Odštevamo: Zadnja 
večerja
 v letu

31. 12. 2014 | Besedilo: Julijana Bavčar

zadnja večerja, nutellin biskvit, curry

S prijatelji ste se dogovorili, da boste za silvestrsko mizo združili dobro voljo, kmalu bi si bilo treba zavezati predpasnik, vi pa še recepta nimate? Ker nikjer ne piše, da morajo biti jedi za zadnjo večerjo v letu zapletene, vam predlagamo recepta za glavno jed in sladico iz sestavin, od katerih imate večino že v hladilniku. Preprosto kot pasulj, zagotavlja Boštjan Napotnik, avtor kuharske knjige za prave moške, Orodjarne, iz katere smo si ju izposodili skupaj s kuharjevimi sočnimi komentarji.

Curry
S prefinjeno začinjenim piš­čančjim curryjem, pripravljenim v voku, bomo družbo poslali na hiter izlet na indijsko podcelino, nutellin biskvit pa nam bo v zadoščenje, ker nam bo mikrovalovna pečica naposled prišla prav še za kaj drugega kot za pogrevanje jedi.

Potrebujemo:

  • 2 večja piščančja fileja
  • veliko čebulo
  • 2 rdeča čilija
  • 2 stroka česna
  • 7 cm drobno naribane 
 ingverjeve korenike
  • 2 žlički curryja
  • 2 majhni pločevinki 
 kokosovega mleka
  • sol
  • poper
  • oljčno olje

 

  1. Čebulo, očiščena čilija in česen fino sesekljaj, dodaj ingver in vse skupaj nekaj minut praži v voku na oljčnem olju. Potresi s curryjevim prahcem in praži naprej.
  2. Dodaj na za grižljaj velike koščke narezan piščančji file in praži dalje. Še nekaj minut.
  3. Začini s soljo in poprom, nato prelij s kokosovim mlekom in nežno kuhaj 20 minut – pišče se bo skuhalo in omaka se bo lepo zgostila.
  4. Na koncu v curry vmešaj sesek­ljan koriander.
  5. Postrezi z rižem basmati, ki ga pripravi takole: trikrat oprano skodelico riža pol ure namakaj v skodelici in pol vode.
  6. Zavri dve skodelici vode, posoli jo in prilij malo olja, nato pa vanjo stresi riž. Ko zavre, zmanjšaj ogenj, da se počasi kuha, pokrij z dobro prilegajočim se pokrovom in pripali štoparico. Po 11 minutah ugasni ogenj in pusti riž pokrit še deset minut. Razmešaj ga z velikimi dvorogljatimi vilicami.
  7. Dišavna ženitev v curryju s sladkastimi kokosovim mlekom, ognjenim čilijem, ostro-svežim ingverjem in pikonaijevskim korian­drom je izjemno uspešna za vse sorte osnovnih sestavin. Piščanca lahko mirne duše zamen­jaš s škampi ali kozicami, super pa se obnese tudi oranžna buča.

 

Nutellin biskvit
Za dve pošteni sladici ali štiri manjše potrebuješ:

  • 40 g moke
  • 40 g sladkorja
  • jajce
  • 3 žlice olja
  • 3 žlice mleka
  • 2 žlici grenkega kakava
  • 2 žlici nutelle
  • pol žličke soli
  • pol žličke pecilnega praška

 

  1. Vse sestavine mešaj, dokler ni zmes gladka. Nalij jo v dva velika lončka z ravnimi stranicami in postavi v mikrovalovko.
  2. Kuhaj (ali pač peci) na polni moči, dokler biskvit v lončku ne naraste in sredica ni več tekoča (v biskvit potisni zobotrebec, in če pride ven čist, je to to). Načeloma bo pekarija trajala nekje med minuto in pol do treh minut in pol. Čas je odvisen predvsem od debeline sten lončkov in moči mikrovalov v tvoji pečici. V vsakem primeru pa bo to toliko, kot bi rekel keks.
  3. Sladico pojej kar iz lončka, če pa tega pred peko premažeš z oljem, poskusi biskvit stresti ven in ga narezati na kroge – na te pa potem lahko naložiš kepico sladoleda, žlico dobrega džema ali kakšno podobno cukrarijo.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE