S knjižne police: Knjige o svojevrstnem sožitju

18. 4. 2015 | Besedilo: Julijana Bavčar

vrtni priročniki

V uredništvo smo prejeli nekaj knjig z vrtno in širšo prirodoslovno-kulturno tematiko. Tokrat vam predstavljamo dve deli slovenskih avtorjev, Barvito predstavo sodelavca naše priloge in drugih Delovih izdaj Matjaža Mastnaka in Ekološko vrtnarjenje za vsakogar Jerneje Jošar, poleg njiju pa še prevedena priročnika, Naravno in varčno vrtnarjenje ter Gojenje čilijev.

Barvita predstava

Najbrž je pomlad čas, v katerem ljudje najmočneje občutimo življenjski krog narave in hitrost njenega spreminjanja, celo tisti, ki jih prehitevajoč življenjski slog v mestih odtujuje od letnih časov, rastlin in živali. A pomlad se ne začne šele s svetlimi, mladimi, od barv prekipevajočimi dnevi, temveč ga simbolično napoveduje že barvitost, ki jo začnemo vnašati v svoj vsakdan po predbožičnem sončnem obratu in rojevanju svetlobe.

Tako je Matjaž Mastnak, univerzitetni diplomirani inženir gozdarstva, sodelavec Arboretuma Volčji Potok, strokovnjak za vrtnice in iskrivi pisec, ki je pred leti pri založbi Miš v zbirki O cvetani in živani že izdal priročnik Cvetoča pomlad, v novi knjigi popisal spreminjanje narave in z njo povezano kulturno izročilo od jesenskega zamiranja do pomladnega prebujanja živ­ljenja. Ljudem so od nekdaj te spremembe najbolj tenkočutno napovedovale ptice selivke, s katerimi se čuti povezanega celo sodobni človek. A Mastnak njihovi poti na druge celine ne sledi le kot naravoslovec, temveč jo nadgradi z raziskovanjem simbolike, ki sta jo pticam pripisala ljudsko izročilo in mitologija. Na podoben način se loteva tudi drugih rastlin in živali, ki imajo v kulturnem izročilu poseben pomen, vran, volkov, strahu pred dušami umrlih, novoletnih smrečic, lobodike, mimoze, jeg­ličev, mire, katere smola daje kadilo in ki je najbrž večina med nami ne bi spoznala niti na fotografijah, in še mnogih drugih.

Knjiga ni klasičen priročnik, čeprav nam prinaša tudi podatke o lastnostih in vzdrževanju rastlinja, avtorjev esejistično-poetični način pisanja vabi k večkratnemu branju, saj nam ponuja vpogled v temeljno kulturno izročilo. Mnoga od besedil, zbrana v knjigi, so nastala kot naravoslovno-esejistične kolumne, napisane za časopis Nedelo, za knjigo pa so bila slogovno poenotena, poglobljena in tematsko zaokrožena v celoto.

Ekološko vrtnarjenje za vsakogar

Avtorica knjige, ki je izšla pri Mladinski knjigi, Jerneja Jošar, je mlada univerzitetna diplomirana inženirka kmetijstva, ki s svojo ekipo ureja in načrtuje vrtove po načelih ekološkega trajnostnega gojenja rastlin ter tako pridela tudi večino zelenjave za svojo družino. V priročniku najprej utemelji smiselnost odločitve za ekološki način pridelave na domačem vrtu in razčisti razlike in dopolnjevanje pojmov, ki lahko začetnikom med vrtnarji povzročajo zadrege: permakulturo, biodinamiko, naravno kmetovanje, miroljubno kmetijstvo, sinergijsko kmetovanje.

Bralcem poskuša približati ekološki način gojenja vrtnin, sadnih in tudi okrasnih rastlin ter jim svetuje pri pravilni izbiri in razporeditvi, da bi združba potrebovala čim manj posegov. Knjiga je zasnovana priročniško in bodočemu vrtnarju najprej pomaga opredeliti želje in na tej podlagi zaporedje korakov. Začne pri temeljih, zdravih tleh in skrbi zanje, tehnikah, kot so dvignjene grede, pokrivanje, setev v pesek itd., nadaljuje z boleznimi, škodljivci, njihovimi naravnimi sovražniki, potem pa obdela vse skupine vrt­nin, sadnih vrst, okrasnih rastlin, celo gob, primernih za družinski vrt. Posebej poudarimo, da avtorica iz lastnih izkušenj opisuje, kako skrbimo za prst in jo pripravimo pri načinu, ko gredic ne prekopavamo, temveč le zastiramo.

Naravno in varčno vrtnarjenje

Prevedeni priročnik Martina Stafflerja, ki je izšel pri Mladinski knjigi, nosi naslov Zelenjavni in okrasni vrt za vsak žep. Kot vsak pravi vrtnarski priročnik se začenja z načrtovanjem in zasnovo vrta kot celote in posamičnih delov, zelenjavnega, sadnega, okrasnega vrta in dela za preživljanje prostega časa. V ospredju ni toliko sistematičen pregled gojenja posamičnih skupin rastlin – zagovarja načela sonaravnega vrtnarjenja –, zanimivejši je, ker prinaša obilo idej, kako sami iz naravnega in dostopnega materiala izdelamo tlake, poti, ograje, obrobe gredic, vrtno pohištvo in dodatke, obvladamo tehnike, kot so pobiranje semen, delitev rastlin, sejanje, razmnoževanje s potaknjenci, izdelovanje opor, ličnih kompostnikov, priprava zeliščnih preparatov za rastline ter skrb za ptice in druge živali. Opisane postopke prikazujejo tudi nazorne, po korakih posnete fotografije.

Gojenje čilijev

Priročnik za ljubiteljsko gojenje čilijev založbe eBesede je prevod knjige Jasona Nichelsa, ki je prehodil pot od začetniškega ljubiteljskega gojitelja do poklicnega pridelovalca. V južnem Devonu v Veliki Britaniji je pred dobrim desetletjem odprl farmo za gojenje čilijev in njihovih sadik.

Priročnik je namenjen ljubiteljskim gojiteljem v zmernem celinskem podnebju Evrope in Severne Amerike. To je izhodišče za priporočene sorte, pri katerih si lahko obetamo pridelek in čim manj težav v tukajšnjih podnebnih razmerah. Priročnik se precej natančno posveča zagotavljanju primernih rastnih razmer, sajenju, sadikam, oskrbi večjih rastlin, škodljivcem, boleznim, prezimovanju rastlin in načinom za shranjevanje in predelavo dragocenih plodov, za konec pa nakaže prehod na višjo gojiteljsko raven, med drugim h gojenju zahtevnejših sort in opraševanju z upoštevanjem njegovih zakonitosti.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE