Višje spodbude Eko sklada za energetske prenove starejših blokov

Eko sklad bo v kratkem objavil javni poziv za nepovratne finančne spodbude za nove skupne naložbe večje energijske učinkovitosti starejših večstanovanjskih stavb, tj. stavb s tremi ali več stanovanji. Za energetsko sanacijo bo na voljo 10 milijonov evrov, prvič pa bodo na voljo tudi višje spodbude za obsežne in bolj kakovostne prenove teh stavb.

Sočasno z objavo novega javnega poziva bo zaključen lanskoletni javni poziv za spodbujanje ukrepov energijske obnove večstanovanjskih stavb. Tako letos vmesnega obdobja, ko vlagateljem ne bi bile na voljo tovrstne spodbude, ne bo, so sporočili iz Eko sklada.

Novi javni poziv namenja 10 milijonov evrov nepovratnih sredstev za nove naložbe v večjo energijsko učinkovitost starejših večstanovanjskih stavb, in sicer za toplotno izolacijo fasade, toplotno izolacijo strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru, optimizacijo sistema ogrevanja in za obsežno energetsko obnovo.

Do subvencije bodo poleg etažnih lastnikov, ki so fizične osebe, letos prvič upravičeni tudi lastniki stanovanj, ki so pravne osebe, prvič pa bodo na voljo tudi višje spodbude za obsežne in bolj kakovostne prenove večstanovanjskih stavb.

Socialno šibki etažni lastniki bodo še vedno lahko pridobili spodbudo v celotni višini njihovega deleža pri sofinanciranju naložbe. Vlogo, ki je dostopna na spletni strani Eko sklada, mora upravnik, predsednik skupnosti lastnikov ali drugi pooblaščenec/skupni predstavnik upravičenih oseb obvezno oddati še pred začetkom izvajanja del.

Da bi k odločitvi za energetsko obnovo večstanovanjske stavbe spodbudili vse lastnike stanovanj v večstanovanjskih stavbah, javni poziv omogoča, da nepovratno finančno spodbudo prejmejo vsi lastniki stanovanj (fizične osebe, stanovanjski skladi, gospodarske družbe idr.), in ne samo fizične osebe kot doslej.

Spodbude bodo bolj usmerjene in višje za obsežno energijsko prenovo stavb. Tako bodo spodbude za izvedbo le enega posameznega ukrepa (toplotne izolacije fasade, toplotne izolacije strehe oz. stropa proti neogrevanemu prostoru ali optimizacije sistema ogrevanja) nižje v primerjavi s preteklimi leti, in bodo znašale do 20 odstotkov priznanih stroškov naložbe (znesek za vsak posamezen ukrep bo omejen tudi nominalno).

Višje nepovratne finančne spodbude, in sicer v višini do 30 odstotkov priznanih stroškov naložbe, pa bodo lahko dodeljene za izvedbo dveh ukrepov hkrati, če se bo en ukrep nanašal na optimizacijo ogrevalnega sistema, drugi pa na toplotno izolacijo na ovoju stavbe.

Še višja spodbuda, do 40 odstotkov priznanih stroškov naložbe, pa bo namenjena ukrepu obsežne energetske obnove večstanovanjskih stavb, ki bo vključevala hkratno izvedbo toplotne izolacije fasade, toplotne izolacije strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru in optimizacijo sistema ogrevanja, ter bo načrtovana na podlagi projekta za izvedbo del.

V času izvajanja naložbe v ukrep obsežne energetske obnove bo moral biti zagotovljen tudi projektantski in strokovni nadzor, kot ga določajo predpisi o graditvi objektov, kar bo prispevalo k bolj kakovostnim prenovam.

Javni poziv omogoča dodelitev dodatne spodbude v primeru, če bo naložba toplotne izolacije fasade ali toplotne izolacije strehe oz. stropa proti neogrevanemu prostoru izvedena na podlagi projekta za izvedbo del, in bo vključevala strokovni nadzor izvajanja naložbe. Za izdelavo projekta za ukrep toplotne izolacije fasade bo tako dodatna spodbuda znašala do 50 odstotkov priznanih stroškov projekta in nadzora, vendar ne več kot 4000 evrov, za toplotno izolacijo strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru pa do 50 odstotkov priznanih stroškov projekta in nadzora, vendar ne več kot 3000 evrov.

Eko sklad tudi na novem javnem pozivu socialno šibkim etažnim lastnikom, ki so bili v času oddaje vloge na javni poziv upravičeni do denarne socialne pomoči, ki ni bila izredna denarna socialna pomoč, omogoča pridobitev subvencije v višini 100 odstotkov njihovega deleža sofinanciranja naložbe.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE