Pečemo: Praznični piškoti po otroško

29. 12. 2015 | Besedilo: Katja Žnidar | Fotografije: Igor Modic

piškoti, otroci, darila, prazniki

Decembra si preprosto ne znam predstavljati brez omamno dišečih prazničnih piškotov. Že nekaj let jih lično zapakirane podarjam svojim najbližjim – prvič zato, ker se mi po pravici povedano ne ljubi prerivati po trgovinah in mrzlično iskati daril, in drugič zato, ker upam, da moji obdarovanci znajo ceniti trud in dober namen, pa čeprav za to porabim bistveno več časa, kot če bi s polic v trgovinah nabrala nekaj brezosebnih, vnaprej pripravljenih daril.

Letos sem se »projekta« lotila nekoliko drugače. Z dvema malima pomočnikoma – Zojo in Tilnom. Predvsem pa veliko bolj po otročje kot prejšnja leta. S kopico pisanih modelčkov in barvastih posod ter z dvema preprostima receptoma, ki sta jima bila dveletnica in prvošolček zlahka kos. Da je delo, kljub dvema dodatnima paroma rok, trajalo veliko dlje kot običajno in da je kuhinja po koncu peke spominjala na razdejanje, ki ga za seboj pusti jedrska bomba, je ob veselju in otroški razigranosti zares zanemarljivo. Neprecenljivo ju je bilo opazovati, kako si z obraza brišeta ostanke moke in se zagnano prerivata ob posodi, kateri bo prvi mešal sestavine za testo. Četudi bi bili piškoti povsem brez okusa in zažgani, bi bilo vredno! A so bili k sreči zelo okusni in so že pošli, zato pred prazniki vajo ponovimo ...

 

Pisani piškoti

Sestavine:

▶600 g moke, pecilni prašek

▶250 g sladkorja v prahu

▶ 300 g masla, 3 jajca

▶ sladkor z burbonsko vaniljo

▶ marmelada

▶ jedilne barve

Priprava:

  1. Iz sestavin smo umesili testo in ga razdelili po kupčkih. Tilen in Zoja sta vanje vgnetla različne jedilne barve. Pokrito testo smo za eno uro postavili v hladilnik.
  2. Na pomokani površini smo testo na tanko razvaljali.
  3. Z modelčki smo začeli oblikovati piškote.
  4. Za krašenje smo iz testa različnih barv oblikovali detajle. Pomagali smo si kar s stiskačem za česen, skozi katerega smo stisnili obarvano testo in nastali so lepi laski.
  5. Piškote smo zložili na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih pekli pri 180 stopinjah Celzija približno 10 minut. Ohlajene smo na koncu še lepo okrasili. Uporabili smo sladkorni obliv, mrvice, zdrobljene mandlje, lahko pa bi jih preprosto premazali z marmelado in po dva enaka zlepili skupaj.

 

Mehki medenjaki

Sestavine:

▶500 g moke

▶kavna žlička sode bikarbone

▶150 g masla ali margarine

▶150 g sladkorja v prahu

▶2 jajci

▶150 g raztopljenega in ohlajenega medu

▶ščepec cimeta

Priprava:

  1. V večjo posodo smo dali vse naštete sestavine.
  2. Vse skupaj smo dobro premešali – najprej ročno ...
  3. ... nato še z mešalnikom in zamesili testo. Pokrili smo ga s folijo, lahko pa ga zavijete tudi v vrečko, in ga dali za dobro uro počivati v hladilnik.
  4. Iz testa smo oblikovali kroglice poljubnih velikosti, z nekaj testa pa smo napolnili tudi silikonske modelčke za kolačke. Vse skupaj smo postavili na pekač, obložen s papirjem za peko, in pekli pri 180 stopinjah Celzija od 12 do 15 minut.
  5. Ohlajene medenjake smo okrasili s sladkornim oblivom in jih shranili v dobro zaprti posodi.

 

Sladkorni obliv za dekoracijo

Sestavine:

▶1 beljak

▶250 g sladkorja v prahu

▶žlička limonovega soka

▶žlička vaniljeve arome

Priprava:

Beljak stepamo toliko časa, da nastane nekaj večjih mehurjev. Dodamo presejan sladkor in stepamo pri veliki hitrosti še 10 minut. Če stepamo premalo časa, so beljaki lahko preveč puhasti in bo masa po sušenju krhka in mehka. Po želji jo poljubno obarvamo z jedilnimi barvami in preložimo v posodice za dekoriranje, namesto teh pa lahko uporabimo tudi vrečke za zamrzovanje, ki jim odrežemo vogal.

Arhiv revije Deloindom+.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE