Sejemski dvojček v Celju: Pametne rešitve za trajnostni razvoj

16. 5. 2014 | Besedilo: Barbara Primc

sejem Energetika, sejem Terotech-Vzdrževanje, Celjski sejem

V Celju bodo prihodnji teden na ogled najnovejše rešitve avtomatizacije za industrijo in dom, rešitve in svetovanje za izkoriščanje obnovljivih virov energije ter novosti in inovacije z omenjenih področij. Od torka, 20. maja, do petka, 23. maja, bosta namreč na celjskem sejmišču potekala dva mednarodna sejma: 17. sejem Energetika in 16. sejem Terotech-Vzdrževanje.

Sejemski dvojček prinaša pametne rešitve za energijsko učinkovitost in trajnostni razvoj. V štirih dvoranah oziroma na skoraj 20.000 kvadratnih metrih razstavnih površin bo svojo ponudbo predstavljalo 550 razstavljavcev z vseh celin. Kakor poudarjajo v družbi Celjski sejem, ki je organizator obeh sejmov, se bodo na enem mestu zbrali ključni predstavniki energetike in industrijskega vzdrževanja širše regije, sejmišče pa bo za štiri sejemske dni postalo stičišče inovativnih razvojnih rešitev, ki v ospredje postavljajo odgovornost do okolja.

17. mednarodni sejem Energetika – Energetika od proizvodnje do porabe je namenjen ogrevalni tehniki za industrijo, poslovno uporabo in gospodinjstva. Obiskovalci si bodo lahko ogledali pestro ponudbo razsvet­ljave za industrijo, poslovne uporabnike in gospodinjstva, ponudbo s področja preskrbe z vodo in vodovodne ter sanitarne inštalacije. Predstavili se bodo ponudniki hlajenja in prezračevanja, električne energije, zemeljskega plina in drugih energentov, izvedeti bo mogoče vse o proizvodnji toplotne in električne energije iz obnovljivih virov energije, avtomatizaciji ter o naprednih sistemih za nizkoenergijske in pasivne hiše.

16. mednarodni sejem Terotech-Vzdrževanje – Vzdrževanje, čiščenje in obnova zgradb prinaša številne novosti s področja industrijskega vzdrževanja. V ospredje postavlja avtomatizacijo objektov, dvig kakovosti bivanja in poslovanja, nadzor in optimizacijo vodenja, zmanjševanje porabe energije ter s tem manjše onesnaževanje okolja. Podjetja, ki ponujajo storitve s področja vzdrževanja v industrijskih obratih (tekoča proizvodnja), posebno pozornost namenjajo uporabnikom, ki s preventivnim vzdrževanjem strojev in naprav skrbijo za dolgoročno konkurenčnost poslovanja. Ogledati si bo mogoče ponudbo elementov in sistemov za avtomatizacijo industrijskih procesov ter industrijske robote, predstavili se bodo ponudniki industrijskih olj in maziv, ki so prijazna do človeka in okolja, ponudniki zaščitne opreme za vroča dela, industrijskih pralnih naprav, strojev za obdelavo kovine, strojegradnje in strojev v vzdrževanju ter ponudniki opreme za vzdrževanje.

Spremenjen sejemski koncept

Na sejmišču bodo zbrane najpomembnejše blagovne znamke, v strokovnem obsejemskem programu pa bodo svoja mnenja soočili najvidnejši predstavniki strokovne javnosti in odločevalskega okolja, pred začetkom sejemskega dogajanja pojasnjujejo v družbi Celjski sejem. »Sejma Energetika in Terotech-Vzdrževanje po novem oblikujeta specializirani sejemski dvojček, ki smo ga vsebinsko nadgradili in osvežili v skladu s sejemski trendi še večje specializacije. Prepričani smo, da je nova usmeritev, ki smo jo začrtali za letošnja sejma, dolgoročno prava razvojna strategija, ki bo naše sejmišče spremenila v najpomembnejše stičišče regijske energetike v najširšem pomenu ter ponudnikov učinkovitega industrijskega vzdrževanja,« pravi izvršna direktorica družbe Celjski sejem Breda Obrez Preskar.

Po njenih besedah je odziv razstavljavcev na letošnji spremenjeni koncept sejmov zelo pozitiven, zato lahko v prihodnje v Celju pričakujemo še več podjetij, ki delujejo na omenjenih industrijskih področjih. K temu bodo zagotovo prispevale tudi dejavnosti, ki jih izvaja Celjski sejem, da bi k sodelovanju pritegnil strokovno javnost iz tujine. Po vzoru svetovnih sejemskih hiš je tako tujim obiskovalcem ob predhodni registraciji omogočen prost vstop na oba sejma. »Seveda bomo tudi v prihodnje prilagajali koncept in dodatne vsebine aktualnim smernicam na področjih, ki jih sejma zajemata, ter sledili predlogom in pobudam naših razstavljavcev in obiskovalcev,« dodaja Breda Obrez Preskar.

Sejemski dvojček poleg bogatega razstavnega programa prinaša tudi aktualne strokovne razprave. Prvič bo na sejmišču vse štiri dni delovala pisarna kakšnega ministrstva – tokrat bo to ministrstvo za infrastrukturo in prostor, ki je letos častni pokrovitelj sejemskega dvojčka. Obiskovalci in razstavljavci se bodo lahko oglasili v sejemski pisarni ministrstva, kjer bo prvi in zadnji sejemski dan navzoč tudi minister Samo Omerzel.

Ministrstvo bo med drugim predstavilo prve smernice nastajajočega Energetskega koncepta Slovenije. V njem bodo zapisane strateške usmeritve, ki bodo imele dolgoročne posledice ne le za slovensko energetiko, temveč tudi širše, poudarjajo v družbi Celjski sejem. Pri postavljanju razvojnega koncepta slovenske energetike bodo po besedah ministra Omerzela ključni odgovori, kako zagotoviti konkurenčno, okoljsko sprejemljivo in zanesljivo energetiko, ki ne bo sama sebi namen, ampak bo primarno služila državljanom in gospodarstvu. Minister bo s sodelavci predstavil nastajajoči Energetski koncept Slovenije že prvi sejemski dan (v torek, 21. maja), neposredno po uradnem odprtju sejmov, na katerem bodo med drugim podelili tradicionalna sejemska priznanja.

Na sejmu bodo iskali odgovore tudi na številna druga vprašanja. Med drugim bo tekla razprava o tem, kako bodo cene energije v prihodnjih petih letih vplivale na poslovne in zasebne stroške in kako jih bo mogoče uspešno upravljati. Poslovni javnosti je tako posebej namenjena delavnica Učinkovita raba energije v industriji, ki jo zadnji sejemski dan (v četrtek, 23. maja) pripravlja Center za energetsko učinkovitost Instituta Jožef Stefan. Na njej bodo poskušali odgovoriti na vprašanje, kako trajnostno povečati proizvodne zmogljivosti in kako izboljševati okoljsko, energetsko in gospodarsko učinkovitost.

Pester obsejemski program

Vse štiri dni bodo energetski svetovalci pod okriljem Eko sklada odgovarjali na vprašanja strokovne in splošne javnosti. Svetovalci energetske svetovalne mreže Ensvet pa bodo na voljo za brezplačno svetovanje o učinkoviti rabi energije in obnovljivih virih energije, ki bo lahko v pomoč pri obnovi obstoječih stanovanjskih stavb ali pri snovanju optimalnih rešitev za novogradnje.

Na sejmišču v Celju se bo v štirih dneh zvrstilo več okroglih miz, razprav, forumov in drugih spremljevalnih dogodkov, ki so namenjeni strokovni in splošni javnosti. Sekcija instalaterjev energetikov OOZ Maribor in OZS prvi sejemski dan pripravlja že tradicionalni Dan slovenskih instalaterjev energetikov, v torek se bodo na državnem prvenstvu tradicionalno pomerili njihovi mladi kolegi, dijaki srednjih poklicnih šol, ki se izobražujejo za poklic instalater strojnih instalacij. Mladi dijaki, študenti in raziskovalci bodo svoje znanje (raziskovalno-razvojne projekte in aplikativne rešitve) znova predstavili tudi v okviru Platforme znanja za prihodnost, ki so jo v Celjskem sejmu prvič predstavili aprila 2013 na štirih industrijskih sejmih.

V sredo, 21. maja, bo potekala okrogla miza o širši javni koristi obnovljivih virov, ki jo pripravlja revija Varčujem z energijo. V četrtek, 22. maja, bodo na Plinskem forumu, ki ga pripravlja Energetika.net, govorili o dogajanju na trgu zemeljskega plina v Sloveniji in JV Evropi, pri čemer se ne bodo mogli izogniti vročemu vprašanju o prihodnosti slovenskega kraka ruskega plinovoda Južni tok.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE