Stopnišče na obstoječi površini

23. 7. 2011 | Besedilo: Nina Kozin, študentka Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani

zunanje stopnišče, mansarda, stanovanje, arhitekturni dialog

Osemindvajsetletnik bi si s partnerko rad zgradil hišo na podedovani parceli. Idejni zasnovi projekta, ki je podlaga za pridobitev gradbenega dovoljenja, bi brez spremembe površine in oboda zgradbe rada dodala stopnišče ob vhodu za dostop do mansarde.

V obstoječi idejni zasnovi so upoštevane značilnosti lokacije in želje naročnikov, kar je osnova za dobro razporeditev prostorskih sklopov. Par si želi shemi dodati še stopnišče, ki bi spodnjo bivalno enoto ločilo od zgornje, saj bi rada potomcem omogočila možnost predelave ostrešja v ločeno stanovanje, če bi se kdaj pojavila potreba.

Funkcijski sklop ob vhodu tvori smiselno celoto, prostorsko pa je potrebna optimizacija, da bi z nespremenjeno skupno površino objekta pridobili dovolj prostora za stopnišče.

S prostori, katerih stene niso postavljene pravokotno, je obstoječa površina slabše izkoriščena, zato v predlogu ni več tako oblikovanih prostorov. Povezovalnemu hodniku, ki je imel doslej nepravilno obliko, tako odvzamemo dovolj površine, da s prerazporeditvijo prostorov ob vhod namestimo želeno stopnišče. V vetrolovu ostane še dovolj prostora za veliko omaro, poleg tega za shranjevalne površine služi tudi prostor pod stopnicami.

Prerazporeditev sten doda vrednost ne samo stopnišču, marveč tudi bivalnemu prostoru in otroški sobi.

Bivalni prostor s kuhinjo in jedilnico je jedro hiše. Shramba, ki se je v prvotni zasnovi zajedala v enovit dnevni prostor, se pomakne proti vhodu, s čimer se sprosti prostor v jedilnici. Vhod v osrednji družinski prostor je proti kuhinji in stekleni steni z razgledom na okolico zapirala stena, ob katero so bili nanizani kuhinjski elementi.

Odstranitev shrambe iz enovitega volumna kuhinje omogoči, da se kuhinjski del, jedilnica in dnevni prostor povežejo v en sam, celovit bivalni prostor. Kuhinja se razprostre po celotni širini stene, kuhinjski otok se namesto proti zunanjosti usmeri proti preostalemu bivalnemu prostoru.

V otroško sobo sta se po prvotni shemi zajedala povezovalni hodnik in vrata za vstop v sobo. Nova rešitev predvideva enovit prostor brez zajed, ki deluje bolj prostorno in ima več stenskih površin za funkcionalno razporeditev pohištva.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE