Vlaknene plošče Agepan, Ekoprodukt

Arhitekt se je pomudil tudi pri podjetju Ekoprodukt iz Ljubljane, ki po njegovem ponuja kakovostne sistemske rešitve, od izbire materiala do konstrukcijskih zasnov samega objekta z lesenimi materiali, prijaznimi do okolja, in inovativne pristope. »Navdušuje me zlasti, da podjetje razmišlja o prodaji materiala za objekt v okviru možnosti, da si ga sami zgradimo. Tako lahko unovčimo svoje znanje. Tisti, ki nimajo praktičnega znanja, naj se tega ne lotevajo, tisti, ki ga imajo, pa lahko s takšnim sistemskim izdelkom sami postavijo hišo,« pravi Dominko. Izbral je vlaknene plošče Agepan, ki so, kakor pravi, organske, paroprepustne, izredno preprosto se jih da oblikovati v leseno konstrukcijo, primerne so za inštalacije, zaradi kanalov, ki se lahko vrežejo vanje. Po arhitektovih besedah predstavljajo zelo dober element v okviru sistemske rešitve »kupim hišo in si jo sam postavim«.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE