Zelenjavni vrt v avgustu

30. 7. 2012 | Besedilo: Robert Mabič

zelenjavni vrt, paradižnik, motovilec

V zelenjavnem vrtu so zdaj najaktualnejše plodovke, ki jih redno trgamo in s tem spodbujamo novo cvetenje. To še posebno velja za bučke in kumare. Plodove paradižnikov porabimo sproti ali jih predelamo v mezge in sušimo za kasnejšo rabo. Najboljši so rdeči, ki vsebujejo največ koristnih snovi, s kuhanjem pa se vsebnost likopina, ta je pomemben antioksidant in naš zaveznik v boju proti škodljivim rakastim celicam, celo povečuje.

Še vedno lahko sejemo zgodnje sorte nizkega fižola, na primer berggold in grah mali provansalec ter kelvedon, a ne na isti gredici in ne tam, kjer je že prej uspeval grah oziroma fižol.

Prazna mesta na gredicah zasejemo z zimskimi solatnicami (posavka, bistra, nansen ...), motovilcem, blitvo, špinačo, rdečo peso in črnim korenom, še vedno pa je tudi čas za setev korenja. Sorta motovilca holandski je večja od ljubljanskega in jo je zato laže pobirati, je pa ljubljanski odpornejši proti mrazu in morda nekoliko okusnejši, vendar tudi holandski lepo prezimi v tunelu ali pod snežno odejo. Ker semena bolje kalijo v temi, zasejano površino pokrijemo s kartonom ali s čim drugim.

Tiste gredice, ki jih ne mislimo več zasaditi z vrtninami, zapolnimo s facelijo, oljno redkvico in ustreznimi mešanicami za zeleno gnojenje. Teh rastlin kasneje z gred ne odstranjujemo, temveč jih jeseni ali zgodaj spomladi zadelamo ob obdelavi tal.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE