V tokratni številki Delaindom

22. 9. 2015 | Besedilo: Uredništvo Deloindom

vsebina

V tokratni številki priloge Deloindom, 23. septembra 2015, preberite:

Benu Ridleyju in Susanne Ghonouie, ki sta svoje novo domovanje kupila na dražbi, je za obnovo in opremljanje stanovanja ostalo bolj malo denarja. Odločila sta se, da bosta vsa dela prilagodila omejenemu znesku, ki sta ga še imela na voljo. Kljub vsemu jima je uspelo neugledno stanovanje v Barnsburyju v severozahodnem delu Londona spremeniti v čudovit dvosobni apartma. Njuno zgodbo o prenovi predstavljamo v rubriki Odprta vrata.

V času, ko nenehno poslušamo in beremo o slovenskem lesu, zlasti o tem, kaj vse bi morali početi z njim, pa ne znamo, smo se podali v delavnico Studia Drevo, k oblikovalcu in izdelovalcu lepih predmetov iz masivnega lesa Dejanu Pfeiferju. Tam nastajajo zgodbe o lesu z veliko ljubezni in rokodelskega znanja, predmeti z dušo in posebno energijo, ki jo v prostor vnese samo lepo, vse do perfekcionizma obdelan les. V delavnici je Dejan sam, drugače delata skupaj z življenjsko sopotnico in arhitektko Nadjo Pfeifer. Več o njunem delu in razstavi si lahko preberete v rubriki Na obisku.

Pod drobnogled smo vzeli tudi nepremičninski trg. Vse kaže, da se slovenski trg nepremičnin po burnih letih, zaznamovanih s svetovno gospodarsko krizo, vendarle normalizira. Sodeč po trendih, ne gre zgolj za trenutni zagon, temveč si je opomogel in dosegel bolj realne cene. Kljub povečanemu trgovanju s starimi stanovanji in hišami pa bo o dokončni stabilizaciji mogoče govoriti šele, ko se bo spet začelo investirati v novogradnje. Teh skoraj ni, predvsem zaradi trenutne politike bank glede dolgoročnih posojil.

V vrtnem delu priloge pa obsežno o tem, da pri nas ni obsevalnic živil. Približno štirideset odstotkov sadja, pridelanega v Sloveniji, lahko na domačih tleh uskladiščimo v najsodobnejših hladilnicah, ki ohranjajo kakovost in zrelost, kakršni sta bili ob obiranju, tudi leto ali več. Med njimi zagotovo ni nobene obsevalnice živil, pove dr. Janez Hribar, profesor na oddelku za živilstvo Biotehniške fakultete v Ljubljani. Njihovo delovanje temelji zgolj na fizikalnih postopkih – uravnavanju temperature in sestave zraka v skladišču –, ki upočasnjuje dihanje.

P. S. Naslednjo sredo priloga Deloindom zaradi spremenjene sheme izhajanja ne bo izšla. Nove vsebine za vas pripravljamo 7. oktobra 2015.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE