21. 2. 2011 | Besedilo: J. B.
V Tehniškem muzeju mednarodna razstava Okusi hrane
21. 2. 2011 | Besedilo: J. B.
V Tehniškem Muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki bo od 1. marca pa vse do začetka decembra na ogled razstava Okusi Evrope /Taste of Europe, ki bo posvečena hrani in dolgi poti, ki jo čaka, preden prispe do mize.
Je del projekta, ki bo hkrati potekal v devetih muzejskih ustanovah v različnih evropskih državah in katerega namen bo ljudi ozavestiti o okoljskem vidiku pridobivanja hrane, podobnostih in razlikah pri njenem pridelovanju in odnosu, ki ga imamo ljudje na različnih koncih sveta do nje.
Vsaka od sodelujočih držav bo predstavila razširjeno zgodbo o živilu, ki je zanjo posebej značilno: medtem ko bo Slovenija predstavljena z medom, so avtorji razstav Švedsko povezali z mlekom, Madžarsko s pšenico, Dansko s svinjino, Češko s pivom, Estonijo s krompirjem, Finsko s kruhom, škotsko z ribami in Portugalsko z oljčnim oljem.
Tehniški muzej Slovenije se je v dodatnem, slovenskem delu razstave Naj medi osredotočil na vsestansko uporabnost medu kot sladilnega in zdravilnega živila in vprašanja o ogroženosti ter varstvu čebel, posebej še naše kranjske sivke. Več o spremljevalnem programu razstave si lahko preberete na spletni strani Tehniškega muzeja Slovenije.