Neustrezen nadzor nad upravniki stavb

17. 10. 2014 | Besedilo: K. Ž.

SPL, upravljanje, večstanovanjske stavbe, rezervni sklad

V SPL, ki je eden večjih upravljavcev nepremičnin v Sloveniji, so opozorili na neustrezen nadzor nad upravniki stavb v delu, ki se nanaša na plačevanje stroškov v večstanovanjskih stavbah, in v delu, ki se nanaša na upravljanje s sredstvi rezervnih skladov. Ker nadzora ni, pozivajo pristojno ministrstvo, naj področje ustrezno uredi.

SPL, ki je član Združenja upravnikov nepremičnin pri GZS, je po besedah generalnega direktorja Franca Propsa na to že večkrat opozoril. Tudi v okvirju združenja, kjer so za resorno ministrstvo pripravili pripombe in predloge za spremembe zakonodaje, a je stvar ostala v predalu.

Družbo je k javnemu pozivu, ki so ga predstavili na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, spodbudil primer lastnikov blokov v Lenartu, kjer je upravnik od njih pobral denar za plačilo mesečnih stroškov, nato pa se je, ko so dobavitelji vode in ogrevanja zagrozili z odklopom, izkazalo, da računov ni poravnal.

"Za takšno ravnanje upravitelja ne obstaja prekrškovnih sankcij," je povedala direktorica področja upravljanja stavb v SPL Alma Pašanović. Zato bodo morali te stroške poravnati še enkrat, upravitelja pa ovaditi oz. ga tožiti.

Stanovanjska inšpekcija, ki je pristojna za nadzor nad pravičnostjo delitve stroškov, nima pristojnosti, da bi takšne primere preverjala, nima pa tudi nadzora še nad enim pomembnim področjem. "Ni nadzora nad tem, ali sredstva rezervnega sklada, ki jih upravlja upravnik, dejansko obstajajo ali ne," je pojasnila.

V SPL pozivajo državo, naj uredi področje nadzora vsaj omenjenih dveh stvari. "Najbrž si nihče ne želi, da vsi etažni lastniki vsak mesec pri vseh dobaviteljih energentov preverjajo, ali je njihov upravnik poravnal mesečni račun ali ne," je opozorila. "To stvar je treba sistemsko urediti," je dodal Props.

Sistemsko rešitev bi morali najti tudi za nadzor nad sredstvi rezervnega sklada. Upravnik sicer mesečno poroča, koliko sredstev je v njem, stanovanjska inšpekcija pa nadzira namen porabe in sankcionira nedopustne namene porabe. "Ne more pa preveriti, ali višina sredstev v skladu, ki je navedena na papirju, zares obstoji," je izpostavil.

V Sloveniji je za to dejavnost registriranih približno 950 podjetij, od tega je 20 odstotkov samostojnih podjetnikov. Registrira jo lahko vsakdo. V SPL poznajo primer, ko upravnik stavb ni plačal določenih energentov, ima blokiran poslovni račun, pa še vedno nastopa na trgu. Država po njihovih navedbah ponudnikov upravniških storitev ne želi regulirati, češ da bi bilo to omejevanje konkurence.

V SPL lastnikom stanovanj svetujejo, naj pred izbiro upravnika pri dobaviteljih elektrike, vode, komunale, ogrevanja ipd. preverijo njegovo plačilno zanesljivost. Ti podatki bi morali biti po njihovem na voljo tudi pri stanovskem združenju. Če pa ugotovijo, da ima upravnik težave s plačevanjem teh obveznosti, pa naj mi odpovejo pogodbo.

Državo medtem pozivajo, naj zakonodajo dopolniti tako, da bo možno preveriti, ali upravnik stanje denarnih sredstev v skladu lahko dokaže s potrdilom, da ima na nek presečni dan pokrito knjigovodsko stanje plačil rezervnega sklada z zakonsko dopustnimi finančnimi instrumenti naložbenja. Vsak upravnik bi moral podatke o tem podkrepiti z mnenjem neodvisnega zunanjega revizorja, še predlagajo.
 

KOMENTARJI

Mirko S
22. 11. 2016 05:59

Zanimam se kako onemogočiti družbo stavbenik Habit iz Kopra, ker gre za nesposobne in kriminalne osebke. Kako kot lastnik, ki jim nikoli nisem nič podpisal dosežem povrnitev vseh škod. Naj tožim tudi ostale sostanovalce, ki so "preglasovali" mojo pravico do nemotenega uživanja lastnine in nepovzročanja škode.

milena
29. 10. 2014 14:24

komentar na članek z dne 17.10.2014 Združenje upravnikov nepremičnin pri GZS bi morali "temeljiteje pregledati poslovanja" družb v Sloveniji. Nesprejemljivo je, da se upravljanje prenaša na drugega upravnika, ta pa zopet na tretjega...ni samo Lenart,kot navajate, je še mnogo tega predvsem pri novih gradnjah. Nesprejemljiva izjava: za ravnanje upravitelja ne obstaja prekrškovnih sankcij, te stroške bodo morali lastniki še enkrat poravnati"!???Ja,lastniki pa naj se "podajo" na dolgotrajne sodne poti, pa še poceni niso! Zato se mora urediti, oz. dati večje pristojnosti STANOVANJSKI INŠPEKCIJI, da zavaruje LASTNIKE STANOVANJ pred UPRAVNIKI in njihovo samovoljo in nedisciplino s plačevanjem odjemalcem v večstanovanjskih stavbah, ter izvrševanjem pogodb o upravljanju s lastniki stanovanj.

radovedno
23. 10. 2014 13:08

Upravniki in stroški upravljanja so star resen problem, ki bi se lahko uredil samo z ustrezno zakonodajo. Pa očitno ni interesa.

srecko
21. 10. 2014 13:35

to je mafija kraja denarja ce rabis kaj te ne poslusajo stvari si je umisla drzava pa samo za profit jim gre ce je pa treba kaj naredit pa kredit pa obresti z clanstvom ki jim placuje vsak mesec pa se mastijo dokaz KNIN pojte si pogledat kaj tam pise pa da ne govorim katera

Henrik Brodnjak
21. 10. 2014 12:45

Spoštovani, žal so resnice na obeh straneh. Tako kot stanovalci, ki jim ni dosti mar, le da računi niso previsoki, tako tudi upravniki, če nisi zelo siten - pa tudi takrat rajši ne, so veseli , da imajo mir. Sam že pol leta prosim za dostavo kopij računov, ki jih upravnik prejme od dobavitelja, pa nič. Tako ne vemo ali so računi res taki , ali ne . pa l.p. Henrik

Bojana
20. 10. 2014 12:10

Gospod Bučinel verjetno po 5 izgubljenih službah pri upravniških podjetjih lahko svetuje samo upravnikom, ki to niso (npr. Valina ipd...)..............stopnja njegovega znanja je razvidna že iz komentarja samega. Komeniram lahko zato, ker je bil "svetovalec" nekdaj naš sodelavec...........bilo bi pošteno, če bi prenehal s svetovanjem, ki to ni in zavajanjem, ki ga mimogrede še konkretno zaračuna. BBB

Bojan Bučinel
18. 10. 2014 17:27

SPL sam nezakonito zadržuje sredstva rezervnega sklada in si izmišljuje razloge zakaj jih nebi nakazal pri tem pa izrablja moč velikega in upliv na JSS register upravnikov. BB

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE