Izjeme pri branju oznak na setvenem koledarju

23. 12. 2014 | Besedilo: Julijana Bavčar

setveni koledar

Ena od najpomembnejših oznak na setvenih koledarjih je razvrstitev dni, primernih za korenino, cvet, list ali plod. Na večini koledarjev so označeni s sličico ustreznega dela rastline ali besedo. Na določen dan je najprimerneje sejati, okopavati, presajati, škropiti z naravnimi pripravki ali obirati rastline, ki jih gojimo predvsem zaradi označenega dela.

To, da se priporočeni dnevi v nekaterih koledarjih razlikujejo, je povezano s tem, ali so zasnovani na astronomskih ali astroloških temeljih, o čemer podrobno pišemo v prispevku v naši tiskani izdaji. Vrtičkarji večinoma nimajo težav, kako razumeti oznako za določen del rastline. Pravila so preprosta, obstajajo pa tudi izjeme, ki jih v nadaljevanju pojasnjujemo tako, kot jih razlaga Setveni koledar Marije Thun, utemeljen na astronomskih zvezdnih kartah.
 

Korenina
Na dan, označen s korenino, načrtujemo sejanje, okopavanje, presajanje škropljenje in obiranje rastlin, katerih korenine oz. gomolje pridelujemo za hrano in ki jih rastline posebno krepko oblikujejo. To so korenovke, pesa, repa, krompir, česen in čebula.
 

Cvet
Na dan, označen s cvetom, načrtujemo sejanje, okopavanje, presajanje škropljenje in obiranje rastlin, katerih cvetove pridelujemo za prehrano, kot zdravilna zelišča ali v okrasne namene in ki jih rastline posebno lepo oblikujejo. Na zelenjavnem vrtu je teh najmanj, mednje sodi denimo brokoli (če rožo poberemo na dan za cvet, bo rastlina iz stranskih poganjkov razvila nove cvetove, ki jih pri njej uživamo). Dan je pomemben tudi za delo z oljnicami (sončnice, ogrščice).
 

List
Na dan, označen z listom, načrtujemo sejanje, okopavanje, presajanje škropljenje in obiranje rastlin, katerih listi in stebla nam služijo kot hrana in ki jih rastline posebno krepko oblikujejo (solate, kapusnice, tudi cvetača in kolerabica, listni peteršilj, sladki komarček, krmne rastline).
 

Plod
Na dan, označen s plodom, načrtujemo sejanje, okopavanje, presajanje, škropljenje in obiranje rastlin, katerih plodove oz. semena pridelujemo za hrano in ki jih rastline posebno lepo oblikujejo. Mednje sodijo paradižnik, paprika, kumare, bučnice, stročnice, žita, koruza, sadno drevje in jagodičevje.
 

Izjeme
Vrtnine, ki jih v sezoni pobiramo za sprotno uživanje, pobiramo ne glede na oznako dneva. Ta je pomembna, če jih shranjujemo za dalj časa, za sprotno uživanje pa naj od nabiranja do priprave preteče čim manj časa, da ne izgubljajo vitaminov in drugih hranljivih snovi.
Izjema glede na priporočeni dan je pobiranje kapusnic, ki jih nameravamo skladiščiti dalj časa ali jih kisati. Ne poberemo jih namreč na dan za list, temveč na dan za cvet. Impulz za list je zelo povezan z vodo, zato so na ta dan obrane kapusnice bolj nagnjene h gnitju. Poleg tega je priporočljivo, da s cvetom označen dan izberemo v obdobju, ki je na koledarju označen ko obdobje za obiranje pridelka.
 

Pridelovanje semena
Nadaljnja izjema pri priporočenih dnevih je delo z rastlinami, ki jih želimo semeniti. Dokler na gredi ne bomo odbrali najlepših, katerih seme bi radi shranili, jih sejemo in obdelujemo na običajni dan, npr. paradižnik na dan za plod, solatnice na dan za list, da dobijo pravi impulz, v kateri del morajo usmeriti večino energije. Šele od takrat, ko se rastlina idealno razvije, zaradi česar jo odberemo, jo negujemo, okopavamo itd. na dan za plod (seme), vse dokler ne pride dan za pobiranje semena. Ko je to dozorelo, ga poberemo na dan, značilen za to kulturo (solato npr. spet na dan za list), da rastlino 'spomnimo', kaj je njena naloga. Poleg tega je priporočljivo, da priporočeni dan izberemo v obdobju, ki je na koledarju označen ko obdobje za obiranje pridelka.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE