Toplotne črpalke: Bolj učinkovito delovanje, krmiljenje in daljša življenjska doba

26. 1. 2017 | Besedilo: Julijana Bavčar | Fotografije: arhiv E2E

toplotne črpalke, moč toplotne črpalke, ogrevanje

Ker toplotne črpalke, namenjene za ogrevanje stanovanjskih prostorov in sanitarne vode, uporabljajo obnovljive vire energije iz okolja – toploto zunanjega zraka, podtalnice ali zemlje –, so okoljsko sprejemljiv in ekonomičen način ogrevanja. Razmerje med elektriko, ki jo porabijo za svoje delovanje, in oddano toplotno energijo je čedalje večje, pri najboljših je tudi šestkratno. S kakšnimi izboljšavami ga proizvajalci izboljšujejo in kako še optimizirajo delovanje naprav, smo se pogovarjali s strokovnjakoma iz podjetij Kronoterm in E2E.

Po besedah Davorja Zaveršnika iz Kronoterma iz Braslovč gre razvoj novosti v isto smer pri vseh tipih toplotnih črpalk (voda/voda, zemlja/voda, zrak/voda), saj si pro­izvajalci prizadevajo za daljšo življenjsko dobo naprav in optimalno krmiljenje, na prvem mestu pa seveda za čim bolj učinkovito delovanje, izraženo z grelnim številom oz. razmerjem med porabljeno električno energijo in oddano toploto. Krmiljenje postaja za uporabnike prijaznejše in bolj priročno tudi zaradi spletnih vmesnikov, ki omogočajo upravljanje prek aplikacij in podatkov v oblaku na daljavo. »Ne samo da lahko na zimskem dopustu spremljate delovanje toplotne črpalke (TČ) doma, tudi strokovnjaki, ki so jo projektirali in vgradili, lahko poskrbijo za optimalne nastavitve sistema, če tega niso vešči lastniki.« Pogoj je seveda, da ti zagotovijo internetno povezavo do kurilnice, kjer je postavljena notranja enota toplotne črpalke.

Zahtevnejši evropski standardi

»Zaradi evropske direktive, ki za toplotne črpalke predpisuje višje izkoristke (SCOP ali letno grelno število) in manjši vpliv na okolje, bodo v prihodnje izkoristki naprav še boljši, zato bodo manj obremenjujoče za okolje,« napoveduje Miha Glavič iz mariborskega podjetja E2E. Naslednjo prelomnico pričakuje v letu 2018, ko pri najbolj prodajanem tipu TČ zrak/voda na trgu najverjetneje ne bo več neinverterskih naprav, ki jih prepoznamo po obveznem zalogovniku toplote (ne bojlerju sanitarne vode).

Ker so TČ zrak/voda cenovno in glede na vir energije, ki ga lahko izkoriščajo na parceli, najbolj dostopne, so v evropskem in slovenskem merilu še vedno najbolj prodajane. »Najbolj prodajani tip TČ zrak/voda se uporablja za vse vrste objektov s talnim ogrevanjem ali nizkotemperaturnimi radiatorji z ogrevno vodo do 55 stopinj Celzija. Prodaja sistemov voda/voda in zem­lja/voda raste bistveno počasneje, saj so hiše v zadnjih letih bistveno bolj izolirane in se zato višja investicija v primerjavi s sistemom zrak/voda večinoma ne povrne prej kot v 30 letih,« razloži najpogostejšo izbiro Glavič.

Kljub temu po Zaveršnikovih opažanjih vgradnja toplotnih črpalk, ki kot vir uporabljajo geotermalno energijo (podtalnica, zemlja) narašča, v tujini bolj kot v Sloveniji. Nekateri uporabniki raje v začetku investirajo malo več in se potem ogrevajo še z večjimi prihranki. K temu najbrž pripomore tudi to, da postajajo naložbe v geotermalne toplotne črpalke ugodnejše.

Novosti

Grelno število oz. učinkovitost TČ je še vedno največje pri tipu voda/voda. Toplota podtalnice, ki jo v napravo črpa potop­na črpalka iz geotermalne vrtine na parceli, je namreč najbolj stalna. »TČ voda/voda po zadnjih veljavnih standardih (EN 14511) dosegajo grelno število med 5,5 do 6,0, kar so najboljši rezultati med toplotnimi črpalkami. Za primerjavo, pri novih modelih TČ zemlja/voda dosega grelno število od 4,4 do 4,9, pri črpalkah zrak/voda pa od 3,2 do 4,2, primerljivo je večinoma tudi letno grelno število, pravi Zaveršnik.

Novost pri TČ zemlja/voda je po Glavičevih besedah inverterski kompresor, zaradi katerega ni več potreben zalogovnik toplote, kar poceni investicijo in obratovalne stroške, saj ima takšen kompresor bistveno večji izkoristek. Pri tipu zrak/voda poudari povečanje prihrankov pri delovanju kompresorja, funkciji odmrzovanja, stanju pripravljenosti, obtočnih črpalkah in regulaciji. Novost je kompaktna TČ, namenjena za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Kompaktnost je v tem, da sta v enem ohišju tako bojler kot notranja enota toplotne črpalke. Naprava ima pretočni rezervoar sanitarne vode, na katerega lahko priklopimo tudi solarni sistem in druge vrste ogrevalnih teles, na primer kamin, solarni sistem ipd. »Zaradi boljše izolacije naprava porabi manj energije. Ker se voda segreva pretočno, ni potrebe po čiščenju in tedenskem segrevanju proti legioneli. Topla voda v takšnem sistemu je bolj higienična, saj ne gre skozi bojler, v katerem je ponavadi nekaj kilogramov usedlin in vodnega kamna.

Zmotna prepričanja

Sogovornika smo tudi vprašali, s kakšnimi zmotnimi prepričanji strank se najpogosteje srečujejo. Po Glavičevih izkušnjah je zlasti z novograd­njami povezano napačno razmišljanje, da bo toplotna črpalka s sistemom talnega ogrevanja bistveno dražja kot v kombinaciji z radiatorji. »Ker imajo radiatorji višji temperaturni režim ogrevanja, se pogosto zgodi, da potrebujemo večjo in s tem tudi dražjo toplotno črpalko. Zaradi višjega temperaturnega režima ogrevanja so stroški za 20 do 40 odstotkov višji kot pri talnem ogrevanju. Res pa je, da je investicija v talno ogrevanje nekoliko dražja, vendar je bistveno daljša življenjska doba sistema. Izkaže se, da je na dolgi rok talno ogrevanje pravzaprav cenejše.« Nasprotno pri neizoliranih in slabo izoliranih hišah ljudje sklepajo, da toplotne črpalke ne bodo mogli uporabljati samostojno. »Vendar obstajajo tudi dvokompresorske toplotne črpalke, ki zmorejo vodo ogreti na 80 stopinj Celzija, in to brez električnih grelnikov. Takšne imajo v kombinaciji z radiatorji v slabše izoliranih hišah bistveno višje izkoristke kot druge, ki uporabljajo električne grelnike,« pojasni sogovornik.

Po Zaveršnikovih besedah zmotno prepričanje strank, da toplotne črpalke niso primerne za radiatorsko ogrevanje, prav zaradi dobrih izkušenj drugih uporabnikov že nekoliko popušča. »Seveda mora biti za radiatorsko ogrevanje TČ pravilno izbrana. Definiranje primerne velikosti oz. ustrezne moči ni mogoče brez strokovnega ogleda objekta. Tip TČ je lahko ustrezen za vsak objekt, vendar imajo nekateri tipi omejitve, kot so dostop vrtalnih strojev pri toplotnih črpalkah voda/voda in zemlja/voda, doseg­ljivost in ustreznost podtalnice pri toplot­nih črpalkah voda/voda.«

KOMENTARJI

rj
8. 2. 2017 11:13

TČ - letni strošek ogrevanja prostorov in tople vode Zelo veliko teoretičnih ocen o pravilni odločitvi pri zamenjavi vira ogrevanja je bilo napisanega. Rad bi že enkrat prebral praktično oceno letnih stroškov. Podedoval sem dvostanovanjsko, podkleteno (cela) hišo zgrajeno leta 1974 zidano z modularcem, tera nova ometom, kateremu je bil dodan perlit. Debelino ometa ne vem, zagotovo pa manj kot 5 cm. Kvadratura stanovanj je 160, kleti pa 80 m2. Temperatura v stanovanju je cel dan 20, v kleti 10 °C. Zamenjano je bilo stavbno pohištvo, strešna kritina (pločevinasta), pod streho položena 10 cm izolacija, ogrevamo se z visokotemperaturno TČ. Montiran je tudi 200 litrski zalogovnik za toplo vodo. Plačam vampe in 2 dl cvička tistemu, ki se najbolj približa letnemu strošku porabe električne energije v €! Lep dan, tudi tistim, ki bodo zelo zgrešili!

Migaj
26. 1. 2017 18:22

[i]Po Zaveršnikovih besedah [b]zmotno prepričanje strank[/b], da toplotne črpalke niso primerne za radiatorsko ogrevanje, prav zaradi dobrih izkušenj drugih uporabnikov že nekoliko popušča..[/i] Kakšno zmotno prepičanje strank? :oops: Zmotno prepričanje prenekaterih iz 'stroke' :!: :!: :!:

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE