3. 2. 2011 | Besedilo: K. Ž.
barvanje, naravne barve, barvanej s hrano, rdeče zelje, hrana, začimbe, blago
Ustvarjamo z barvami iz hrane
3. 2. 2011 | Besedilo: K. Ž.
barvanje, naravne barve, barvanej s hrano, rdeče zelje, hrana, začimbe, blago
Barvanje velikonočnih pirhov z olupki čebule ni nič nenavadnega, toda zakaj ne bi z naravnimi barvami v hrani obarvali tudi drugih materialov, denimo blaga ali jute.
Intenzivno vijoličasto barvo bomo dosegli z uporabo rdečega zelja, lepo rumeno pa z azijsko začimbo kurkuma (znanstveno ime Curcuma). Količina je odvisna predvsem od velikosti blaga, ki ga želimo obarvati in od količine vode. Za manjši kos bo denimo zadostovalo pol zeljne glave oziroma tri čajne žličke kurkume, saj ima zelo močno barvo, zato je ne potrebujemo veliko. Zelje narežemo na čim manjše trakce, saj bo tako prej spustilo barvo, ta pa bo intenzivnejša.
Sestavine damo v star lonec in pustimo vreti približno 30 minut (za stare in izprane majice zadošča že okoli 20 minut). Ko dosežemo želeni odtenek, blago previdno odstranimo iz vode – pomagamo si s cedilom, da ne bi pri tem odstranili tudi barve. Za konec blago speremo s hladno vodo, s čimer ustvarimo različne odtenke in ga obesimo na vrv ali stojalo, da se povsem posuši.
Velja še opozorilo – karkuma ima zelo intenzivno barvo, ki ne bo bistveno obledela, medtem ko se barva zelja na blago ne prime tako dobro, zato bo po splakovanju s hladno vodo izgubila nekaj intenzitete. Bolj ko barva obledi, bolj se njen odtenek spreminja iz intenzivno vijoličaste v svetlo modro.
In ne pozabite, blago bo dišalo po kuhanem zelju oziroma začimbah.