Stopnišče za osamosvojitev

19. 3. 2011 | Besedilo: Petra Sajovic, študentka Fakultete za arhitekturo

arhitekturni dialog, stopnišče, stanovanje, prenova, mlada družina, fakulteta za arhitekturo

Mlada družina si želi urediti stanovanje v prvem nadstropju dvostanovanjske hiše s še neizkoriščenim prizidkom. Težava je v tem, da imata obe stanovanjski enoti dve sobi v medetaži, torej je dostop do njiju mogoč le s podesta stopnic, ki jih uporabljajo vsi stanovalci. Zato si želijo novo ločeno stopnišče, ki bi jim omogočilo neposreden dostop do stanovanja.

Površino v prvem nadstropju je treba preurediti v novo stopnišče, veliko kuhinjo s pogledom na jedilnico in dnevno sobo s kaminom, spalnico, prostor za garderobo in kopalnico. Vodovodne inštalacije in dimnik nameravajo v celoti prenoviti, zato nas pri načrtovanju ne omejujejo.

Dnevni prostor sem organizirala v prizidku, saj je velik, zaokrožen in primerno osvetljen. Kuhinjo sem umestila desno ob teraso, kar je priročno, kadar jemo zunaj. Ima veliko okensko površino, ki dobro osvetljuje delovni pult. Opremo sem razporedila tako, da sem kar najbolje izkoristila stojno višino pod poševninami, saj je prostor mansarden. Kotiček za vrati na teraso, kjer imamo normalno višino prostora, sem zato razširila za 20 cm in vanj vgradila visok blok kuhinjskih elementov, v katerem sta tudi hladilnik in pečica. Pult s kuhalno ploščo in koritom sem organizirala v obliki kuhinjskega otoka, ki komunicira z jedilnico in dnevno sobo. Ker je širok 120 cm, ga lahko uporabljamo iz vseh štirih strani. Za otokom imamo jedilno mizo za šest oseb.

Na drugi strani prostora je dnevna soba z veliko sedežno garnituro, ki ima podaljšek za ležanje s pogledom na kamin. Ob kolenčnem zidcu po vsej dolžini teče omarica, primerna za odlaganje predmetov in sedenje, ki je tako nizka, da optično ne zoža prostora. Nad njo je nasproti sedežne garniture na zid pritrjen televizor.

Nove stopnice sem zasnovala na mestu obstoječe kopalnice in jih končala s podestom, ki omogoča lažje odklepanje in vstop v stanovanje ter neposreden dostop na teraso. Ob vhodu stoji na desni strani visoka vgradna omara za shranjevanje obutve in plaščev.

Spodnje rame obstoječih stopnic ne potrebujemo več, zato sem jo odstranila in razširila kabinet, s tem pa sem hkrati preprečila dostop iz spodnje etaže, da se stanovalci med seboj ne motijo.

Spalnico sem preuredila tako, da je za vrati velika vgradna omara za garderobo. Čez hodnik pa imamo še manjšo garderobno sobo in kopalnico. Pri položaju te sem pazila, da je čim bolj dostopna iz vseh delov stanovanja.

Za opremo svetujem svetle barve, v katerih mansardni prostor ne bo deloval utesnjeno, kombiniramo pa jih lahko z manjšimi kontrasti. Sama sem izbrala bež odtenke, ki se lepo podajo k temnejši vrsti lesa, kot je na primer les afriškega izvora.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE