Toplotne črpalke: Upravljanje po meri uporabnika

19. 2. 2015 | Besedilo: Barbara Primc | Fotografije: Ljubo Vukelič

toplotne črpalke, upravljanje toplotne črpalke

Znate upravljati gumbe na zaslonu toplotne črpalke? Večini lastnikov zadostuje, da znajo napravo vklopiti in izklopiti ogrevanje prostorov in sanitarne vode ter po potrebi zvišati ali znižati temperaturo. Možnosti nastavitve toplotne črpalke pa je veliko več in jih je dobro poznati.

Različne nastavitve ponujajo bistveno več udobja, kot smo ga bili vajeni pri ogrevanju s kurilnim oljem, na primer. Na oljni peči je serviser poskrbel za nastavitve gorilnika, mi pa smo na sobnem termostatu po potrebi zvišali ali znižali temperaturo. Problem je nastopil, kadar smo imeli obiske, na primer; temperatura v dnevni sobi je namreč hitro dosegla nastavljeno na termostatu, peč je prenehala delovati in kmalu so bili hladni tudi radiatorji drugod po hiši.

Ta problem poznajo tudi lastniki toplotnih črpalk (TČ), ki so po njihovi vgradnji želeli obdržati termostat v dnevni sobi. Takšen način regulacije je primeren le v hišah, kjer je izjemno pomembna temperatura v enem prostoru, pravi Miha Glavič iz podjetja E2E: »Pomanjkljivost uravnavanja na sobno temperaturo je, da se bo TČ, ki ima nameščen termostat v enem prostoru, ustavila takoj, ko bo v tem prostoru presežena nastavljena temperatura. Kadar je v dnevni sobi več ljudi, se temperatura v njej dvigne, zato se ogrevanje ustavi, posledica pa so hladni drugi prostori. Enako se zgodi, ko prižgemo kamin ali ko v sobo močneje posije sonce.« Edina prednost je natančno uravnavanje temperature v določenem prostoru in s tem manjša raba energije zaradi znižanja temperature v preostalem delu hiše – vendar pri tem trpi udobje.

Druga možnost je nastavitev temperature ogrevalne vode v ogrevalih na konstantno temperaturo, na primer na 50 stopinj v radiatorjih, a se ta zelo redko uporablja, medtem ko je pri talnem ogrevanju konstantna temperatura (okrog 30 stopinj Celzija) priporočljiva.Največ ljudi se odloči za tretjo možnost vremensko vodeno regulacijo. V vse obstoječe hiše je namreč mogoče po besedah sogovornika vgraditi toplotno črpalko brez termostatov in termostatskih ventilov na radiatorjih, za udobje pa poskrbi vremenska regulacija.

Vremensko vodena regulacija

Pri TČ z vremensko vodeno regulacijo zgoraj naštetih težav ni. Serviser nastavi ogrevalno krivuljo, ki je odvisna od toplotne izolacije hiše in tipa grelnih teles, torej radiatorjev ali talnega ogrevanja. TČ glede na zunanjo temperaturo izredno natančno uravnava temperaturo ogrevalne vode in količino toplote, ki jo mora dovesti v hišo. »Za fino regulacijo skrbita še temperaturni tipali v glavnem in povratnem vodu, ki na podlagi spremembe temperaturne razlike natančno določata, ali je hiša primerno ogreta ali ne. Takšna regulacija omogoča enakomerno ogrevanje vseh prostorov,« prednosti vremenske regulacije povzame Glavič. Če želimo uravnavati temperaturo v vsaki sobi posebej, za radiatorsko ogrevanje predlaga termostatske ventile, pri talnem ogrevanju pa sobne termostate.

Ker je uravnavanje z vremensko regulacijo izjemno natančno, lahko radiatorski sistem, kot že rečeno, deluje brez termostatskih ventilov, talno ogrevanje pa brez sobnih termostatov. Obremenitev TČ je tako bolj enakomerna, kar pomeni manj vklopov in boljši izkoristek. Za takšen način se je odločil tudi Brane Gričar iz Ljubljane, ko je lani poleti peč na kurilno olje zamenjal s šestkilovatno TČ zrak/voda. Odločil se je za model z integriranim 260-litrskim bojlerjem za sanitarno vodo, za katero je v majhni kurilnici dovolj prostora, njena prednost pa je tudi, da pri prehodu toplote iz toplotnega izmenjevalnika v bojler ni nobenih toplotnih izgub, s čimer po Glavičevih besedah prihranimo približno 25 evrov na leto. Kakor pravi Gričar, je serviser junija nastavil ogrevalno krivuljo glede na značilnosti hiše (86 kvadratnih metrov, stara okna, klasična zaribana fasada, ustrezno na novo toplotno izolirano je le podstrešje), in sicer tako, da je TČ pri zunanji temperaturi minus 6 stopinj Celzija ogrela vodo v radiatorjih na 46 stopinj Celzija, zato je bila temperatura povsod v hiši približno 23 stopinj.

»Ker imamo radi precej toplo, je serviser ravno ta teden na mojo željo popravil krivuljo, tako da je zdaj že pri minus dveh stopinjah temperatura vode v sistemu 48 stopinj. Popravil je tudi nastavitve nočnega režima delovanja, ker običajno pozno hodimo spat; TČ zdaj šele ob enih zjutraj preklopi na nočni režim, pri čemer se ponoči temperatura v hiši nikoli ne spusti pod 20 stopinj,« pravi lastnik in doda, da lahko kljub nastavljeni krivulji sam dodatno regulira temperaturo v hiši (lahko bi nastavil tudi do pet različnih urnikov ogrevanja), če se mu zdi potrebno. Urniki so sicer smiselni pri radiatorskem ogrevan­ju, pri talnem pa ne, zaradi dolgega zamika je po besedah Mihe Glaviča v tem primeru bolj smiselno imeti nastavljeno konstantno temperaturo.

Ročno lahko popravlja tudi nastavitve za ogrevanje sanitarne vode. V servisnih nastavitvah ima od tega tedna nastavljeno ogrevanje sanitarne vode na konstantno temperaturo 47 stopinj Celzija (prej 43), kar zagotavlja dovolj tople vode za tri osebe v gospodinjstvu. »Zaradi ogrevanja sanitarne vode na konstantno temperaturo je sicer malo večja raba električne energije, a ima uporabnik zagotovljeno več­je udobje,« pravi Glavič.

Gričar pravi, da je ogrevanje prostorov in sanitarne vode zdaj bistveno cenejše; prej so porabili od 1500 do 1800 litrov kurilnega olja zgolj za ogrevanje prostorov (sanitarno vodo so greli v električnih bojlerjih), glede na dosedanjo rabo električne energije (od junija, ko je vgradil TČ) pa predvideva, da se bo raba električne energije za ogrevanje prostorov in sanitarne vode v celotni sezoni povečala za približno 350 evrov.

Še več udobja z upravljanjem na daljavo

Še več udobja pri upravljanju TČ pa za vse, ki so na »ti« s sodobnimi pripomočki, kot so računalniki, pametni telefoni in tablice, zagotavlja možnost upravljanja na daljavo. »Prek mobilne aplikacije, nameščene na pametnem telefonu, računalniku ali tablici, lahko uporabnik kadar koli in od koder koli spremeni temperaturo v enem ali več prostorih v hiši,« pojasni Davor Zaveršnik iz podjetja Termo-tehnika. S sodobnim krmilnikom in brezplačno storitvijo v oblaku, ki je plod domačega znanja in več kot desetletnega razvoja, lahko uporabnik na daljavo pregleduje in po želji spreminja vse parametre in nastavitve toplot­ne črpalke, spremlja vsakodnevno rabo energije in na podlagi zabeleženih bivalnih navad stanovalcev poskrbi za optimalno delovanje sistema. Nastaviti je mogoče različne urnike za vsak dan v tednu, za štiri ogrevalne kroge in za ogrevanje sanitarne vode na normalni, eko ali malce potratnejši način delovanja, ki pa po drugi strani zagotavlja največ udobja.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE