Odprta vrata: Dom v prenovljenem pritličju

24. 5. 2017 | Besedilo: Aleksandra Zorko | Fotografije: Miran Kambič

odprta vrata, prenovljena hiša, sodobna hiša, Arhimetrics, Dare Vasiljević

Kaj narediti s tipično arhitekturo devetdesetih let, ki nima nobenih lokalnih arhitekturnih kvalitet? To je bilo eno bistvenih vprašanj, pred katerimi so se znašli arhitekti Dare Vasiljević, Tanja Špan Vasiljević in Janez Vrhunc iz biroja Arhimetrics. Njihova naloga je bila preureditev pritličja večstanovanjske hiše, v katerem sta bila prej banka in računovodski servis. S temeljitimi in premišljenimi posegi so ustvarili zgodbo interierja, v kateri se kontrastni elementi prepletejo v prijeten in topel podeželski dom.

Naloga arhitektov je bila, s čim manjšimi gradbenimi posegi ustvariti funkcionalno in prijetno domovanje za tričlansko družino, ob tem pa je moral preostali del hiše ostati nespremenjen. »Za izhodiščni element smo izbrali značilen les v temni črnorjavi barvi, ki daje pečat celotni hiši in na splošno arhitekturi tistega časa,« pojasnjuje arhitekt Dare Vasiljević iz biroja Arhimetrics in dodaja, da so ohranili obstoječo barvo, posodobili pa so jo z izbiro materiala, to je deloma perforirane pločevine, ki kot nov plašč ovije celotno pritličje in združi novo fasado s starim vhodom, poveže odprtine s polnimi deli fasade. »Rezultat je sodoben fasadni pas, ki ga od daleč sploh ne zaznamo kot novega in ne deluje vsiljeno,« pravi sogovornik.

Notranjost pritličja je doživela popolno prenovo. »Skeletna konstrukcija hiše nam je omogočala, da smo porušili vse notranje predelne stene, obdržali obstoječe okenske odprtine in kopalniške inštalacije ter ob tem upoštevali konstrukcijsko zasnovo objekta,« pravi Tanja Špan Vasiljević. Glavna ovira pri ustvarjanju novega tlorisa je bila zadnja, daljša stena hiše, ki je v celoti brez oken, ob sprednji, ki ima velike steklene površine, pa so parkirni prostori in prometna cesta. Hrup s ceste so omilili z dobro izolacijo oken in vrat, pred hišo pa umestili zelenico in visoko ograjo, ki zastira poglede v stanovanje. Velike steklene površine se lahko zastrejo tudi s premičnimi perforiranimi fasadnimi paneli, ki tako preprečujejo poglede v notranjost, hkrati pa dajejo občutek varnosti. Zasteklitev je izvedena s skritimi okvirji, kar po besedah arhitektke poveča prostor in hkrati zabriše stroge prehode med zunaj in znotraj.

V temnejši del stanovanjskega volumna so umestili, kot pravita sogovornika, vse servisne prostore, hkrati pa so rešili preveliko globino dnevnega bivalnega prostora, kamor dnevna svetloba ni več segala. Izkoristili so jo za umestitev povezovalnega hodnika med spalnico in kopalnico, ki je hkrati garderoba, in delovni kotiček.

Največji prostor v stanovanju so namenili dnevnemu bivanju. »Ta prostor je postav­ljen tako, da komunicira z novo trato in se v toplejših mesecih lahko tudi odpre nanjo,« pojasnjujeta arhitekta. Njegova globina je dopuščala, da so vanj umestili lesen kubus, ki skriva omaro in delovno mizo. Tako je na eni strani nastal močan element v lesu in na drugi prostor za omare, delovno površino in praktičen, hiter prehod iz spalnice v kopalnico, poleg tega je z njim zakrit vhod v utiliti.

Naročnik si je želel »neuničljiv« tlak – beton in prav z izbiro tega se je začela zasnova interierja. Betonu so dodali križce iz belega gresa, česar niso poskusili še nikoli prej, in dobili zanimiv rezultat: navidezno naključno posute elemente, ki učinkujejo kot igriv dodatek, s katerim so omilili robusten videz materiala. Za protiutež betonu so izbrali masiven les, iz katerega so tla v spalnici in otroški sobi ter kubus v osrednjem prostoru. To pa sta bili tudi izhodišči, okrog katerih so nanizali celotno zgodbo interierja, v kateri se kontrastni elementi prepletejo v prijeten, domač in topel podeželski dom.

V dnevnem prostoru je, kot rečeno, glavni poudarek lesen kubus, oblečen v stoletje star hrastov furnir, ki po besedah arhitektov s svojo toplino poudarja kontrast z betonskimi tlemi. Na splošno je pohištvo v precej nevtralnih odtenkih, občutek eklektičnosti so ustvarjali z neobičajno kombinacijo materialov in dodatkov v močnejših barvah. Poleg tkanin prostore krasijo tudi tapete.

»Tapeta na koncu hodnika s svojim potiskom trompe l'oeil, iluzijo belih knjižnih polic, ustvarja atraktiven zaključek stene, ki bi sicer delovala prazno in neizkoriščeno. V otroški sobi smo kombinirali tapete in oplesk, ki deluje kot tabla – vse z namenom, da poudarimo igriv in dinamičen značaj prostora,« pojasnjuje Tanja Špan Vasiljević. Tudi pri izbiri tapet je vidna igra kontrastov: rdeče-bele črte v kombinaciji s potiskom zem­ljevida sveta.

Takšne nepričakovane kombinacije so iskali tudi v spalnici, ki je sicer kot prostor umika in oddiha urejena v umirjenih odtenkih, brez barvnih poudarkov. Izbrali so le nekoliko drznejši potisk zaves, ki delujejo kot slika na steni. Motiv rimskega foruma so po besedah arhitektov kombinirali z vzorcem črnih, belih in sivih črt, kot poudarek sicer prevladujočim svetlejšim odtenkom.

Značaj prostorov poudarjajo tudi dekorativne luči, za splošno osvetlitev pa skrbijo vgradna svetila. »V vseh naših projektih ima ustrezna osvetlitev zelo veliko vlogo, saj močno vpliva na kakovost bivanja v prostoru,« še pravita sogovornika.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE