Praktične kuhinje

22. 9. 2011 | Besedilo: Aleksandra Zorko | Fotografije: arhiv podjetij

kuhinje, oblikovanje

Sestavljanje kuhinje je kot sestavljanje lego kock, pravi arhitektka Jana Malenšek. Bistvena je postavitev delovnih površin in razporeditev aparatov v takšno sestavljanko, da je vse na pravem mestu in pri roki.

Pri tem običajno velja načelo kuhinjskega delovnega trikotnika, za katerega je značilno, da vsota razdalj med tremi ključnimi delovnimi območji (kuhališčem, pomivalnim koritom in hladilnikom) ne presega 6,6 metra.

Kaj in kako bodo postavljeni kuhinjski elementi, je odvisno tudi od prostora, odmerjenega kuhinji. V dobro organizirani kuhinji se ne glede na velikost prostora izoblikujejo štirje centri: priprava in hramba hrane, kuhanje in peka, priprava hrane za prenos na mizo oziroma serviranje ter pranje in shranjevanje posode. Dobro je, da priprava in hramba hrane potekata v okolici korita, najbolje med njim in kuhalno ploščo ter pečico. Serviranje pa v okolici pečice in kuhalne plošče. Prav tako je priporočljivo, če prostor dopušča, da so visoke kuhinjske omare, vgradni hladilnik, pomivalni stroj in pečica, vzdolž enega zidu, tako da je vse drugo lahko zbrano na kuhinjskem otoku.

Možnosti za opremo kuhinje je veliko. Nekaj primerov sodobnih kuhinj predstavljamo na fotografijah, še več praktičnih poudarkov pri opremi kuhinje pa najdete v naši tiskani izdaji priloge Deloindom, ki je izšla 21. septembra 2011.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE