Asimina ne potrebuje veliko rezi

23. 3. 2016 | Besedilo: Julijana Bavčar | Fotografije: Roman Mavec, J. B. in Shutterstock

asimina, rez sadnih vrst

Drevesce asimine ali indijanska banana, ki ni neobčutljiva na klimo, bolezni in škodljivce, se lepo obrašča s stranskimi poganjki, ki le izjemoma potrebujejo redčenje ali spodrezovanje. Pri vzgojni rezi le prvo leto prikrajšamo glavni pokončni poganjek. Kako režemo, nam je pokazal Roman Mavec iz poskusnega sadovnjaka Kmetijskega inštituta Slovenije.

Asimini, ki izvira iz Severne Amerike, pravijo tudi indijanska banana. Ker je odporna na mraz, bolezni in škodljivce, lahko sadeže harmoničnega okusa pridelamo tudi pri nas. Dozorijo sredi septembra in pozorevajo tri tedne. Prav toliko časa zdržijo v hladilniku. Če bomo imeli eno samo drevesce, kupimo samooplodno sorto!

Cvetovi asimine se odpirajo od srede aprila do začetka maja in so nekoliko podobni močvirskemu tulipanu. Ne oprašujejo jih čebele, temveč zaradi specifičnega vonja muhe in mravlje.

Drevo asimine zraste do tri metre in pol v širino in do tri v višino. Prvo leto po sajenju odrežemo vrh sadike od 40 do 50 cm nad tlemi. Iz vrhnjih treh, štirih očes bo pognala nov vrh in lepo razporejene stranske poganjke. V naslednjih letih vrha ne bomo več prikrajševali, še naprej se bo lepo obraščal s stranskimi poganjki. Prvih pet let bo zelo malo rezi, pozneje bomo le odstranili kakšno pregosto ali premočno vejo ali pa bomo vejo, če bi radi zožali krošnjo, odvedli na primernejši krajši poganjek (tj. odrezali jo bomo tik za njim, gledano od debla navzven). Drevesce moramo prva tri leta nujno senčiti z mrežo, podobno protitočni, saj je občutljivo na sončni ožig. Pozneje na sončno svetlobo ni več občutljivo.

 

 

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE