Poskusite z novima stročnicama

14. 4. 2015 | Besedilo: Julijana Bavčar

leča, čičerika, semenarna ljubljana

Lečo in čičeriko gojijo pri nas predvsem vrtičkarji, ki so jim blizu priporočila o izjemni prehranski in zdravstveni vrednost stročnic, tudi takšnih, ki se pri nas ne gojijo v velikem obsegu. Obe sodita med najstarejše kulturne rastline Starega sveta. Za gojenje je manj zahtevna leča, saj prenese nižje temperature kot čičerika in jo sejemo prej. Zaradi velikega povpraševanja so svoj asortiman semen s tema stročnicama dopolnili tudi v Semenarni Ljubljana, kjer bosta naprodaj konec aprila.

Leča (Lens culinaris) je enoletna metuljnica. Strok je majhen, kratek in vsebuje od eno do tri majhna sivkasto-rumena semena. Dozori v približno 100 dneh po setvi, ko se stroki obarvajo. Rastlina ni zahtevna, daje dober pridelek tudi na slabših tleh. Potrebuje veliko toplote. Leča je zelo aromatična, sploh njena lupina. Leče ne namakamo, kuhamo pa jo z zelišči od 20 do 40 minut. Uporabljamo jo predvsem za juhe in enolončnice.

Seme sejemo na prosto maja, ko temperatura zemlje ne pade pod 10 stopinj Celzija. Pridelek pa pobiramo julija ali avgusta. Sejemo v vrste okrog 5 cm narazen, vrste pa naj bodo od 30 do 40 cm vsaksebi.

Čičerika (Cicer arietinum) je toplotno zelo zahtevna stročnica, ki dobro prenaša suha in vroča poletja. Stroki so majhni, okrogli, napihnjeni in bledo rumene barve, vsebujejo dve veliki zrni. Dozori v 90 do 120 dneh po setvi. Njeno izredno okusno zrnje uživamo podobno kot fižol. Pred kuhanjem jo v vodi namakamo od 12 do 48 ur. Odcejeno kuhamo najmanj dve uri v veliko vode, nesoljeno, z zelišči, čebulo in nekaj stroki česna.

Semena sejemo na prosto šele v sredini maja, ko so tla ogreta vsaj na 15 stopinj Celzija,  in sicer v vrsto 5 cm narazen, med vrstami pa naj bo od 30 do 40 cm razdalje. Pridelek lahko pričakujemo avgusta ali septembra.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE