V tokratni številki Delaindom

27. 12. 2016 | Besedilo: Uredništvo Deloindom

vsebina

V tokratni številki priloge Deloindom, 28. decembra 2016, preberite:

Skozi odprta vrata smo pokukali v hišo z novo zgodbo. Družinska hiša, zgrajena pred dobrimi šestimi leti, je zdaj dobila novo zgodbo interierja. Sestavljajo jo lepi obstoječi kosi pohištva skupaj z novimi posegi, ki so spremenili podobo posameznih prostorov in jih povezali v celoto. Projekta prenove so se lotile arhitektke iz biroja Gao arhitekti skupaj s podjetjem KD projekt, za dekorativne tkanine pa je poskrbela oblikovalka Vesna Javornik iz UVA design. Hišo smo si ogledali nekaj tednov pred prazniki, ko je nekaj elegantnih dekorativnih elementov že napovedovalo, da se bliža konec leta.

Praznični čas je pogosto povezan tudi s kulinaričnimi užitki, pa naj bo to slavnostna silvestrska večerja ali peka piškotov z najmlajšimi. Praviloma vso pozornost namenjamo izbiri sestavin in sami pripravi jedi, pa ste se kdaj vprašali, v kakšni posodi sploh kuhate in kako vpliva na kakovost hrane? Ob poplavi novih materialov, iz katerih so izdelane sodobne posode, se povprečen uporabnik kaj hitro znajde v dilemi, kaj izbrati. O tem, katere posode so najmanj zdravju škodljive in kako jih pravilno uporabljati, smo se pogovarjali s kuharskim mojstrom in strokovnjakinjo za materiale v stiku z živili in vodo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

V zadnjem delu priloge pa tokrat o obrezovanju mestnih dreves. V tednih pred zimo nas v mestih marsikje obide srh ob pogledu na krošnje dreves. Ne, ker so odvrgla liste, temveč ker so lepega dne spremenila svojo podobo – od krošenj so ostali nemi štrclji. Zmotno je prepričanje, da je drevesa treba obžagovati, pri odraslih moramo odstraniti le zalomljene in odmrle veje, pravi Matjaž Mastnak, svetovalec v Arboretumu Volčji Potok. Po izobrazbi diplomirani inženir gozdarstva, poznavalec vrtnic in pisec strokovnih in esejističnih knjig o flori, je jasen: tako ponakažena drevesa izpričujejo, da se je nad njimi izživljal brutalnež. To sporočilo se mu zdi zelo značilno za naš čas, ko prevladuje popolno pomanjkanje občutka za ravnanje z živimi bitji. Več o tem v članku z naslovom Nedopustno je drevesu odvzeti
 več kot desetino krošnje, objavljamo pa tudi celoletni setveni koledar Marije Thun.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE