Menjava distributerja: Kdor ne zamenja, plačuje več

5. 2. 2015 | Besedilo: Sebastijan Ozmec | Fotografije: Reuters in Leon Vidic/fotodokumentacija Dela

menjava distributerja, elektrika, plin, menjava dobavitelja

Cene elektrike in plina se pri nas gibljejo neobičajno, zaradi česar potrošniki plačujemo več, kot bi lahko. Kljub zniževanju cen elektrike se te bolj znižajo za podjetja kot posameznike. Povprečno gospodinjstvo tako plačuje za približno 40 odstotkov višjo ceno kot podjetja. Podobno je pri plinu. Medtem ko se je cena plina za podjetja v zadnjem času zniževala, se je za potrošnike rahlo povišala. Manj plačujejo tisti, ki so se odločili za zamenjavo distributerja. Še posebno tisti, ki so se pridružili akciji Zveze potrošnikov Slovenije Zamenjaj in prihrani.

Nekoč smo bili prisiljeni plačevati elektriko in plin točno določenemu distributerju, zdaj pa se lahko sami odločimo, kateri ponudnik električne energije ali plina nam najbolj ustreza. Ponudbo dobaviteljev lahko preverimo na spletni strani agencije za energijo. Postopek zamenjave distributerja je povsem preprost, saj vse v našem imenu opravijo ponudniki.

Skupaj do nižje cene

Potrošniki v evropskih državah so vse bolj ozaveščeni in organizirani. Že v kar nekaj evropskih državah, od sosednje Italije do Velike Britanije, so potrošniške organizacije v skupinskih kampanjah dosegle znatno znižanje cen energije. Po podatkih Zveze potrošnikov Slovenije je lani distributerja v Avstriji zamenjalo 70.000 gospodinjstev, na Nizozemskem pa celo 229.000. Skupaj so evropski potrošniki s skupinsko zamenjavo distributerja energije prihranili kar 135 milijonov evrov. Tudi akcija Zveze potrošnikov Slovenije Zamenjaj in prihrani, ki se je končala zadnjega januarskega dne, je uspela. Potrošniki, ki so se prijavili, že prejemajo ocene prihrankov in cenejše ponudbe distributerjev, izbranih na licitaciji. »Za sodelovanje se je odločilo 40.849 potrošnikov, ponudbo pa jih je sprejelo že več kot 10.000. Kako uspešna je bila akcija, bomo lahko povedali, ko bodo znani vsi podatki, že zdaj pa lahko potrdimo, da je vplivala na cene na trgu, saj so nekateri ponudniki pripravili ugodne ponudbe. To je dobrodošlo, saj je bil cilj ZPS čim več ugodnih ponudb na trgu in nižje cene za čim več potrošnikov. Seveda bi bili še bolj veseli, če bi dobavitelji znižali tudi cene obstoječih rednih ponudb (takšnih pocenitev je bilo manj). Za zdaj imajo tako korist od pocenitve le tisti, ki se prijavijo za zamenjavo. Ampak takšen je očitno postal energetski trg, tisti, ki ne menjajo, plačajo največ,« ugotavlja Jasmina Bevc Bahar iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Najcenejši ponudnik

Na oktobrski licitaciji, ki jo je izvedla zveza, sta najugodnejše cene ponudili podjetji Gen-I in Energija plus. Gen-I je kot najbolj ugoden ponudnik zmagal v kategoriji A oziroma med ponudniki elektrike z enotno tarifo 0,05143 evra za kilovatno uro. Pri tem nočna tarifa znaša 0,03037 evra za kilovatno uro, dnevna pa 0,05766 evra za kilovatno uro. V kategoriji B oziroma med ponudniki plina je najnižjo ceno ponudilo podjetje Energija Plus, in sicer 0,29966 evra za kubični meter. V kategoriji C, ki je zajela tako elektriko kot plin, pa je najnižjo ceno spet ponudil Gen-I. Če zamenjamo oba distributerja, elektrike in plina, in si izberemo podjetje Gen-I, bomo elektriko plačali po enotni tarifi 0,05298 evra za kilovatno uro, za plin pa 0,2996 evra za kubični meter. Če bi se vsi, ki so sodelovali v akciji, potem tudi odločili za zamenjavo, bi skupaj prihranili za več kot 3,5 milijona evrov. Tista povprečna slovenska gospodinjstva, ki bi se odločila zgolj za drugega dobavitelja elektrike, bi prihranila med 50 in 150 evri na leto. Če pa bi zamenjali tako ponudnika električne energije kot plina, pa bi prihranili med 75 in 200 evri na leto. »Prihranki se razlikujejo glede na porabo in seveda ceno, ki jo plačujejo pri trenutnem dobavitelju. Zato lahko govorimo le o povprečnih zneskih,« še doda Jasmina Bevc Bahar. Povprečni letni prihranek pri gospodinjstvih, ki bodo prek ZPS zamenjali oba ponudnika, se bo gibal okoli 164 evrov.

Preprosta zamenjava ponudnika

Marsikateri potrošnik niti ne razmišlja o kak­šnih spremembah, saj si predstavlja, da bo moral ure in ure stati za okenci, izpolnjevati obrazce in se ubadati s pregovorno togim, kompliciranim in počasnim slovenskim birokratskim aparatom. Vendar je zamenjava ponudnika za odjemalce povsem preprosta in varna, saj v njihovem imenu vse opravi novo izbrano podjetje, pojasnjuje direktorica Agencije za energijo Irena Praček: »Z menjavo dobavitelja se v nobenem primeru ne spremenijo niti omrežje, na katero je odjemalec priključen, niti električni priključek ali merilna naprava oziroma števec. Odjemalec tudi po menjavi dobavitelja ostaja priključen na isto distribucijsko omrežje, ki ga vzdržujejo elektrodistribucijska podjetja, saj je to vezano na geografsko območje preskrbe z elektriko, in tudi cena za uporabo omrežja ostaja enaka. Menjava dobavitelja je za odjemalca brezplačna. Odjemalec mora zgolj skleniti novo pogodbo o dobavi elektrike in pooblastiti novega dobavitelja, da ta zanj pri prejšnjem elektrodistribucijskem podjetju uredi celoten postopek menjave.«

Tudi pri zmagovalnem ponudniku akcije ZPS zagotavljajo, da potrošnikom ni treba storiti nič drugega kot izpolniti obrazec oziroma jih poklicati na brezplačno telefonsko številko. »Vse postopke nato izpeljemo mi. Priporočamo, da ima stranka pri sebi zadnji račun za električno energijo ali zemeljski plin, saj so na njem vsi potrebni podatki. Z zamenjavo dobavitelja se, razen nižjega računa, ne spremeni nič drugega, saj niso potrebni nobeni posegi v napeljavah, števcih in podobno,« zagotavlja Tjana Kozlin iz podjetja Gen-I. Njihov izračun prihranka pa je takšen: »Z izbiro Gen-I za svojega dobavitelja stranka s povprečno letno porabo 3900 kilovatnih ur (povzeto po primerjalniku Agencije za energijo) z upoštevanjem akcijskih popustov pri elektriki prihrani tudi do 100 evrov na leto, pri zemeljskem plinu pa skoraj 240 evrov. Prihranek za oba energenta bi torej v letu dni znašal 340 evrov. Seveda je ta znesek lahko tudi višji, če je poraba večja, oziroma nižji ob manjši porabi energentov.«

Novi dobavitelj elektrike in plina

V konkretnem postopku zamenjave ponud­nika električne energije bo na novo izbrano elektrodistribucijsko podjetje odčitalo naš števec in pridobljeni odbirek upoštevalo pri končnem obračunu obveznosti do starega dobavitelja. Hkrati pa bo s tem določilo novo začetno stanje. »Odjemalci, ki imajo morda merilno mesto nedostopno, morajo omogočiti odbiranje števca, sicer se postopek men­jave dobavitelja ne more izvesti,« opozori Irena Praček. Zamenjava ponudnika električne energije se, v primeru pravilno oddane vloge do desetega v mesecu, vedno izvede prvi dan v naslednjem mesecu.

Enako poteka postopek zamenjave dobavitelja plina. V imenu potrošnika vse potrebno uredi novi distributer. Med menjavo plinskega dobavitelja preskrba s plinom ni motena, saj odjemalci ostanemo priključeni na isto omrežje. Infrastruktura se ne spremeni, zamenja se samo ponudnik. »Prav tako menjava dobavitelja ne ogroža zanesljivosti preskrbe s plinom. Gospodinjski odjemalci so skladno z določili energetskega zakona zaščiteni odjemalci in zanje veljajo posebna določila, ki jih morajo izpolnjevati vsi dobavitelji,« poudari Irena Praček. Agencija za energijo v zadnjem času ni obravnavala niti enega primera onemogočanja menjave ponudnika plina, torej na tem področju vse poteka gladko.

Tudi postopek zamenjave ponudnika elektrike, plina oziroma obeh energentov v sklopu akcije ZPS je bil za potrošnike preprost. Po spletni prijavi in končani licitaciji so odjemalci, ki so se odločili za menjavo, prejeli ponudbo skupaj z oceno prihrankov glede na lastno porabo. »Izbrani dobavitelj je oziroma bo na podlagi tega poslal stranki pogodbo v podpis. Po prejemu podpisane pogodbe izpelje postopek do konca. Ko je zamenjava končana, potrošnik prejema račun za porabljeno energijo od novega dobavitelja,« razloži Jasmina Bevc Bahar. Akcijo ZPS pozdravlja tudi Tjana Kozlin, ki ugotavlja, da je pripomogla k ozaveščanju slovenskih gospodinjstev: »Velika večina slovenskih gospodinjstev namreč še vedno plačuje visoke redne cene pri tradicionalnih dobaviteljih, čeprav bi si z izbiro ugodnejšega dobavitelja zelo preprosto znižala mesečne stroške za elektriko oziroma zemeljski plin.«

-----

Primerjalnik ponudb

Preden se odločimo za zamenjavo ponudnika elektrike ali plina, je dobro preveriti, kateri izmed dobaviteljev, ki delujejo na našem trgu, je najugodnejši. Ponudbo dobaviteljev, ki izpolnjujejo pogoje in želijo prodajati električno energijo ali plin končnim odjemalcem, najlaže preverimo na spletni strani Agencije za energijo v aplikaciji Primerjalnik ponudb.

Primerjalnik ponudb dobaviteljev plina je dostopen na spletnem naslovu: http://primerjalnik.agen-rs.si/index.php?/kalkulatorplin/kalkulator/acti...

Primerjalnik ponudb dobaviteljev električne energije pa na spletni strani: http://primerjalnik.agen-rs.si/index.php?/kalkulatorelektrika/kalkulator...

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE